Kako ću prepoznati imam li rak vrata maternice?

Rak vrata maternice se pojavljuje kod mladih žena već od 20-te godine života. U Hrvatskoj svaki treći dan umre jedna žena od ove bolesti.

Vrat maternice je dio maternice koje se nalazu u vagini. Kad stanice vrata maternice postanu abnormalne i umnažaju se rapidno, došlo je do razvoja karcinoma. Takvo stanje je opasno ako se ne prepozna i ne liječi. HPV se gotovo uvijek pronalazi kod karcinoma cerviksa. Od 60-70 % spolno aktivnih je bilo u kontaktu s virusom. Adolescentna dob je najkritičnija dob za zarazu.

Koji su simptomi raka vrata maternice?

HPV se detektira u 99,7% carcinoma grata maternice. Određeni sojevi virusa “prevode” normalne stanice u abnormalne stanice više godina ponekad i desetljeća te ove stanice postaju stanice karcinoma.

Što je to HPV?

HPV je virus koji uzrokuje rak vrata maternice. Prenosi se spolnim putem vaginalnim, analnim i oralnim seksom. Postoji više od 200 tipova HPV-a. Ne uzrokuju svi rak vrata maternice. HPV tip 16 i 18 uzrokuje 70% karcinoma cerviksa. Ovi tipovi uzrokuju i ostale karcinome vezane uz spolne odnose:

 • karcinom anusa
 • orofaringealni karcinom
 • karcinom vagine
 • karcinom vulve (stidnice)

Kako se karcinom cerviksa dijagnosticira?

Imajte na umu, čak i ako ste cijepljeni protiv HPV-a možete imati karcinom!
Žene kod kojih je oslabljen imunološki sustav trebaju češće kontrole:

 • HIV
 • kortikosteroidi u terapiji
 • nakon transplantacije organa

Kakvi su izgledi vezano uz ovaj karcinom?

Kad je otkriven u ranoj fazi karcinom vrata maternice se uspješno liječi i spada u one s najboljom prognozom. Smrtnost od raka vrata maternice se smanjila za 50% u posljednjih 30 godina zahvaljujući prvenstveno probiru putem PAPA testa. PAPA test je najvažniji i najučinkovitiji način prevencije. Uvođenjem HPV cijepljenja rizik kod osoba koje su cijepljene je izrazito smanjen

Kako možete prevenirati HPV i rak vrata maternice?

Ako ste u dobi između 19-26 godina možete dobiti HPV cjepivo. Postoji nekoliko tipova cjepiva dostupnih u Hrvatskoj, uvijek uključuju HPV tip 16 i 18. Idealno je dobiti cjepivo prije nego što postanete seksualno aktivni.
U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima prvih razreda srednje škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a!

Ostalo što možete učiniti u prevenciji raka vrata maternice je:

 • redovito posjećivati ginekologa i učiniti PAPA test
 • strogo poštivati preporuku ginekologa za sljedeći PAPA test vezano uz vaše opće i trenutno stanje te obiteljsku anamnezu (postoji obiteljska sklonost za ovaj karcinom, ako vam mama ili sestra ima rak vrata maternice, šansa da i vi razvijete istu bolest je 2-3 puta veća)
 • prakticirati siguran seks (vaš partner treba koristi kondom cijelo vrijeme tijekom spolno odnosa)
 • prekinuti pušenje, jer žene koje puše imaju dva puta povećani rizik za karcinom vrata maternice
 • dovesti tjelesnu težinu u normalu, jer je kod prekomjerne tjelesne težine povećan rizik za adenokarcinom vrata maternice

Autor: Maja Gudelj, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Ginecej

ginecej