Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Kako izabrati posao?

Nikada nećete učiniti puno, osim ako niste dovoljno hrabri da pokušate.

Čime se baviti i kako zaraditi novac aktualna su pitanja. Sve se mijenja velikom brzinom i neizvjesnost je prisutna u svim aspektima života. Iako nema jednostavnog odgovora koji vrijedi za sve, poznato je što je potrebno kako bi se čovjek osjećao dobro i zadovoljno s poslom koji radi i životom u cjelini.

Jednostavno i logično!?

Najbolje je raditi ono što volite. Pritom je važno da stvarate vrijednost koja doprinosi zajednici i uz to zaraditi dovoljno novca kako bi zadovoljili vlastite potrebe. To je dobitna kombinacija. Jednostavno i logično, zar ne?

Često se ne čini tako jednostavno jer nismo naučili posao ili život gledati iz te perspektive. Većinom ne vidimo svoje kvalitete i što je još važnije ne znamo kako ih unovčiti. Ne znamo koje su naše stvarne potrebe jer su nam nametnuti brojni standardi koje i kada dostignemo ne čine nas sretnim i zadovoljnim.

Moj put

Unatoč tome svatko od nas ima nešto što zna raditi bolje od drugih, u čemu uživa i što se može pretvoriti u posao. Danas je to lakše i ostvariti zbog dostupnosti interneta. Kako bi to mogli potrebno je objektivno sagledati svoje znanje i vještine. Ponekad se podcjenjujemo ali i precjenjujemo. Potrebno je moći prepoznati rješenje te subjektivne i objektivne mogućnosti. Važno je, posebno danas, otvoriti um i potražiti nove načine kako bi unovčili ono što znate. A možda i potpuno promijeniti smjer i ono što ste si zacrtali kao svoj put. Ako zaista ne vidite ništa od ovoga kao mogućnost, potražite pomoć stručnjaka koji će vas naučiti kako prepoznati vlastite kvalitete i načine na koje ih možete unovčiti.

„Nikada nećete učiniti puno, osim ako niste dovoljno hrabri da pokušate.“

Dolly Parton

Što izabrati?

Međutim što ako postoji puno stvari koje volite raditi ili imate bezbroj ideja. Kako se odlučiti što izabrati? Pokušajte razmišljati na sljedeći način. Što volim raditi, a pritom i uživam u procesu? Dakle što vam je zabavno i ispunjava vas dok to radite. Možda želite napisati knjigu i već vidite što bi trebalo pisati i kako izgleda naslovnica. No zapitajte se, uživam li ja dok pišem? Što me čini sretnim dok to radim? Ako želite otvoriti slastičarnu, zabavlja li vas proces pečenja kolača? Volite li biti okruženi s ljudima? Ako želite online prodavati te iste kolače ili bilo što drugo, zabavlja li vas proces stvaranja web shopa, reklama i sadržaja kojim ćete privući kupce?

Proces traje duže

Nije dovoljno razmišljati o rezultatu ili novcu koji ćemo zaraditi kada ideju provedemo u djelo. Proces dolaska do rezultata često traje duže i s njim živimo svaki dan. Najisplativije je izabrati raditi ono zbog čega ćete se ujutro buditi motivirani i dobro se osjećate. Naravno, sve što radite ima i dijelove u kojima nećete u potpunosti uživati. Ili će biti dana kad vam se neće dati ništa iako vam je to što radite najveća strast.  Ali kada vas proces zabavlja i ispunjava lakše ćete savladati aspekte posla koji nisu uvijek zabavni. Ili nadvladati trenutke kada ste bezvoljni. Sve to omogućit će vam da ostvarite svoju viziju.

Stvaram li vrijednost?

Kada birate ili radite posao uzmite u obzir i utjecaj koji vaš posao ima na zajednicu u cjelini. Stvarate li vrijednost? Doprinosi li vaš proizvod svijetu i pomaže li ljudima kako bi kvalitetnije živjeli? Budite svjesni što želite ostvariti i na koji način će vaš rad utjecati na ljude s kojima surađujete.

„Najvažnije je pokušati nadahnuti ljude kako bi mogli biti sjajni u svemu što žele raditi.“

Kobe Bryant

Čega se želim odreći?

Razmislite i o vašim odnosima i vremenu koje imate na raspolaganju. Na koji način će posao utjecati na vaše odnose? Ili slobodno vrijeme.  Što će se naprimjer dogoditi s vašim odnosima ako ne budete imali vremena za vašeg partnera i djecu? Mnogi ljudi često biraju poslove koje ne vole raditi da bi zaradili više novca za svoju obitelj. Međutim ako ne viđate obitelj zbog tog istog posla gubi se smisao i dugoročno ste nezadovoljni i vi i vaša obitelj.

Svjesno izaberite čega ćete se odreći kako bi ostvarili ono što želite. Idealno je naći ravnotežu, no većinom ćete se nečega morati odreći kako bi napravili mjesto za nove stvari. Kada je taj izbor svjestan lakše ćete se nositi sa situacijom i promjenama.

Plus i minus

Sve što odlučite raditi imat će i zanimljive i manje zanimljive aspekte. Sve u životu ima svoje pluseve i minuse.  Rezultat će doći ako se posvetite procesu u potpunosti. A kako bi se mogli posvetiti procesu i uživati u njemu izaberite raditi ono što vas čini sretnim na dnevnoj bazi. Tako ćete lakše doći do cilja i više uživati u rezultatima svog rada.

Uvijek radite za sebe!

Najvažnije je znati da ono što radite ne određuje vašu osobnu vrijednost. Ako ste identificirani za posao vaše raspoloženje, a samim time i kvaliteta života ovisit će o količini posla ili novca. O tome što kažu kolege, nadređeni ili klijenti. Na kojoj god poziciji bili, radili za nekoga ili imali svoj posao, jedno je točno. Uvijek radite za sebe! Uvijek možete naučiti nešto novo i dodati vrijednost vašem osobnom rastu i razvoju. Tako ćete poboljšati kvalitetu života sebi i svojim bližnjima čime doprinosite i zajednici u cjelini.

Nova perspektiva

Ako trenutno ne vidite način kako izabrati ili promijeniti posao, odnos ili situaciju. Uvijek možete primijeniti svoj stav i način na koji doživljavate okolnosti u vašem životu. To je ono čime uvijek i u potpunosti upravljate samo vi!

“Pritisnite tipku za resetiranje. Što god se dogodilo jučer, zaboravite. Promijenite perspektivu. Danas je novi dan. Novi početak, započinje sada.”

Germany Kent

Autorica članka Ivana Song, certificirani trener i osnivačica Mind JuMp edukacije

Pročitajte još

Dobar posao

Konferencija koja slavi moć žena održat će se 2. prosinca na Zagrebačkom velesajmu, a u programu će sudjelovati inspirativne heroine hrvatskog gospodarstva, akademske, zdravstvene...

Dobar posao

Tamara Kajari certificirana je profesionalna organizatorica, osnivačica i vlasnica tvrtke SLAGALICA organiziranje.

Dobar posao

Posla ima previše, plaće su manje, otkazi su postali kao dobar dan, a tenzije zbog situacije, k tome dodajte i globalnu situaciju pandemije, neminovne...

Top menadžerica

Naš je cilj bio stvoriti bezvremenski proizvod koji nadilazi modu i trendove.

Advertisement