Jesu li djeci potrebni dodaci prehrani?

Djetetu je potrebno osigurati sve potrebne hranjive tvari putem raznolike i uravnotežene prehrane, bogate nutritivno kvalitetnim namirnicama. Nedovoljan unos pojedinih nutrijenata može rezultirati zastojem u rastu i razvoju, ali i brojnim zdravstvenim poremećajima. U nekim situacijama i stanjima, poput alergija na hranu, infekcija, raznih bolesti, alternativnih načina prehrane, izbirljivosti i sl., osiguravanje hranjivih tvari samo putem hrane može biti teško i neizvedivo. Tada se može razmotriti korištenje dodataka prehrani.

Danas na tržištu postoji veliki broj različitih dodataka prehrani za djecu, od multivitaminskih pripravaka, pa do probiotika i različitih biljnih pripravaka. Mogu se pronaći kao kapi, sirupi, tablete, ali i gumeni i žele bomboni.

Većinu dodataka čine multivitaminski pripravci, koji se uglavnom daju kao nadoknada mogućih propusta u prehrani. Njima ponekad mogu biti dodane i fitokemikalije, pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.

Za zdravlje kostiju bitni su vitamin D i kalcij, a njihov unos prehranom može biti nedostatan. Glavni izvor kalcija u našoj prehrani su mliječni proizvodi, vitamin D je jedini dodatak prehrani koji se za sada preventivno koristi u pedijatrijskoj skrbi. Preporučuje se davati ga djetetu barem do prve godine života, a ako je potrebno i duže, osobito u zimskim mjesecima. Vitamin D sudjeluje i u održavanju imunosne funkcije, posebice kod djece. Osim njega, pozitivan učinak na imunosni sustav imaju i antioksidansi (vitamini C i E, cink i dr.) te nezasićene masne kiseline koje su važne i za kognitivni razvoj djeteta.

Sve veći interes privlače probiotici. Istraživanja su pokazala korist uzimanja probiotika kod akutne dijareje, prevencije dijareje izazvane antibioticima, dojenačkih kolika, infekcija gornjeg dišnog sustava i dr.

Bez obzira na prednosti, dodaci prehrani trebaju se uzimati kontrolirano i uz savjetovanje s nutricionistom, pedijatrom, farmaceutom ili drugom stručnom osobom, jer njihov pretjerani unos može imati negativne učinke na zdravlje.

Ukoliko Vas zanimaju slične teme, trendovi i rasprave domaćih i stranih stručnjaka iz područja nutricionizma i srodnih znanosti, priključite se 7. Međunarodnom kongresu nutricionista koji će se održati 8.-10. studenog 2019. u Sheraton Hotelu u Zagrebu! Više informacija o samom Kongresu možete saznati ovdje.

 

Autorica Ivana Gradiški, mag.nutr.