Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Kako odabrati pravo eterično ulje za vaše potrebe

Visoko koncentrirana eterična ulja osnova su aromaterapije, a aromaterapija počiva na spoznaji da eterična ulja imaju brojna ljekovita svojstva.

Visoko koncentrirana eterična ulja osnova su aromaterapije, a aromaterapija počiva na spoznaji da eterična ulja imaju brojna ljekovita svojstva. Važno je znati kako je neka od ulja teško izdvojiti iz biljke pa su time manje dostupna i imaju veću cijenu. Pri odabiru eteričnih ulja važno je uzeti u obzir učinak koji ono postiže na nas, ali i njegovu kvalitetu i cijenu.

Odabir eteričnih ulja

Kako smo već napomenuli, nisu sva eterična ulja iste kvalitete. Neka su pomiješana sa sintetičkim spojevima ili se sastoje od nekoliko različitih ulja kako bi se postigao određeni miris.

Tri načina dobivanja eteričnih ulja

Prvi je, i najčešći način, destilacija vodenom parom. Industrijska eterična ulja dobivena su destilacijom na visokoj temperaturi i pri visokom tlaku. Zbog toga imaju slabo ili nikakvo ljekovito djelovanje (iako mogu imati ugodan miris). U mnogim takozvanim aromaterapijskim proizvodima koriste se upravo industrijska ili sintetička eterična ulja, jer su upravo i najjeftinija.

essential-oils-1433694_960_720

Drugi način je destilacija pri niskom tlaku i niskoj temperaturi. Tako se dobivaju najkvalitetnija eterična ulja (Primavera Life, Pranarom, Oshadi) u kojima ostaju sačuvane stotine ljekovitih prirodnim komponenti. Njihova prisutnost također ublažava miris eteričnog ulja. Do izražaja dolazi njihova prava aroma.

Treći način dobivanja eteričnih ulja je hladno prešanje putem kojih se izdvajaju ulja iz kore ploda. Najpoznatiji primjer su agrumi. I u ovom načinu proizvodnje je bitno da se proces proizvodnje provodi pri niskom tlaku i niskoj temperaturi kako bi se sačuvali svi vrijedni terapeutski sastojci.

Par savjeta kod izbora ulja…

Na hrvatskom tržištu uglavnom prevladavaju sintetička ulja niske kvalitete. Zbog toga ulja uvijek nastojte kupovati od uglednog dobavljača ili barem provjerite sve podatke s etikete. Primijetite li da latinski naziv nije naveden na etiketi bočice ulja, nemojte ga kupiti. Primjerice, ima mnogo vrsta lavande od kojih svaka ima drugačiji latinski naziv, ali samo nekolicina sadrži eterična ulja s blagotvornim terapijskim učinkom.

Ako vam miris nekog ulja nije ugodan, nemojte ga kupiti jer ga nećete ni koristiti.

Ako ste u nedoumici, pri konačnom odabiru iskoristite vlastitu intuiciju. To je jedna od najvrjednijih smjernica na putu do najboljega izbora.

vat-2206655_960_720

Najpopularnija eterična ulja

Danas na tržištu možemo pronaći veliki broj aromaterapijskih ulja od kojih svako ima specifična ljekovita svojstva. Potrebno je znati odabrati baš ono koje nam najbolje odgovara.

Iz opsežnog “serijala” eteričnih ulja izdvojili smo deset najčešće korištenih.

Eukaliptus (Eucalyptus globulus ili Eucalyptus radiate)

Pomaže u liječenju dišnih problema, kao što su kašalj, prehlada i astma. Učinkovit je u jačanju imunološkog sustava, kao i pri uklanjanju napetosti u mišićima.

Čajevac (Melaleuca alternifolia)

Prirodno antigljivično ulje, dobro je za liječenje svih vrsta gljivičnih infekcija, uključujući vaginalne, preponske, kao i gljivične infekcije stopala i lišajeva. Uspješno pomaže u jačanju imunološkog sustava.

Lavanda (Lavandula angustifolia ili Lavandula vera)

Korisno je za liječenje rana, opeklina i njegu kože. Pruža izniman relaksirajući učinak.

Metvica (Mentha piperita)

Upotrebljava se za liječenje glavobolje, bolova u mišićima, probavnih smetnji kao što su spora probava, zatvor ili nadutost.

ladybug-1560298_960_720

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Podiže raspoloženje i imunološki sustav, a služi i kao mentalni stimulans. Pomaže pri uklanjanju bolova u mišićima te potiče probavu.

Limun (Citrus limon)

Uspješno podiže raspoloženje, ali istodobno i opušta. Koristi se u liječenju rana i infekcija. Ujedno je i dobar osvježivač prostora.

Ylang ylang (Cananga odorata)

Može smanjiti napetost mišića, pomaže pri relaksaciji. Jako je dobar antidepresiv.

Rimska kamilica (Anthemus nobilis)

Vrlo opuštajuće ulje, može pomoći kod tjeskobe i nesanice. Učinkovito je protiv bolova u mišićima i napetosti. Korisno je i u liječenju rana i infekcija.

Geranij (Pelargonium graveolens)

Pomaže uravnotežiti ženske hormone, a korisno je i za kožu. Djeluje opuštajuće i uspješno pridonosi podizanju raspoloženja. Jedan je od boljih prirodnih antidepresiva.

Muškatna kadulja (Salvia sclarea)

Prirodno je sredstvo za ublažavanje bolova. Vrlo je opuštajuće i može pomoći kod nesanice. Učinkovito je i u balansiranju rada hormona.

Mjere opreza

Od aromaterapije možemo imati mnogo koristi, ali neophodno je poduzeti i određene mjere opreza prilikom rukovanja eteričnim uljima.

Izdvojili smo nekoliko savjeta kako pravilno postupati:

  • Koristite samo preporučene količine. Ako sumnjate da ste upotrijebili preveliku količinu ulja, popijte puno vode i duboko udahnite svježi zrak.
  • Eterična ulja držite podalje od djece, kako ih zbog ugodnog mirisa ne bi pokušala progutati.
  • Pročitajte upozorenja na pakiranju eteričnih ulja. Neka od njih ne smiju se kombinirati s lijekovima ili alkoholom.
  • Držite eterična ulja dalje od očiju. Ako ulje dođe u dodir s okom, isperite većom količinom tople vode i zatražite savjet liječnika.

Izvor Alternativa za vas

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu...

Duh i tijelo

Preporučujemo vam da birate samo najkvalitetnija kako biste ih sigurno mogli koristiti i na koži, u kupkama te se po potrebi inhalirati na njima.

Zanimljivosti

Pripremite vlastiti spoj eteričnih ulja i uživajte u ljepoti bezbrojnih kombinacija mirisnog spleta.

Brinimo jedna o drugoj

Procjenjuje se da 30-40% osoba u svijetu boluje od jedne ili više alergijskih bolesti, u Hrvatskoj najmanje milijun ljudi ima problem s alergijama različitog...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.