Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
pixabay.com

Brinimo jedna o drugoj

Kada i zašto nam je potrebna kolposkopija?

Kolposkopija je pregled vrata maternice pomoću posebnog mikroskopa (kolposkop) koji omogućuje bolji uvid u veličinu i stupanj promjene lezije vrata maternice, a rjeđe se postupak proširuje i na rodnicu i stidnicu.

Kolposkopija je pregled vrata maternice pomoću posebnog mikroskopa (kolposkop) koji omogućuje bolji uvid u veličinu i stupanj promjene lezije vrata maternice, a rjeđe se postupak proširuje i na rodnicu i stidnicu.

Tijekom pregleda ginekolog postavlja dijagnozu i eventualno se, u dogovoru s pacijentom, odluči odmah učiniti i zahvat:

  • ukloniti polipe vrata maternice
  • tretirati ektropij (promjenu na vratu maternice koja može uzrokovati krvarenje ili samo utječe na pH   rodnice i povećava sklonost infekcijama) dijatermijom (topline)
  • uzeti biopsiju vrata maternice (mali uzorak tkiva)
  • ukloniti transformacijsku zonu u cijelosti pomoću električne omčice LETZ (Loop Excision of the Transformation Zone)

Zašto je potrebna kolposkopija?

Kolposkopski pregled je potreban kod abnormalnog (lošeg) PAPA testa, kod promijenjenog izgleda cerviksa prilikom pregleda u spekulima, kod pojačanog iscjetka, zbog krvarenja prilikom spolnog odnosa ili nalaza polipa vrata maternice.

Žene koje redoviti obavljaju ginekološke preglede, uključujući i PAPA test, vrlo vjerojatno neće dobiti rak cerviksa jer će abnormalnosti u citološkom nalazu otkriti već u početnom stadiju.

Kolposkopijom otkrivamo i stupnjujemo promjene na vratu maternice koje onda pratimo dok se ne regradiraju u normalu ili ako su te promjene jačeg stupnja preporučujemo LETZ, odnosno postupak uklanjanja područja abnormalnosti kako bismo izbjegli rizik razvoja u karcinom.

Ginekologu je nužan uvid u vašu ginekološku anamnezu, odnosno povijest abnormalnosti citološkog nalaza.

maternica

Kako izgleda kolposkopski pregled?

Nakon što su udobno smjestite na ginekološkom stolu, nježno se umetne instrument zvan vaginalni spekulum u rodnicu (isti instrument koji se koristi za PAPA test). Tako otvorimo zidove vagine i omogućimo dobar pogled na vrat maternice.

Prilikom pregleda kolposkopom, u Poliklinici Ginecej i vi na monitoru, koji je spojen na kolposkop, možete pratiti pregled i tako sudjelovati. Slike se pohranjuju u digitalnoj formi radi usporedbe s budućim nalazima.”

Kolposkopski pregled traje 15-20 minuta.

Kada je potreban LETZ ?

U većini slučajeva odluka o zahvatu (liječenju) ovisi o vašem PAPA testu i rezultatu kolposkopije. Ako se radi o uznapredovaloj promjeni na vratu maternice (citološki CIN 2 ili CIN 3) preporuke stručnog kolposkopskog društva je učiniti jedan od LETZ postupaka.

Promjene niskog stupnja mogu se pratiti ponavljanjem citološkog nalaza (PAPA testa) i kolposkopije te ako ne dolazi do spontanog izlječenja unutar godinu do dvije ili promjena progredira potrebno je učiniti LETZ biopsiju.

Što će biopsija pokazati?

Medicinski termin koji se koristi za opisivanje abnormalnih citoloških promjene stanica vrata maternice je intraepitelna neoplazija (CIN). Stupnjevi promjene su opisani skalom od 1 do 3 prema tome koliko je slojeva stanica pogođeno.

CIN 1 znači da je samo jedna trećina stanica abnormalna u zahvaćenom području. U tom slučaju izvjesno je spontano izlječenje unutar godinu dana. Stvar vašeg izbora, naravno u dogovoru s liječnikom, je konzervativno liječenje ili eventualno intervencija odmah.

CIN 2 znači da su abnormalne stanice u debljini do dvije trećine u zahvaćenom području. Tada se obično preporučuje dijagnostička i/ili terapijska biopsija.

CIN 3 znači da su sve stanice, u zahvaćenom području, abnormalne. Nužno je učiniti dijagnostičku i/ili terapijsku biopsiju koja omogućuje izlječenje u jednom aktu ili ako je promjena veća prvo se učini manja biopsija kako bismo dobili pouzdanu dijagnozu a potom slijedi LETZ (ekscizija transformacijske zone ili konizacija).

Ako histološki nalaz, nalaz biopsije, pokaže da su promjene na stanicama već u stadiju karcinoma tada je nužno učiniti opsežniji kirurški zahvat.

HPV test je dijagnostička metoda koja nam pomaže donijeti odluku u diferentnim situacijama, ili nam potvrđuje izlječenje nakon zahvata. Može se obaviti u isto vrijeme kada i PAPA test.

 

Autor: Maja Gudelj, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Ginecej

ginecej

Ne propustite

Beauty report

Vaginalna flora vrlo je bitna za intimno zdravlje žene, a njena obnova zauzima važno mjesto u prevenciji genitalnih infekcija i njihovih posljedica kao što...

Savjeti stručnjaka

Hormonalne promjene mogu biti stresno razdoblje za djevojčice i dječake koji ulaze u pubertet jer se njihova tijela mijenjaju, a osobnosti razvijaju.

Savjeti stručnjaka

Postoji generalizirana vulvodinija, stanje kada bol zahvati cijelu vulvu, dok je lokalizirana vulvodinija češći oblik koji pogađa veći broj žena.

Istaknuto

HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.