Joy Ellis: Čuvaj se prošlosti

Ako kojim slučajem volite kriminalističke trilere, osobite one „dobro“ poigravaju vašom maštom, realnošću i instinktima, ovaj roman obvezno je štivo. Čuvaj se prošlosti u izdanju Sonatina možete nabaviti u svim domaćim knjižarama, a nadamo se da će uskoro biti prevedeno još djela sjajne Joy Ellis.

Joy Ellis je spisateljica koja svaki lika obradi toliko detaljno da imate dojam kao da s njim pijete kavu i sjedite u istom uredu, no u isto vrijeme ipak pazi da ne otkrije previše.

U vrijeme kad je Matt Ballard započinjao karijeru, na istom su području zabačenog i sumornog Gibbet Fena ubijena tri dječaka. Glavni osumnjičenik pogine u prometnoj nesreći, prestanu i ubojstva. No Matt se nikada nije zadovoljio činjenicom što mu se krivnja nije dokazala, a crv sumnje da je ubojica i dalje na slobodi ne daje mu mira.

Dvadeset i pet godina poslije, Matt u neoznačenoj kuverti dobiva fotografiju koja prikazuje mjesto zločina u Gibbet Fenu. Štoviše, fotografija je snimljena prije samog zločinačkog čina.

Pristižu i nove fotografije, a sve su one povezane s ubojstvima iz prošlosti kao i Mattovom intimom koju on brižno skriva od pogleda javnosti.

Tada se dogodi novo ubojstvo sa svim glavnim značajkama koje to ubojstvo povezuju s onima iz prošlosti. I dok slučaj postaje sve zamršeniji, a istraga kao da tapka u mraku, sve se više nameće pitanje – ubojica se doista vratio ili je riječ o inteligentnom, opasno bolesnom imitatoru čiji je cilj uništiti Mattov život i ugled?