Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Poliklinika Ginecej

Istaknuto

Kako ću prepoznati imam li rak vrata maternice?

Rak vrata maternice se pojavljuje kod mladih žena već od 20-te godine života. U Hrvatskoj svaki treći dan umre jedna žena od ove bolesti.

Rak vrata maternice se pojavljuje kod mladih žena već od 20-te godine života. U Hrvatskoj svaki treći dan umre jedna žena od ove bolesti.

Vrat maternice je dio maternice koje se nalazu u vagini. Kad stanice vrata maternice postanu abnormalne i umnažaju se rapidno, došlo je do razvoja karcinoma. Takvo stanje je opasno ako se ne prepozna i ne liječi. HPV se gotovo uvijek pronalazi kod karcinoma cerviksa. Od 60-70 % spolno aktivnih je bilo u kontaktu s virusom. Adolescentna dob je najkritičnija dob za zarazu.

Koji su simptomi raka vrata maternice?

HPV se detektira u 99,7% carcinoma grata maternice. Određeni sojevi virusa “prevode” normalne stanice u abnormalne stanice više godina ponekad i desetljeća te ove stanice postaju stanice karcinoma.

Što je to HPV?

HPV je virus koji uzrokuje rak vrata maternice. Prenosi se spolnim putem vaginalnim, analnim i oralnim seksom. Postoji više od 200 tipova HPV-a. Ne uzrokuju svi rak vrata maternice. HPV tip 16 i 18 uzrokuje 70% karcinoma cerviksa. Ovi tipovi uzrokuju i ostale karcinome vezane uz spolne odnose:

 • karcinom anusa
 • orofaringealni karcinom
 • karcinom vagine
 • karcinom vulve (stidnice)

Kako se karcinom cerviksa dijagnosticira?

Imajte na umu, čak i ako ste cijepljeni protiv HPV-a možete imati karcinom!
Žene kod kojih je oslabljen imunološki sustav trebaju češće kontrole:

 • HIV
 • kortikosteroidi u terapiji
 • nakon transplantacije organa

Kakvi su izgledi vezano uz ovaj karcinom?

Kad je otkriven u ranoj fazi karcinom vrata maternice se uspješno liječi i spada u one s najboljom prognozom. Smrtnost od raka vrata maternice se smanjila za 50% u posljednjih 30 godina zahvaljujući prvenstveno probiru putem PAPA testa. PAPA test je najvažniji i najučinkovitiji način prevencije. Uvođenjem HPV cijepljenja rizik kod osoba koje su cijepljene je izrazito smanjen

Kako možete prevenirati HPV i rak vrata maternice?

Ako ste u dobi između 19-26 godina možete dobiti HPV cjepivo. Postoji nekoliko tipova cjepiva dostupnih u Hrvatskoj, uvijek uključuju HPV tip 16 i 18. Idealno je dobiti cjepivo prije nego što postanete seksualno aktivni.
U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima prvih razreda srednje škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a!

Ostalo što možete učiniti u prevenciji raka vrata maternice je:

 • redovito posjećivati ginekologa i učiniti PAPA test
 • strogo poštivati preporuku ginekologa za sljedeći PAPA test vezano uz vaše opće i trenutno stanje te obiteljsku anamnezu (postoji obiteljska sklonost za ovaj karcinom, ako vam mama ili sestra ima rak vrata maternice, šansa da i vi razvijete istu bolest je 2-3 puta veća)
 • prakticirati siguran seks (vaš partner treba koristi kondom cijelo vrijeme tijekom spolno odnosa)
 • prekinuti pušenje, jer žene koje puše imaju dva puta povećani rizik za karcinom vrata maternice
 • dovesti tjelesnu težinu u normalu, jer je kod prekomjerne tjelesne težine povećan rizik za adenokarcinom vrata maternice

Autor: Maja Gudelj, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Ginecej

ginecej

Više

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Savjeti stručnjaka

Hrvatska liga protiv raka nastavlja s partnerima svoje neumorne preventivno-edukativne aktivnosti!

Zdravstveni karton

Rak grlića maternice se razvija kada stanice na cerviksu  tj. na grliću maternice, postaju abnormalne

Savjeti stručnjaka

Menopauzom prestaje generativna funkcija, te jajnik postaje žlijezda koja proizvodi samo androgene.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.