Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Kako odabrati najbolje dioptrijske naočale za djecu?

Kad su u pitanju dječje naočale za vid potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari.

Kad su u pitanju dječje naočale za vid potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari. Kupovina dječjih naočala može biti izazovna jer je važno da kupite ono što zadovoljava medicinske i sigurnosne standarde, ali i da se vašem djetetu sviđaju. Prije nego što krenete u kupovinu dobro se pripremite, otkrijte što je to što vaše dijete želi, ali i koje su dječje naočale za vid po preporuci stručnjaka najbolje i pokušajte pomiriti te dvije stvari.

Većina optika ima vrlo veliki izbor dioptrijskih okvira za djecu, a upravo to nekad može biti zbunjujuće jer većina roditelja kupi onaj koji se djetetu najviše svidio izgledom, a to nije uvijek najbolja opcija.

Stoga, kada kupujete dječje dioptrijske naočare vodite računa o nekoliko važnih faktora:

Debljina okvira za dječje dioptrijske naočale. To je sigurno jedan od najvažnijih faktora koje trena imati u vidu prije kupovine okvira. Prije nego što počnete tražiti okvire za dječje naočale za vid, upoznajte optičara s dioptrijom i debljinom stakala koje dijete treba nositi. Ako su u pitanju deblja stakla, birajte manje okvire, jer će tako stakla izgledati vizualno tanja.

Neka dječje dioptrijske naočale budu moderne i u trendu. Ne gledaju baš sva djeca blagonaklono na nošenje naočala i zato je veoma važno da se djetetu okviri svide kako bi lakše prihvatilo činjenicu da ih mora nositi. Nemojte se fokusirati samo na jednobojne i neutralne okvire već djetetu pokažite i one šarenije modele.

S druge strane, jednobojni okviri za dječje dioptrijske naočale u nekim jarkim bojama poput crvene ili narančaste mogu uljepšati lice djeteta i imati pozitivan efekt da pokazuju svoje naočale s ponosom, a ne da stalno budu svjesni kako ih nose, u smislu tereta.

Tip kože i oblik lica utiču na to koje ćete dioptrijske naočale za djecu izabrati. Detalji na koje također treba obratiti pažnju jesu i tip kože vašeg djeteta i naravno – oblik lica. Na primjer, smeđe nijanse okvira, metalni okviri i tirkizne nijanse se savršeno slažu s toplijim tonovima kože. Isto tako, vjerovano ćete naići i na zanimljive okvire za dječje naočale za vid koji pašu različitim oblicima lica. U svakom slučaju, važno je da dijete proba što više stilova i oblika prije nego što se odluči za onaj jedan savršeni.

Materijal od kojeg su napravljene dječje dioptrijske naočale. Kad je u pitanju materijal koji se preporučuje kad je riječ o manjoj djeci, plastika je i dalje broj jedan, posebno ako sadrži TR90 materijal – plastiku napravljenu po švicarskoj tehnologiji koja omogućuje super-fleksibilne okvire koji su veoma otporni i ne gube oblik. Isto tako topla preporuka stručnjaka jeste da birate hipoalergene materijale. Velikom broju roditelja se sviđa ideja okvira za dječje naočale napravljenih od čiste gume jer su potpuno fleksibilni, ali nakon kratkog vremena može se desiti da stakla počnu ispadati, kao i da tijekom toplijih dana okvir gubi svoj prvobitni oblik, što nije baš sjajna opcija.

Most koji savršeno prianja. Okvir za dioptrijske naočale počiva na nosu i mora dobro prianjati, da ne klizi i da ne žulja jer u suprotnom djeca mogu imati problema s vidom. Dakle, dioptrijske naočale za djecu ne smiju klizati s nosa, ali isto tako, most ne smije biti previse usko postavljen kako naočale ne bi bile neudobne. Idealna opcija je odabrati okvir koji ima podesivi most kako bi dijete samo prilagođavalo naočale za vid dok ih nosi. Isto tako, kako most stoji na nosu može imati utjecaj i na to kako dječje dioptrijske naočale izgledaju na licu.

Zakrivljenost ručkica. Dio ručkica koji je blago zakrivljen iza ušiju djeci omogućava udobnost nošenja naočala, a pored toga pruža im sigurnost da im dioptrijske naočale neće padati. I zato je veoma važno da ručkice prilagodite tako da budu zakrivljene kako bi djeca nesmetano mogla da budu djeca, da bezbrižno trče i igraju se bez bojazni da će im naočale ispasti. Postoji i opcija traka koje povezuju jednu i drugu ručkicu oko glave, ali to je namijenjeno manjoj djeci.

Kako odabrati prava stakla za dječje naočale za vid?

Kada je riječ o materijalima od koga su napravljena stakla za dječje dioptrijske naočale najbolje je da se posavjetujete s optičarima koji će vam preporučiti ono što je najbolje za vaše dijete. Ono na što treba da obratite pažnju jeste da su stakla za dioptrijske naočale za djecu napravljena od materijala koji je otporan na udarce te da imaju UV zaštitu. Isto tako, materijal birajte u odnosu na to koliko je vaše dijete aktivno, koliko vremena provodi za televizorom ili mobitelom, tabletom, a koliko za knjigom, te koliko vremena tijekom dana provodi u igri ili sportskim aktivnostima.

Kako da nošenje dioptrijskih naočala djetetu bude cool?

Ako vaše dijete dobije dijagnozu kratkovidnosti te ako mora nositi dioptrijske naočale, pripremite se i na to da dijete u početku može osjećati otpor prema nošenju naočala. Vi ste tu da mu pokažete kako nošenje naočala može biti cool.

Nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći:

  • Neka dijete sudjeluje u biranju okvira za dioptrijske naočale uz vaše sugestije jer će se u tom slučaju osjećati kako samo donosi ovu važnu odluku.
  • Budite strpljivi i nemojte gubiti živce ako dijete ne želi stalno da nosi dioptrijske naočale za vid. Vodite se time da je bolje da ih nosi povremeno, nego nikako. Za početak, postavite kratke ciljeve, neka ih nosi 15-20 minuta dnevno, pa svakog dana po malo produžite vrijeme nošenja. Nagradite dijete kada dostigne dnevni ili tjedni cilj. Vremenom će dijete samo shvatiti kako su mu dioptrijske naočale neophodne.
  • Stalno ih podsjećajte i budite dosadni, ali na afirmativan način.
  • Pokažite djetetu neke poznate face, likove iz filmova, serija i crtića koji nose naočale, poznate znanstvenike, književnike, muzičare, sportaše, pjevače…
  • Povremeno provjerite da li im naočale za vid dobro stoje, da li su se negdje olabavile, iskrivile, da li žuljaju ili spadaju i na vrijeme reagirajte.

Napisao mr sc. Bojan Kozomara

Više

Dobar posao

Visoko kvalitetna tehnologija, inovativan dizajn i jednostavna upotreba čine Bioptron svjetlosnu terapiju vrlo učinkovitom.

Zanimljivosti

Kinder Joy of moving Tennis Trophy koji se ove godine održava u šestom međunarodnom izdanju, nastao je 2006. godine prema ideji bivše prvakinje Italije,...

Zanimljivosti

Ira je svog Boba, prvog psa pomagača, dobila prije pet godina i sada priprema Zoe kako bi se Bob umirovio.

Zanimljivosti

Posebno oblikovani spoj eteričnih ulja đumbira, mandarine, komorača i drugog bilja prirodno je ugodne arome koja može utješiti mališane kad je riječ o njihovu...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.