Kad ste zadnji put pregledali svoje madeže?

Madeži su dobroćudne tvorbe građene od melanocita – stanica koje proizvode pigment. Madeži mogu biti prisutni već kod rođenja, kada govorimo o kongenitalnim madežima ili mogu nastati kasnije tijekom života.

Atipični madeži su pigmentirane tvorbe koje se razlikuju od običnog madeža svojom veličinom i nejednolikom pigmentacijom. Oni mogu biti nasljedni ili nastaju sporadično.

Praćenje madeža je važno zbog mogućeg prijelaza dobroćudnog madeža u atipični madež, odnosno u melanom – zloćudni tumor kože i sluznica koji je i jedan od najzloćudnijih tumora u čovjeka. Veći rizik imaju osobe koje imaju veći broj madeža, iako melanom najčešće nastaje “de novo”, odnosno na nepromijenjenoj koži.

Uzroci nastanka melanoma su multifaktorijalni, ali povremeno i trajno izlaganje sunčevu svjetlu, postojanje melanoma u bližoj obitelji te pojava jednog ili više atipičnih madeža dokazano povećava rizik njegova nastanka.

Potrebno je spriječiti izgorijevanje kože na suncu, nositi zaštitnu odjeću, kape i sunčane naočale te kožu namazati kremom koja štiti i od  UVA i UVB zraka.

madez2

Madeže preventivno možete pregledati jednom godišnje ili češće, ovisno o tome pripadate li u jednu od rizičnih skupina. Osim kliničkog pregleda dermatolog će učiniti i dermatoskopiju  kojom se mogu vidjeti  „nepravilnosti“ u građi madeža koje se ne vide klinički.

Ako primijetite promjenu u madežu, nemojte se bojati, odmah otiđite na pregled kod dermatologa, jer svaka promjena u madežu nije melanom, a i melanom ima bolju prognozu ako je dijagnosticiran na vrijeme.

Samokontrola

Pravila za samokontrolu madeža, odnosno ABCD-a praćenja madeža su dogovorena pravila prema kojima sami možemo detektirati promjenu u madežu:

  • A = asymmetry = promjenu oblika (pojavu asimetrije u do tada simetričnom madežu)
  • B = border = promjenu rubova madeža prema okolnoj koži (neoštru ograničenost u prethodno oštro ograničenom madežu)
  • C = color = promjenu boje (pojavu crvene, bijele, crne, plave ili sive boje te pojava nejednolične pigmentacije u prethodno jednolično pigmentiranom madežu)
  • D = diameter = povećanje promjera madeža
  • E = evolving = promjenu madeža u bilo kojem obliku (ispupčenje, crvenilo, svrbež, krvarenje, gubitak boje u ranije pigmentiranom madežu).

U Poliklinici Medikol, na odjelu dermatovenerologije, pacijenti redovno dolaze na pregled madeža i kože. Vrlo je važno uočiti promjene ili nove tvorbe, kako bi reagirali na vrijeme!

dr. Dijana Celić spec.dermatovenerolog

dr. Dijana Celić spec.dermatovenerolog

Piše: Dijana Celić, dr. med., spec. dermatologije i venerologije
Pročelnica odjela za dermatologiju i venerologiju Poliklinike Medikol

Obratite se s povjerenjem u Polikliniku Medikol i doprinesite svom zdravlju.
Od sumnje do dijagnoze u jednom danu!

www.medikol.hr

Poliklinika Medikol
Voćarska 106

T: 0800 78 78 ili 01 6397 344

E-mail: [email protected]