Kako pomoći četveronožnom ljubimcu kada ostari?

Naši ljubimci jednom kada uđu u seniorsku dob počinju pokazivati značajne promjene. Godine neizbježno donose promjene, sami smo toga svjesni, a psi ih osjećaju i pokazuju svojim ponašanjem. Mogu osjećati nervozu i postati usporeni i preplašeni, zbog čega neki reagiraju agresivnije, a za vlasnika je sasvim sigurno najbolnija situacija kada budu bezvoljni i ne surađuju s obitelji kao nekada.

Što kad našem vjernom četveronožnom prijatelju ponestane živahnosti? Možemo li nešto učiniti za svog psa kako bi se on i dalje osjećao sretno i kako bi mu osigurali kvalitetu života i u starijoj dobi?

Starenje psa ne može se zaustaviti ili spriječiti, ali našem ljubimcu možemo pomoći ako mu pružimo više pažnje i strpljenja. Važan naglasak je i na prehrani koju je potrebno prilagoditi dobi psa.

Sibirski haski Chaka, mješanka Maša i mops Ron su stariji psi. Usprkos godinama, radoznali su i puni ljubavi, ali njihovi vlasnici su se već susreli s prvim znakovima njihove starosti.

“Chaka je pomalo lijen pas. Nije pretjerano zainteresiran za igru ili izlaske u šetnju. Prije mjesec dana odlučio sam promijeniti njegovu prehranu. Iako je jako izbirljiv, na moju sreću, Chaka ju je dobro prihvatio, a s vremenom primjećujem da je postao razigraniji i da ga više vesele šetnje. No, i dalje nevoljko daje šapu!”, naglašava pjevač Luka Nižetić, vlasnik 8-godišnjeg haskija.

 

Mops Ron star 13 godina, četveronožni je ljubimac veterinarke Saše Španović, koja priznaje da je Ron do sada hranjen uglavnom kuhanom hranom i konzervama. I ona odlučila ublažiti Ronovu starost promjenom hrane i prilagodbom obroka.

“Povod za to bila je Ronova osjetljivija probava, a ima i problem sa žvakanjem hrane jer nema više zube. Uz novu hranu je živnuo, bolji je u interakciji s drugim psima i živahniji”, zaključuje Saša.

 

Saša i Ron

Blogerica i kostimografkinja Ljupka Tanevska udomila je psa Mašu, staru 7 godina. Prvi znakovi starosti koje je Ljupka primijetila kod Maše bili su smanjenja aktivnost i koncentracija za igru.

 

Ljupka Tanevska i pas Maša

“Primijenila sam kraće, ali češće šetnje s Mašom i prilagodila sam joj obroke – lakšu hranu i manje količine. Postala je bolja u interakciji s drugim psima i naučila je jedan novi trik, pa sada zna prepoznati kako joj tko baca lopticu tako da je donosi na ruku ili nogu”, naglašava Ljupka.

Ako ste i vi kod svog psa starije dobi primijetili smanjeni interes za igru, slabije pamćenje i lošije suočavanja s promjenama, možda je vrijeme da uvedete promjene u prehranu.

Par savjeta

Donosimo i nekoliko savjeta za održavanje mentalne funkcije naših četveronožnih prijatelja na zavidnoj razini:

  1. Naučite svog psa novim trikovima kako biste poboljšali njegovu koordinaciju i zadovoljstvo.
  2. Kroz kreativne aktivnosti, kao što su traženje skrivenih igračaka i poslastica održavajte njegovu fizičku spremnost i vježbajte njegovo pamćenje.
  3. Stimulirajte svjesnost svog psa i potičite ga na igru.
  4. Prilagodite psu učestalost i intenzitet vježbanja. Održavajte njegovu kondiciju šetnjama, a one neka budu češće i kraće.
  5. Tijekom šetnji odvedite svog ljubimca na neko novo mjesto, neka istražuje okolinu.
  6. Budite strpljivi sa svojim “starim” ljubimcem, darujte mu mnogo ljubavi i pažnje.

Upravo zato, znanstvenici i veterinari razvili su PRO PLAN OPTIAGE hranu za starije pse – dokazano pomaže ublažiti posljedice starenja kod pasa. Vlasnici koji su koristili ovu hranu prepoznali su promjene u ponašanju psa već nakon 30 dana. Starost psa bit će kvalitetnija, a suživot s njime uzbudljiv kao i prije, kažu nam iz Purine.