Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Jutarnje mučnine u trudnoći

Rijetko su jutarnje mučnine tako žestoke da se klasificiraju kao “hyperemesis gravidarum”. Ovaj tip bolesti može zahtijevati hospitalizaciju i liječenje intravenskim davanjem tekućine i lijekova.

Prvi savjet koji ćete dobiti kao trudnica je: “Pojedite nešto malo prije odlaska u krevet, a ujutro popijte čaj od svježeg đumbira i komad tosta ili kreker prije nego ustanete. Tijekom dana uvedite više manjih obroka umjesto nekoliko velikih.”

Često, mučnina i povraćanje ne dobivaju pozornost kakvu zaslužuju, zato što se smatra da su uobičajeni u ranoj trudnoći tako da trudnice i njihovi liječnici minimiziraju simptome pa se zbog toga ne liječe. Također, žene ne traže pomoć jer su zabrinute zbog sigurnosti uzimanja lijekova.

Međutim, liječenje mučnine i povraćanja tijekom rane trudnoće, prije nego što se stanje ne pogorša, može pomoći staviti simptome pod kontrolu i spriječiti ozbiljne komplikacije, uključujući bolničko liječenje.

Rijetko su jutarnje mučnine tako žestoke da se klasificiraju kao “hyperemesis gravidarum”. Ovaj tip bolesti može zahtijevati hospitalizaciju i liječenje intravenskim davanjem tekućine i lijekova.

Kada i koliko često?

Mučnine u trudnoći su često jutarnje, iako se mogu javiti u bilo koje doba dana ili noći. Najčešće su tijekom prvog tromjesečja, ali kod nekih žena jutarnje mučnine se zadržavaju tijekom cijele trudnoće.

Simptomi, gotovo uvijek, počinju prije 9 tjedana trudnoće. Kada mučnine ili povraćanje počinju prvi put nakon 9 tjedana, treba uzeti u obzir i druga stanja.

Jutarnje mučnine se javljaju kod velikog broja trudnica. Procjenjuje se da je 50% trudnica iskusilo mučninu i povraćanje, 25% je imalo samo mučninu, a 25% nisu imale ništa.

Uzrok

Što uzrokuje jutarnje mučnine nije jasno, ali hormonalne promjene u trudnoći igraju ulogu. Rijetko, teške ili uporne mučnine ili povraćanje mogu biti uzrokovane zdravstvenim stanjem koje nije povezano s trudnoćom – poput štitnjače ili bolesti jetre.

Rizični faktori

Jutarnje mučnine može imati svaka trudnica, ali češće se javlja ako:

  • ste imali mučninu ili povraćanje kao posljedicu bolesti kretanja (vožnje ili jedrenja)
  • ste imali mučninu ili povraćanje kod određenih mirisa ili okusa
  • ste imali mučninu ili povraćanje pri korištenju estrogena prije trudnoće
  • imali jutarnje mučnine tijekom prethodne trudnoće
  • imate trudnoću s blizancima
  • imate obiteljsku povijest mučnine u trudnoći

Komplikacije

Obično jutarnje mučnine ne uzrokuju komplikacije za majku ili dijete. Međutim, ako ste bili pothranjeni prije trudnoće i mučnine Vas sprječavaju unositi zdravu količinu hrane, a time utječu na normalan prirast težine tijekom trudnoće, dijete može biti rođeno pothranjeno.

Životni stil

Pažljivo birajte namirnice. Odaberite namirnice koje sadrže ugljikohidrate i proteine, s malo masti i začina i lako su probavljive. Slana hrana je ponekad korisna, kao i namirnice koje sadrže đumbir. Jedite često i malo, umjesto da jedete tri veća obroka. Prazan želudac pojačava mučnine. Prije odlaska iz kreveta ujutro, pojedite nekoliko krekera ili komad suhog tosta. Grickajte tijekom dana, umjesto da jedete veće obroke. Pijuckajte vodu ili čaj od đumbira. Sisajte tvrdi bombon ili žvačite kaugumu.

Obratite pozornost na situacije koje vam aktiviraju mučninu. Izbjegavajte hranu ili mirise koji vam pojačavaju mučninu. Udahnite svježi zrak, otvorite prozore u vašem domu ili radnom mjestu. Šetajte na svježem zraku svaki dan. Pazite s prenatalnim vitaminima. Ako se osjećate nelagodno nakon što popijete prenatalne vitamine, uzmite ih noću ili uz užinu.

Liječenje

Liječenje đumbirom je pokazalo korist u smanjenju mučnina i može se smatrati nefarmakološkom opcijom. Kombinacija doksilamina i vitamina B6 je dokazano sigurna i učinkovita terapija. Američko društvo opstetričara i ginekologa (ACOG – American College of Obstetricians and Gynecologists) kaže da kombinaciju treba uzeti u obzir kao prvu liniju farmakoterapije.

Prevencija

Standardna preporuka, temeljena na visokoj znanstvenoj razini, je uzimanje prenatalnih vitamina tijekom 3 mjeseca prije začeća jer može smanjiti učestalost i težinu mučnina i povraćanja u trudnoći.

Folna kiselina koju sadrže prenatalni vitamini također pomaže smanjiti oštećenje neuralne cijevi, kao što je spina bifida.

Autor: Maja Gudelj, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Ginecej

ginecej

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Endometrioza je bolest okružena tabuima, mitovima, odgođenom dijagnozom, naizmjeničnim tretmanima i nedostatkom svijesti, prekrivena širokim spektrom simptoma koji utjelovljuju tvrdoglavo, frustrirajuće i, za mnoge,...

Savjeti stručnjaka

U društvu u kojem milijuni ljudi imaju želju postati roditelji, razumijevanje i rješavanje problema neplodnosti postalo je ključno.

Savjeti stručnjaka

Važnost IVF liječenja je neprocjenjiva ako znamo da je učestalost neplodnosti u neprestanom porastu; danas je 15 do 17 % parova neplodno, a predviđa...

Gastronomija

Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporučuje se djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.