Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
ljerka šram
ljerka šram

Zanimljivosti

Kako je nastao Brestovac? Zbog žene za kojom je ludovao cijeli Zagreb, ali i car Franjo Josip II.

Rođena Zagrepčanka Ljerka Šram poznat je lik iz zagrebačke povijesti.

Rođena Zagrepčanka Ljerka Šram poznat je lik iz zagrebačke povijesti. Ova je kazališna glumica na daskama koje život znače svoju karijeru započela prije no što je HNK u Zagrebu izgrađen. Tadašnje glavno kazalište nalazilo je na Gornjem gradu.

Šramica je bila pojam ljepote za tadašnje doba, piše Zagrebonline.hr. Često se pisalo o njenoj figuri, lijepim plavim očima, struku i neospornoj karizmi zbog koje je zračila. A poznao ju je cijeli grad, jer bila je vrsna glumica zagrebačkog HNK-a. Na svečanom je otvorenju tog kazališta Ljerka Šram igrala na pozornici, dok je u gledalištu očarano gledao Franjo Josip II., koji je u Zagreb došao prerezati vrpcu na otvorenju.

Njen najveći obožavatelj bio je Milivoj Dežman. Odrasli su zajedno u centru Zagreba i on je cijelu mladost za njom žudio. Dok je bio na studiju u Beču, ona se udala. Onda se Zagrebom počela širiti vijest da je Aleksandar Isaković, suprug Ljerke Šram i viši činovnik Prve hrvatske štedionice pronevjerio veću svotu i s tim se novcem ‘izgubio’ iz Zagreba.

Sanatorij Brestovac
https://www.facebook.com/sanatorij.brestovac/photos/925124327548695

Sad kad je njen brak u kojem je dobila sina Sašu bio gotov, Dežman je obnovio svoj odnos s njom. Zbližila ih je njena bolest. Ona je oboljela od tuberkuloze, a Milivoj, sad već diplomirani liječnik, uložio je sve znanje i iskustvo kako bi joj pružio potrebnu skrb.

Bolest je uzela maha i Šram više nije mogla ni glumiti, jer kašalj nije više mogla držati pod kontrolom ni na pozornici. Iako nisu živjeli zajedno, svi su u gradu brujili o njihovom ‘divljem braku’. Dežman je imao velik utjecaj u Zagrebu kao glavni urednik Obzora i liječnik, pa je sve to iskoristio kako bi otvorio prvi sanatorij za liječenje tuberkuloze na Balkanu.

Brestovac, bolnica na brežuljku Medvednice otvara se 22. svibnja 1909. Među prvim je pacijentima, naravno, bila Ljerka Šram.

Autorica Metea Mitak za Zagrebonlne.hr

Više

Savjeti i preporuke

Danas se na tržištu može pronaći mnoštvo tretmana i preparata za njegu kože, a jedan koji se izdvaja i postaje sve više popularan je...

Savjeti i preporuke

Mjesto koje je već odavno steklo povjerenje mnogih kada je u pitanju njega kose, kože i noktiju je Kalmar Hair & Skin Boutique u...

Seks i osjećaji

Osobe koje imaju stresan život ponekad dožive da se njihovi svakodnevni problemi preliju u krevet i unište seksualnu želju.

Život u dvoje

Zanimljivo istraživanje možda je i potvrdilo ono u što smo svi sumnjali.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.