Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Kako djecu držati aktivnima by Mario Valentić

Ovaj mjesec smo baš zato pitali Maria Valentića, kineziologa i promotora zdravog života, ali i oca dvoje djece što preporučuje za rekreaciju djece, kako da najkvalitetnije provedu ljeto u zdravom okruženju.

Škola je završila, godišnji odmori su počeli, a vi se pitate hoće li vaša djeca ljeto provesti u aktivnosti ili na mobitelima i TikToku? Ovaj mjesec smo baš zato pitali Maria Valentića, kineziologa i promotora zdravog života, ali i oca dvoje djece što preporučuje za rekreaciju djece, kako da najkvalitetnije provedu ljeto u zdravom okruženju.

Što se tiče vježbanja djece preko ljeta, neke preporuke su kao i za odrasle. Za djecu se pogotovo sugerira kretanje. Naime, današnji izazovi modernog društva su drugačiji – djeca provode vrijeme za igricama, mobitelima pa ih treba i na neki način tjerati da izlaze van i vježbaju. Sve vježbe i igre ovise naravno o dobi, uzrastu i godišnjem dobu i tome se treba prilagoditi“, započeo je Mario.

 

 

Ističe kako se manja djeca trebaju što više igrati s vršnjacima u parkovima, s roditeljima, a s obzirom kako je ljeto, treba i što više vremena (naravno koliko je to moguće) provesti na moru i uživati u morskim radostima. „Dakle, preko ljeta treba što više plivati svim vrstama tehnika, veslati, roniti, navečer se uvijek prošetati, kada vrućine popuste i sunce zađe“, savjetuje.

Nadalje nastavlja sa savjetima za vježbanje obraćajući nam pažnju na sjedilački način života kojeg ne samo da žive odrasli već i djeca. „Taj način života nameće i škola i život i mobiteli i razni uređaji. Zbog toga se preporučuju vježbe za leđa i za djecu, za otvaranje torakalnog dijela kralježnice – za prevenciju negativnih učinaka sjedenja, što djeci nije niti malo interesantno. Te su vježbe dosadne, a mladi, pogotovo djeca, ne shvaćaju njihovu važnost pa bi ih svakako trebalo integrirati kroz igru i svakodnevne tjelesne pokrete“, objašnjava.

Preko ljeta mnoge udruge organiziraju i ljetne kampove u kojima su razne radionice, u kojima se igraju razni sportovi, uči se strani jezik tako da je to isto dobar izbor da dijete provede jedan dio svojih ljetnih praznika“ zaključio je za kraj te nadodao kako je bitna i prehrana: „Bilo bi dobro učiti ih što se jede i kako se jede: jesti u miru, bez gledanja u mobitel dok se jede, bez gledanja u televizor i učiti ih da posvete pažnju žvakanju. Hranu prilagoditi godišnjem dobu. Salate, voće i povrće su uvijek dobar izbor, a roditelji bi tu trebali biti kreativni u pripremi na djeci zanimljiv odnosno prihvatljiv način“.

Više

Moj dom

Dolaskom jeseni sve se više okrećemo toplini našeg doma, a naročito pripremi ukusne hrane.

Dobar posao

Povodom Svjetskog dana hrane razgovarali smo s Davidom Pejićem, direktorom Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, koji je krajem rujna proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom...

Obitelj

Pratite svoje dijete i obratite pažnju na to u kakvim pričama uživa.

Dizajn

Pravi znalci znaju da Bubaba by FreeON bajkoviti proizvodi nastaju u srcu Hrvatskog Zagorja i vesele se svakom novitetu koje izbace ovi kreativci.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.