Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Kako odabrati pravi bicikl?

Prvo i osnovno što morate razmisliti i dogovoriti se sami sa sobom jest u koju svrhu ćete koristiti bicikl, po kojem terenu ćete se najviše voziti te koliko će to biti često.

Bavljenje sportom danas je još važnije nego nekada jer previše sjedimo za računalom, pred televizijskim zaslonom ili u automobilu. Život stresan, premalo se krećemo, sjedimo dok radimo, nezdravo se hranimo, a brzi životni ritam ima dodatni nepovoljan utjecaj.

Svjetska zdravstvena organizacija za očuvanje i jačanje zdravlja preporučuje barem 150 minuta umjereno intenzivne ili 75 minuta intenzivne tjelesne aktivnosti tjedno. Jedna od mogućnosti stvaranja i očuvanja dobre tjelesne spremnosti jest biciklizam. Osim kao jeftino prijevozno sredstvo, vožnja biciklom idealan je način da se istovremeno vježba i uživa u prirodi. No da bi to zaista i bilo tako potrebno je nabaviti bicikl koji će u potpunosti pristajati životnom stilu i potrebama vozača. Biciklistički porast u posljednjih nekoliko godina doveo je do toga da je danas u prodavaonicama  biciklističke opreme dostupna najrazličitija ponuda bicikala što može biti zbunjujuće za nove vozače.

Prvo i osnovno što morate razmisliti i dogovoriti se sami sa sobom jest u koju svrhu ćete koristiti bicikl, po kojem terenu ćete se najviše voziti te koliko će to biti često. Ovisno o namjeni, bicikli se bitno razlikuju po konstrukciji, veličini kotača i širini guma, obliku okvira i upravljača, te drugoj dodatnoj opremi.

Za one koji ipak više privlači vožnja po zahtjevnijem terenu, lutanje šumama i skretanje sa staze preporučujemo brdski ili MTB bicikl. Ove zdepaste bicikle karakterizira iznimno čvrsta i izdržljiva konstrukcija, manji i znatno širi kotači ( 26″), a od opreme sadrže samo najnužnije te su kao takvi idealni za veoma neravne terene. Hervis u kategoriji brdskih bicikla preporuča najnoviji X-FACT X-Fact MTB Sport 29/27,5 po cijeni 2.774,25 umjesto 3.599,00 kuna.

KILIMA_50_1985700_ws_sport-hr-29_h_G_CMYK

Bicikli za cross namijenjeni su posebno biciklistima koji vol kvalitetnu opremu i sporstkiju, ali i udobnu vožnju. Bicikl za cross „neuništiv“ je i svestran bicikl koji se svojom geometrijom može usporediti s putnim i turing biciklima. U pravilu ti bicikli imaju bolji mjenjač, opruge i kočnice – koji su inače karakteristični za dobre brdske bicikle. Hervis u kategoriji  cross bicikla preporuča X-Fact cross Mission steel po cijeni 1.599,00 umjesto 2.799,00 kuna.

XFACT_SI_2045040_CROSS_MISSION_STEEL_CMYK

 

City bike, kako i sam naziv kaže, namijenjen je isključivo za vožnju po gradu. Njegova glavna karakteristika su veliki kotači veličine 26″ ili čak 28″, čvrsta i razmjerno teška rama, ravan volan, a broj brzina varira od modela do modela i od proizvođača do proizvođača. Uz njega najčešće dolaze razni dodaci poput svjetala, blatobrana, zvona, košare za stvari i sl. što će vašu svakodnevnu vožnju gradom čini još udobnijom i ljepšom. Ovi bicikli najčešće se proizvode u muškoj i ženskoj verziji, a razlika je najčešće u kutu poprečne cijevi na okviru. Hervis u kategoriji City modela nudi Scirocco Siviglia po cijeni od 1.599,00 umjesto 2.499,00 kuna.

SCIROC_00_1879348_SIVIGLIA_CMYK

Trekking bicikl je druga vrsta spomenute kategorije, a osnovna razlika je ta što trekking bicikl funkcionira na velikim ( 28″ ) i ne toliko širokim kotačima. Ova vrsta namijenjena je za duge “šetnje” prirodom, na cestama ili izvan njih, ali isto tako izvrsno funkcioniraju i po gradu te su kao takvi idealni za sve koji žele imati jedan svestrani bicikl kojim će moći zadovoljiti većinu svojih potreba. i ovi bicikli kao i city bike imaju veće i tanje kotače što će  putovanje učiniti bržim i udobnijim. Hervis u kategoriji Trekking bicikla nudi model Benger Comfort po cijeni od 3.374,25 umjesto 4.499,00 kuna.

BENGER_50_2007899_dg_benger-comfort-da_d_G_CMYK

Dobra biciklistička oprema i pribor vašu će vožnju svakako učiniti sigurnijom i udobnijom. Simon Draganič, direktor marektinga Hervisa istaknuo je: „Ono što bi svaki biciklist trebao imati, bez obzira kud i koliko se vozio, je svakako biciklistička kaciga. I pri vrlo malim brzinama, od svega 12-13 km/h česti su padovi koji završavaju potresom mozga, razbijenom glavom ili posjekotinama na glavi. Većina tih ozljeda mogla se spriječiti, ili barem ublažiti, upotrebom kacige.“ Draganič je poručio da bi vam bicikl što duže trajao i služio svrsi potrebno ga je i pravilno održavati i servisirati, a taj dio najbolje je da prepustite najbližem Hevisu u blizini vašeg doma.

Ne propustite

Duh i tijelo

6 koraka do prevladavanja osjećaja usamljenosti.

Budi fit

Aikido društvo Zagreb ulazi u četvrto desetljeće djelovanja (31 godina) i slavi besplatnim treninzima aikida za građane, 4.-27. rujna, u Kući aikida, Koturaška 1.

Zanimljivosti

Boris Hanžeković memorijal - WA Continental Tour Gold miting ove godine donosi čak tri dana vrhunske atletike.

Dobar posao

Ono što mi nedostaje u Brazilu nalazim u Hrvatskoj, a ono što mi nedostaje u Hrvatskoj nalazim u Brazilu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.