Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
kućni ljubimci
kućni ljubimci

Kućni ljubimci

Kako odabrati psa, a da ne zažališ!

Odabir kućnog ljubimca nije ni malo lak i jednostavan zadatak, pogotovo kada su u pitanju psi.

Odabir kućnog ljubimca nije ni malo lak i jednostavan zadatak, pogotovo kada su u pitanju psi. Da, štenci su slatki i svi se rastopimo na pomisao kako to malo klupko sreće postaje član naše obitelji, ali da bismo bili, prije svega, odgovorni vlasnici i tom psu pružili adekvatnu brigu, a i kako sebi ne bismo zagorčali život nepromišljenim izborom rase, evo nekoliko savjeta kako odlučiti jeste li vi baš prava osoba za određenu rasu.

Različite rase imaju različite karakter i potrebe, pa se u skladu s tim ponaša i budući vlasnik, kako bi pas bio zdrav i sretan. Posebno treba povesti računa o tome kada želite udomiti mješanca, jer njihov karakter je nepoznanica i tom slučaju morate biti spremni za bilo koji scenarij – da naraste više nego što ste „planirali“, da mu se promijeni konstitucija i građa kako raste i razvija se, da ima živahniji karakter ili je zahtjevniji od očekivanog.

Zašto odabrati psa?

Ako dobro razmislimo i dođemo do zaključka da je razlog to što nam je „neko štene jako slatko“ ili je prijateljica upravo nabavila baš tog psa, da je to momentalni hir ili trenutna želja za nečim novim u životu, onda nije trenutak da kupite ili udomite psa. Pas postaje dio obitelji, vezat će se za vas i patiti ako ga u nekom trenutku napustite. Dakle, kada jednom uzmete psa, on ostaje s vama do kraja života.

Druga bitna stvar u kojoj često griješimo pri odabiru rase je to što psa biramo na osnovu njegovih osobina, a ne naših. Da, osobine psa jesu bitne, ali je veoma važno razmisliti o tome jesu li te osobine psa kompatibilne s našim osobinama i kako će taj spoj izgledati.

Ne treba potencirati određenu rasu, samo na osnovu izgleda ili osobina, već se zapitati kakav je vaš životni ritam, koliko ste aktivni i hoćete li uspjeti pratiti tempo psa koji je aktivan, recimo, kao terijer ili biste se možda bolje uklopili s maltezerom.

Nijedan pas ne voli samoću, ali neki je ne vole više od drugih. Ako vas u toku dana nema dugo kod kuće, neće sve rase to jednako dobro podnijeti. Postoje rase koje ekstremno teško podnose duge periode samoće. Radoholičari, zaboravite na rase poput belgijskog ovčara, kuvasa, malinoe, njemačkog kratkodlakog ptičara, tibetanskog mastifa i kolija.

Kada je riječ o dresuri, osnovnim komandama i ponašanju u stanu/kući, važno je razmisliti o tome koliko ste vremena spremni posvetiti učenju psa. Pudle, labradori i zlatni retriveri spadaju u grupu pasa koji brzo uče i do 50 komandi. Bigl spada u tvrdoglavije i manje kooperativne rase, kao i pekinezer, engleski buldog i čau – čau.

Neizbježno pitanje kod odabira rase psa je količina novca kojom raspolažete za potrebe tog psa, jer kao što vjerojatno možete pretpostaviti, nije isto hraniti čivavu i rotvajlera. Pored troškova hrane, treba uzeti u obzir troškove redovnih posjeta veterinaru, opreme i slično.

Kada je riječ o udomljavanju mješanaca pitanje koje biste sebi trebali postaviti– koliko ste spremni da riskirati?

Na kraju, tu je neizbježno linjanje.

Pročitajte još

Kućni ljubimci

Magbellis je novi, neodoljivi brend na hrvatskom tržištu posvećen dodacima za vaše najbolje prijatelje – pse! Inspiriran vjernim i nestašnim mješancem Jackyjem, Magbellis proizvodi...

Kućni ljubimci

Iako nam često djeluje da ćemo iskočiti iz kože od vrućine, nažalost, našim četveronožnim, krznenim prijateljima je još toplije!

Kućni ljubimci

Psi žive s ljudima već 15.000 godina, a za to vrijeme su nam toliko prirasli srcu – da smo ih prozvali i svojim najboljim...

Kućni ljubimci

Tajna iscjeljenja uz pomoć pasa i mačaka djelomice se krije u njihovoj sposobnosti poticanja naših pozitivnih emocija, što u konačnici ubrzava ozdravljenje, no to,...

Advertisement