Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
bolovi u vratu
bolovi u vratu

Budi fit

Kako opustiti tvrd i bolan vrat

Ako patite od tvrdih vratnih mišića i bolova u vratu zasigurno će vam sljedeći savjeti pomoći u opuštanju istih.

Sjedenje u istom položaju dulje vrijeme, npr. na poslu uz računalo, najčešći je uzrok ukočenih mišića vrata i popratne napetosti i boli. Za početak je potrebno razlikovati blagu i uglavnom bezopasnu bol od one akutne koja može biti opasna. Ako patite od neizdržive boli, trebate potražiti doktora koji će vas uputiti na pretrage, a mi ćemo vam dati par savjeta.

Toplina

Stavite bocu s vrućom vodom na područje koje je tvrdo i ukočeno. Vrući ručnik će također pomoći, no morate ga češće namakati u vrućoj vodi.

Krema koja hladi može poslužiti kao masažni preparat koji umasirate na bolno i ukočeno mjesto.

Masaža

Također i bez topikalnog rješenja možete samo sa masažom opustiti napete dijelove vrata. Suzdržavajte se od dodatnog stresa i napetosti vratnih mišića koje uključuje i mišiće ramena. To znači da će napetost uzrokovati i ako se naslanjate na laktove.

Ako vam ništa od ovoga nije pomoglo tada otiđite fizioterapeutu. Možda su vam potrebne tablete za opuštanje.

Anatomski jastuk

Koristite anatomski jastuk – ako dosad niste koristili anatomski jastuk, možda će samo on biti dovoljan da vaša bol prođe. Anatomski jastuk pruža vratu dodatnu potporu pa su mišići vrata opušteni. Anatomski jastuk vas prisiljava da spavate na boku ili leđima, a ne na trbuhu (kod spavanja na trbuhu vratna kralježnica je zarotirana što se ne preporučuje).

Vježbe

Vježbe za vrat i ramena se rade u stojećem ili sjedećem položaju na sljedeći način:

  1. Opustite ruke i podižite/spuštajte ramena, prvo jedno pa drugo, zadržavajući ih par sekundi u najvišem i najnižem položaju.
  2. Kružite polagano i opušteno glavom, prvo u jednom smjeru pa u drugom. Opustite vrat tako da osjetite zatezanje.
  3. Nagnite glavu naprijed i pustite ju da visi. Pritom budite maksimalno opušteni. Osjetite li zatezanje u vratu znači da dobro radite. Nakon ove vježbe osjetit ćete olakšanje u vratu.

Dobro je da ove vježbe radite ispred ogledala, kako bi pritom pazili da pomičete samo vrat, a ne cijelo tijelo.

Više

Moj dom

Ovlažiti prostorije je jednostavno. Dovoljno je iskoristiti ono što se u svakom domu nalazi na dohvat ruke.

Gastronomija

Najjednostavniji način spremanja hrane za zimu.

Duh i tijelo

Masaža prstiju pomaže nam osloboditi se napetosti u organizmu uz istovremeno otpuštanje blokada i nesmetan protok energetskih puteva.

Putovanja

Znamo da je Hrvatska popularna među turistima iz cijeloga svijeta, no Hrvati u potrazi za odmorom su sretnici s predivnim plažama, čistim morem, bogatom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.