Još malo o ženama, muškarcima i čarapama

I nastavljamo sa ženama, čarapama i muškarcima. Ako niste pročitale tekst od prošlog tjedna, možete ga pronaći OVDJE.

Idemo…

Žena je preopterećena. Zaposlena je, brine o kući, djeci, suprugu. Kuha, pere, pegla, čisti……

Ako idu na službeni put, sprema hranu za nekoliko dana da bi suprug i djeca imali što jesti.

Ako muž ide na službeni put, pegla, slaže kofer, jer ona to baš super radi.

Ako gosti dolaze ona sve priprema, kuha, poslužuje, jer je prava domaćica.

Ako je dijete bolesno, ide kod liječnika, ostaje na bolovanju i brine o djetetu.

I sad dok čitate mislite, da je to neka priča iz prošlosti. To je tako bilo u patrijarhalno doba. A jesmo li smo mi premašile to patrijarhalno doba i uvjerenja koja su tada vladala?

Jesmo. Super!

A kako to da se žene osjećaju tako preopterećene?

Kako to da su rastrzane između obitelji i posla, kad im se pruži prilika za napredovanje na poslu? Kako to da stalno traže balans između privatnog, obiteljskog života i poslovnog?

Moje je mišljenje da su žene još uvijek zadržale niz uvjerenja naših mama, naših baka u muško-ženskim odnosima, koja su njih podržavala, a nas ograničavaju.

Vi niste? Vi ste prava emancipirana žena, koja živi bez tih ograničavajućih uvjerenja. Odlično. Samo naprijed.

A što su to uvjerenja?

Uvjerenja su naše istine. Imamo uvjerenja o nama, tko smo, uvjerenja o značenjima određenih situacija i uvjerenja o uzrocima događanja. Uvjerenja usmjeravaju naša djelovanja, tumačimo svijet, ljude, situacije.

Njih stječemo tijekom cijelog našeg života. Neka uvjerenja usvajamo od drugih (roditelja, profesora, prijatelja, znanost, društvena uređenja u kojima živimo) i njih prihvaćamo i živimo kao naše istine. Neka uvjerenja stječemo sami na osnovu osobnih iskustava. Dogodi nam se više istih iskustava i mi stvaramo uvjerenje. Uvjerenja nas mogu podržavati u životu, ali nas i ograničavati.

Ako vjerujete da je život težak, sigurno će vam biti težak. Ako vjerujete da je život borba, sigurno ćete se stalno boriti.
Sigurna sam da su poznate neke od izreka koje slijede.

Iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena. Žena drži 3 stupa kuće. Urednost supruga je ogledalo supruge. Urednost doma je ogledalo supruge. Ljubav ide kroz želudac.

To su uvjerenja koja su prisutna u našoj svakodnevici, u našim životima i usmjeravaju naša djelovanja.
Ako vjerujete da ljubav ide kroz želudac, spremate jela koja voli vaš dragi. Ako ne znate kuhati počnete učiti onog trenutka kada se zaljubite.

Ako vjerujete da ste vi odgovorni za izgled vašeg supruga brinut ćete se što će obući, vodite ga u šoping ili mu same kupujete odjeću, brinete da je „opeglan“ (dobra izraz „opeglan“ hehe). Kada ste ga upoznale da li je bio gol, bos i izgužvan?

Ako vjerujete da žena drži 3 stupa kuće brinut ćete o svemu u kući. Ako vjerujete da je urednost vašeg doma vaše ogledalo spremat ćete čarape, odjeću, bačenu po kući i ljutiti ćete se na supruga. Ali ćete spremati za njim.
Kako to da vam ne pada na pamet da čarape ostavite baš tamo gdje su bačene, malo ih gurnete nogom, preskočite ih i ostavite ih da stoje? Pa to su njegove čarape, možda ima namjeru raditi neki kip od njih, neki performans.
Ako vjerujete da ne zna kupiti voće i povrće, vi ćete ići u kupovinu. A kako će naučiti ako nikad ne kupuje? Vi ste svoju kupovinu prvi put uradile savršeno?

I tako, vi nastavljate raditi, ljute na svoje partnere; jer ste umorne, jer ne stižete obaviti sve poslove, ali vas vaša uvjerenja „tjeraju“ i „ne daju“ vam da činite drugačije.

Koja su to uvjerenja? Želite li ih otkriti?

Uzmite papir i olovku i odgovorite na sljedeća pitanja.

  • Zašto sklanjate muške čarape? Zašto radite masu stvari koje bi vaš suprug mogao raditi jer je pametan, zdrav i sposoban?

Ispišite sve što vam pada na pamet, bez autocenzure. Kad završite pogledajte listu. To su uvjerenja o vama i vašem suprugu.

Imate li neko „patrijarhalno“? Imate li neko da vaš suprug nešto ne zna, nema smisla za nešto? Imate li neko koje vas drži u ropstvu i iluziji da sve morate sami kad nitko neće to uraditi umjesto vas?

DA? Odlično! A sad idemo korak dalje. Zapitajte se kako bi se vaš život promijenio da nemate to, određeno uvjerenje? Što bi izgubili? Što bi dobili?

Imate dosta posla i pri tome ne mislim na kućanske i poslovne, već otkrivanje vaših uvjerenja!

Autorica Dragana Mladenović

Dragana Mladenović je po bazičnom obrazovanju defektolog-socijalni pedagog i 13 godina je radila s djecom s poremećajem u ponašanju. Usporedo je završavala NLP edukaciju i 2005. odlučila se baviti samo NLP-om, ostavila posao u dječjem doma i postala poduzetnik. Dragana je internacionalni certificirani NLP & HNLP Master trener & coach, Fellow member trainer IANLP. NLP treninzi su u potpunosti po standardima INHLP, ABNLP i IANLP standardima, svjetskih asocijacija NLP, čiji je član. Svi treninzi su priznati od ove tri svjetske asocijacije, tako da certifikati Miroras centra svjetski priznati. Dragana je trener od 2002. kada je certificirana u Neuroenergetics – Internacionalnom institutu za Humanističku neurolingvističku psihologiju u Lancasteru, SAD. Istom je prigodom stekla i certifikat Coach-a. Dragana je također certificirani terapeut za Time Line TherapyTM, a završila je tečajeve iz Hipnoze 1 i 2 (Hexagon training company). 2012 postaje prvi NLP master trener u Hrvatskoj i od 2013 u Miroras centru se održavaju treninzi za NLP trenera, koji je kruna NLP edukacije.

Ima dugogodišnje iskustvo u vođenju temeljnih NLP treninga (praktičarski, majstorski, trenerski), kao i specijaliziranih treninga kao što su Motivacija timova, Uspješan tim, Prezentacijske vještine, Stres management, Time management…

Dragana je coach od 2002.g. i od tada je imala stotine zadovoljnih klijenta. Klijenti kažu:“ Ako hoćete brzo riješiti svoj problem onda odite kod Dragane“.

Autorica je knjige „Algoritam za uspjeh“ koja je jedina knjiga udžbenik o NLP-u na hrvatskom jeziku, a prevedena je i na slovenski jezik. Njen moto je da je učenje lako i jednostavno.