Kako potaknuti kreativnost kod djece

Kreativnost je vještina koja se razvija s vremenom i na kojoj se mora raditi. Ona podrazumijeva stvaranje originalnih, novih i posebnih rješenja zahvaljujući kojima se osoba izdvaja iz okoline.

Kreativnost nije nešto do čega se dolazi preko noći, na njoj bi trebalo početi raditi od najranije dobi tako što ćete djetetu pružiti dovoljno prilika da otkrije posebnu crtu u sebi.

Djeca se polako upoznavaju sa svijetom oko sebe, neprekidno upijajući nove informacije i provjeravajući ono što znaju. Roditelji moraju pronaći način da bi pomogli svom djetetu da svakim danom sve više istražuje i tako sazna što može i koje sve talente skriva, jer kako je Anđa Marić rekla : “Djeca moraju biti svoja” (citat iz intervjua)

Zahvaljujući brojnim dječjim igraonicama, roditelji su u prilici djetetu omogućiti da već u ranoj fazi počne razvijati kreativnu crtu. Pritom je važno da dijete ima dovoljno slobode kako bi moglo iskočiti iz zadanih okvira i ustaljenih načina ponašanja.

Kreativnost se kod djece može razviti na nekoliko načina pa tako i kroz likovnu umjetnost.

Jeste li znali da se djeca najčešće opuštaju uz crtanje?

Crtanje brojna djeca doživljavaju kao igru jer uz pomoć crteža izražavaju osjećaje o kojima inače nerado govore. Djetetu je najbolje ponuditi da samo odabere što će crtati i s kojom će se tehnikom pritom poslužiti, no i predlošci kao što su bojanke su također odličan izbor.

Djecu je važno upoznati s umjetnošću iz više razloga. Zahvaljujući crtanju i slikanju, potiče se logičko razmišljanje, jača se samopouzdanje. Djeca će zahvaljujući umjetnosti naučiti otvoreno razmišljati, bit će tolerantniji i imat će više hrabrosti da iskušaju nove stvari.

Kako bi osigurali kreativnost kod djece važno je da im budu dostupni brojni umjetnički materijali poput kista, ljepila, bojica, markera, kolaž materijala, krede i ostalog pribora. Djecu treba potom poticati da pričaju o onome što su naslikali, a nikada ih kritizirati zbog onoš što po vama na slici nije dobro.

Prije nego omogućite djetetu da počne razvijati maštu zahvaljujući crtanju i slikanju, treba napraviti dovoljno mjesta kako bi se moglo zabaviti stvarajući novi svijet raznim bojama. Pokrijte prostor na kojem će dijete slikati velikim platnom kako bi vam kasnije bilo lakše čistiti i ako je još uvijek u fazi da voli stavljati stvari u usta, budite uz njega dok slika.

Nakon što završi svoje prvo remek djelo uzmite crtež i pronađite mjesto u stanu gdje ćete ga objesiti, ali tako da ga i dijete može vidjeti i uživati u tome što cijenite njegov rad.

Dijete kasnije možete odvesti u muzej i pokazati mu kako izgledaju druga umjetnička djela kako bi ako želi mogao pričati o onome što je vidio.

Želite li da vaše dijete nauči što je sloboda izražavanja i umjetnost bez okvira, možete ga učiti da i uz pomoć ostalih predmeta može napraviti što želi. Role od wc papira, kokice, tjestenina, sušeno voće… Sve su to predmeti uz pomoć kojih dijete može napraviti možda ogrlicu ili prirodni ukras za bor.

Pružite djetetu priliku da otkrije što ima u sebi i krije li se možda u njemu nova umjetnička duša. Tko zna, možda vam je dijete darovito za umjetnost. Za više informacija kako prepoznati da li je vaše dijete nadareno za umjetnost pročitajte naš prethodno objavljen članak Kako prepoznati darovito dijete.