Jubilarno 10. izdanje „Mastercard Broda knjižare – Broda kulture“ okupilo više od 100.000 posjetitelja

Jubilarno 10. izdanje kulturno-turističke manifestacije „Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“ je nakon 14 dana plovidbe po Jadranu pregršt dobre kulture donijelo i u svoju posljednju ovogodišnju postaju – Trogir. Popularni Brod je turneju započeo na makarskoj rivi 23. srpnja, a posjetio je i niz drugih gradova i mjesta na našoj obali: Brela, Vrbosku, Postira, Rogoznicu, Šibenik, Tkon, Silbu, Krk, Rab, Zadar, Sv. Filip i Jakov te Zlarin. Bogati kulturni program okupio je ukupno preko 100.000 posjetitelja, a prodano je oko 8.000 knjiga.

„Sa zadovoljstvom završavamo jubilarnu 10. po redu turneju ‘Mastercard Brod knjižara – Brod kulture’ kojom smo zaokružili jedan veliki ciklus dovođenja knjiga i pisaca na najudaljenija mjesta na otocima čime smo dokazali da knjiga još uvijek ima budućnost te da postoji glad za kulturnim sadržajem ukoliko ga se može dovesti ljudima gdje takvih sadržaja nema. Brojnost publike iz godine u godinu raste, a izuzetno nam je drago da već imamo veliki broj vjernih posjetitelja koji dolaze iz drugih, susjednih destinacija u mjesta koja Brod posjećuje. Posebice nas je razveselila vijest da je ove godine naša jedinstvena priča potaknula jedno mjesto i jedan otok, Tkon na Pašmanu, na otvaranje prve knjižnice te tako iznova potvrdila svoj kulturno-turistički značaj“, rekao je Igor Gerenčer, organizator projekta „Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“.

Uz književne večeri s piscima te promocije knjiga posjetitelji su mogli potpuno besplatno sudjelovati u kreativnim radionicama te koncertnom programu čija je posebna gošća bila Ruža Janjiš, ovogodišnja pobjednica showa „The Voice“.  Tako su na Brodu gostovali popularni američki pisac i autor knjige „Vodič za preživljavanje u Hrvatskoj“ Cody Mcclain Brown te domaći autori Ivana Šojat, Kašmir Huseinović, Marija Rakić Mimica, Enes Kišević, Silvija Šesto, Rosie Kugli, Sonja Zubović, Davor Šalat, Lana Derkač i Stjepo Martinović koji je bio moderator književnih večeri. Bili su tu i brojni posebni gosti, među kojima i Flora Turner Vučetić, Daria Kerešić, Ksenija Kušec, Nela Pamuković, Darko Turković te Julijan Sokolić.

Brojne posjetitelje su u svim postajama turneje, pa i u Trogiru, okupile kazališne predstave „Velika staklena avantura“ za djecu koju je pratilo ukupno oko 4.000 posjetitelja te biografska predstava o životu Marije Jurić Zagorke „Kakva majka, takva kći“ Frane Marije Vranković s Miom Krajcar i Mirtom Zečević u glavnim ulogama u kojoj je uživalo preko 3.000 posjetitelja.

Kako je ova turneja posvećena upravo Mariji Jurić Zagorki kao jednoj od naših najpoznatijih i najčitanijih književnica, na Brodu su, uz pregršt domaćih i stranih naslova, bile dostupne i sve njezine knjige, a upravo su one, uz dječje naslove i slikovnice, bile među najprodavanijima. U bogatoj zbirci literature nalazila se i knjiga „20+1 najbolja priča za ljeto 2016” u kojoj je i priča „Otok“ ovogodišnje pobjednice natječaja za najbolju kratku priču Marije Rakić Mimice.

Za svaku kupnju knjiga tijekom Mastercard Happy Houra od 18.00 do 19.00 sati, korisnici Mastercard kartica mogli su ostvariti 10% popusta, a za svako plaćanje dobili su i prigodan poklon. Također, jednoj od turističkih zajednica gradova-domaćina generalni pokrovitelj projekta Mastercard dodijelit će „Zlatnu MasterCard Statuu“ za poseban doprinos kulturnom turizmu u sklopu ovogodišnje manifestacije.

Ovogodišnja zemlja partner „Mastercard Broda knjižare – Broda kulture“ bile su Sjedinjene Američke Države pa se posjetiteljima približila njihova kulturna baština, ali i ona gradova domaćina turneje. U programu je tako sudjelovalo i 14 turističkih zajednica koje u suradnji s lokalnim knjižnicama, školama i centrima za kulturu pripremili nastupe klapa, KUD-ova, folklornih, plesnih i učeničkih skupina.

Svoj boravak na Brodu knjižari fotoaparatom je zabilježio Goran Kovačević, perspektivan mladi fotograf, informatičar i kreativac, svjetski putnik, jedan od Fotosofa Damira Hoyke i osnivač popularnog projekta i Facebook stranice @Humans of Zagreb. Iako je proputovao vise od trećine svijeta, većinom po egzotičnim lokacijama, o svom boravku na Brodu je izjavio: „Plovidba na Mastercard Brodu knjižari kroz mjesta koja su strancima samo san dala mi je pristup spoju povijesnih znamenitosti i praktički netaknute prirode te sam uz druženja s piscima, glumcima i ostalim brodskim kreativcima dobio inspiraciju za fotografije. Uživao sam u predstavama i divio se načinu na koji glumci prenose emocije koje sam rado fotografirao. Taknule su me razne priča pisaca te se nadam da ću iduće godine na 11. turneji Broda imati priliku kroz fotografiju prenijeti i teme tih priča. Atmosferu s Broda u seriji fotografija pod nazivom ‘phototravel’ možete provjeriti na www.kovazg.com @KovaZg photography.“