Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Kako je menstrualna čašica unaprijedila žensku intimnu njegu?

Menstruacija je prirodan proces koji pogađa polovicu svjetske populacije, ali je i dalje tabu u mnogim kulturama.

7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja čiji je cilj podizanje svijesti o globalnim zdravstvenim problemima i promicanje zdravog života. Kada je riječ o ženama, jedan od aspekata ženskog zdravlja kojemu se posljednjih godina pridaje sve veća pozornost je menstrualna higijena. Menstruacija je prirodan proces koji pogađa polovicu svjetske populacije, ali je i dalje tabu u mnogim kulturama. Intimina koristi ovaj dan kao povod da se osvrne na povijest jedne od najvažnijih inovacija za žensku intimnu njegu – menstrualna čašica.

Menstrualna čašica je fleksibilna, medicinska silikonska čašica koja se nosi u vagini i prikuplja krv tijekom menstruacije. Menstrualna čašica brenda Intimina izrađena je od 100% medicinskog silikona, te pruža do 8 sati besprijekorne zaštite. Ona je višekratno i ekološki prihvatljivo rješenje za menstruaciju. Mnogo je uvjerljivih razloga za prelazak na čašicu. U nedavnoj anketi brenda Intimina o tome zašto su žene prešle na menstrualne čašice, 40% ispitanica reklo je da žele smanjiti osobni menstrualni otpad, 20% se odlučilo na čašicu zbog financijskih troškova, a 22% ispitanica spomenulo je zdravstvene prednosti.

Menstrualne čašice stekle su popularnost posljednjih godina kao održiva i isplativa alternativa jednokratnim higijenskim ulošcima i tamponima, stoga je bitno prepoznati njihov utjecaj na zdravlje i dobrobit žena. Kao sigurna, održiva i pristupačna alternativa jednokratnim menstrualnim proizvodima, menstrualne čašice osnažuju žene da preuzmu kontrolu nad svojim menstrualnim zdravljem i smanje svoj ekološki otisak.

Evolucija proizvoda za menstrualnu njegu

Menstrualne čašice se možda čine novim proizvodima, ali jeste li znali da su moderna menstrualna čašica i jednokratni tamponi izumljeni u istom desetljeću? Žene su tisućljećima tražile savršenu menstrualnu zaštitu, no trebalo je gotovo 80 godina da se menstrualne čašice populariziraju. Evo kratke evolucije ovog proizvoda.

Rani uređaji

U kasnom 19. i ranom 20. stoljeću, nekoliko uređaja nalik na čašicu patentirano je u SAD-u i drugim zemljama. Neki su bili kao fleksibilne vrećice za skupljanje tekućine, a drugi kao metalne čašice. Većina uređaja je zahtijevala trake za pričvršćivanje, tako da nisu bili ni diskretni niti udobni. Važno je reći da većina tih uređaja nikada nije prodana u komercijalne svrhe.

1930-e – Patent Leone Chalmers

Patentirana 1937. godine, menstrualna čašica Leone Chalmers smatra se prvom komercijalno dostupnom menstrualnom čašicom u SAD-u. Gumene čašice na mjestu su držali mišići zdjeličnog dna.  Izbijanje Drugog svjetskog rata i nestašica gume natjerali su je da prekine proizvodnju. Iako je nakon rata nastavila prodavati čašice, bilo je teško uvjeriti žene da naprave promjenu. U to su vrijeme menstruacija, žensko tijelo i seks bile tabu teme, pa je dodirivanje vagine većini “pravih” žena bilo nezamislivo.

2000. – Uspon medicinskog silikona

U novom tisućljeću pojavio se medicinski silikon: nova vrsta antibakterijskog i hipoalergenog materijala, puno bolji od lateksa na koji su mnogi ljudi alergični. Zbog ovih prednosti, silikon je brzo prihvaćen kao standardni materijal za menstrualne čašice, jer je mekši i elastičniji, što čini čašicu lakšom za sklapanje, umetanje i nošenje.

2014. – Evolucija menstrualne čašice

Lansiranjem Lily Cup 2012. godine Intimina je započela s razvojem menstrualnih čašica. Intimina je potpuno redizajnirala oblik čašica kako bi bolje pristajale ženama i predstavila tanji, mekši i fleksibilniji medicinski silikon. Zatim je 2014. godine došlo do značajnijeg razvoja događaja. Lansirana je Lily Cup Compact – prva sklopiva menstrualna čašica. Čašica je izrađena od istog mekanog silikona, ali se savija i stane u malu kutiju veličine male kremice, što ju čini jednostavnom za nošenje. Ovo je populariziralo menstrualne čašice i uvjerilo više žena u njihove prednosti.

2018. – Vrijeme razbijanja posljednjeg tabua

Najveća revolucija u menstrualnoj njezi dogodila se lansiranjem Ziggy Cup – prve plosnate menstrualne čašice i jedine menstrualne čašice za višekratnu upotrebu koja se može nositi tijekom seksa! Danas Ziggy Cup 2 dolazi u dvije veličine, s rebrastim jezičcima za uklanjanje bez prolijevanja i dvostrukim rubovima. Ravni plosnati oblik Ziggy Cup znači da ne samo da može primiti dvostruko veću količinu od obične čašice, već i pristaje uz tijelo na posve drugačiji način te pruža vrhunsku udobnost.

Općenito, menstrualne čašice mogu utjecati na zdravlje i dobrobit žene. Evolucija proizvoda za menstrualnu njegu pokazuje koliko su važni za intimno zdravlje žene. Danas su menstrualne čašice popularnije nego ikad, jer sve više žena otkriva prednosti odbacivanja jednokratnih proizvoda i preporučuje ih svojim prijateljicama. Uz ovaj val inovacija, tko zna kako će menstrualne čašice izgledati za 10 godina? Pratite nas kako biste saznali.

Ne propustite

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Savjeti stručnjaka

Kakao, poznat i kao "hrana bogova", stoljećima je cijenjen zbog svojih bogatih okusa i blagotvornih svojstava.

Budi fit

Pronašli smo rješenje koje će vam pomoći da se osjećate i izgledate sjajno nevjerojatno brzo - Juicefast Detox.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.