Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Kako prepoznati i izliječiti dalekovidnost kod djece?

Dalekovidnost je kada jasno možete vidjeti stvari koje su prilično udaljene, a one stvari koje su vam blizu vidite mutno.

Definirajmo dalekovidnost na samom početku. Dalekovidnost je kada jasno možete vidjeti stvari koje su prilično udaljene, a one stvari koje su vam blizu vidite mutno. Stručni naziv za dalekovidnost je hiperopija, a prema određenim istraživanjima koja je proveo Američki institut za zdravlje očiju, od hiperopije pati 5-10% Amerikanaca. Kod nas je hiperopija poznata i kao dioptrija plus.

Da biste što bolje razumjeli dalekovidnost važno je razumjeti kako funkcionira normalno oko. Dva dijela oka su odgovorna za fokusiranje, a to su rožnjača i leća. Rožnjača je providni, prednji dio oka, a leća je struktura koja se nalazi unutar oka i mijenja oblik u ovisnosti od toga kako se oko fokusira na predmet.

Svjetlost se fokusira na mrežnici, tamo se u specijaliziranim živčanim stanicama obavlja pretvorba u električne živčane impulse koje naš mozak onda tumači. Oči nam omogućuju svjesnu percepciju svjetla, percepciju dubine, razlikovanje boja i to sve u vidnom kutu od 200˚.

Uzroci dalekovidnosti

Savršeno oblikovana i zaobljena leća dozvoljava nam da vidimo savršeno jasnu i fokusiranu sliku, ali ako je rožnjača drugačijeg oblika vaše oko neće fokusirati sliku na pravi način. Dalekovidnost ima razne stupnjeve koji zavise od sposobnosti oka da se fokusira na predmete koji se nalaze u blizini. Ako jasno vidite samo predmete koji su jako udaljeni od mjesta na kojem stojite, to znači da ste ozbiljno dalekovidni.

Rožnjača koja je ravna može biti uzrok koji ukazuje na postojanje dalekovidnosti, a možete biti dalekovidni i ako je očna jabučica kraća nego što bi trebala biti jer to uzrokuje da se svjetlost fokusira iza mrežnice, umjesto na samoj mrežnici kako bi trebalo.

Isto tako dalekovidnost je u većini slučajeva nasljedna i ako su vaši roditelji imali ili imaju dioptriju plus sve su prilike da ćete je imati i vi ili vaša djeca.

Simptomi dalekovidnosti

U slučaju dalekovidnost trebalo bi da primijetite neke od sljedećih simptoma:

  • Problem da se fokusirate na objekte koji su vam blizu
  • Glavobolja
  • Simptom dalekovidnosti je i zamagljen vid
  • Umor ili glavobolja nakon obavljanja poslova koji zahtijevaju gledanje predmeta koji su u blizini su još jedan simptom dalekovidnosti. Na primjer rad za kompjuterom ili čitanje knjige.

Ako imate neki od ovih simptoma, a već nosite naočale za vid ili leće, moguće je da će vam biti potreban novi pregled i novi recept.

Liječenje hiperopije

Kad je u pitanju liječenje dalekovidnosti koja nije staračka dioptrija postoje tri načina kako je možete liječiti, a to su: naočale, laserska operacija oka ili kontaktne leće. Nakon što vam oftalmolog potvrdi dalekovidnost poslije svih obavljenih pregleda, objasnit će vam i koje su, za vas, najbolje opcije i zašto.

Dioptrija plus kod djece

Djeca se rađaju dalekovidna i kako rastu tako im se razvija i vid što znači da dalekovidnost opada sve dok u potpunosti ne nestane, do adolescentskih godina. Ako dalekovidnost ne nestane, sve su prilike da će dijete biti dalekovidno cijeli život. Sposobnost fokusiranja kod djece je veća nego kod odraslih i uglavnom je dovoljna da nadoknadi slabu dalekovidnost te omogući da dobro vide i predmeti koji su blizu. Usprkos tome ako se dijete mora baš potruditi da se fokusira na predmet može doći do naprezanja, a naposljetku i do glavobolje.

Kako prepoznati dalekovidnost kod djece?

Djeca uglavnom nisu svjesna da imaju neki problem s vidom i zato morate obratiti pažnju na znakove koji bi mogli ukazati na to da problem postoji. ako primijetite neke od sljedećih simptoma obavezno odvedite dijete na pregled kod oftalmologa:

  • Glavobolje
  • Endotropija – strabizam kod kojeg je jedno oko okrenuto ka unutra. Može se u potpunosti ili djelomično ispraviti.
  • Bol u očima, peckanje i suzenje koje potiče dijete da trlja oči, žmirka ili mršti čelo.
  • Problem s čitanjem i pisanjem.

Kad su djeca u pitanju, nije uvijek neophodno ispravljati dalekovidnost. Najčešći tretman kojim se liječi dioptrija plus kod djece je optička korekcija naočalama. Ako je dioptrija za uzrast djeteta jako velika i uzrokuje navedene simptome, u tom slučaju će korekcija biti neophodna. U ovisnosti od uzrasta djeteta i koliko je sposobno da surađuje, mogu se koristiti i kontaktne leće koju dijete može koristiti za sportske aktivnosti ili u slučajevima anziometropije, značajnoj razlici u gradaciji očiju.

Može li se dalekovidnost liječiti prirodnim putem?

Jedan od najvećih problema kod stanja dalekovidnost je taj što ponekad dolazi bez ikakvih simptoma. Može proći dugo vremena da se uopće ne tretira. Iako su naočale, leće ili operacija jedine stvari koje će vam pomoći da bolje vidite, postoje neke navike koje možete promijeniti, a koje će vam pomoći da utječete na uzroke nastanka dioptrije plus.

Za početak veoma je važno da u organizam unosite dovoljno vitamina i minerala, antioksidanata, masnih kiselina i da pijete dovoljnu količinu vode tokom dana.

Pored pravilne prehrane za zdravlje vaših očiju je veoma važno da se dovoljno odmarate tijekom dana. Za razliku od ostatka tijela, oči rade non-stop. Ako vas noge zabole, sigurno ćete sjesti ili leći kako biste se odmorili, ako vas bole ruke, opustit ćete ih, ali kad su nam umorne oči mi uglavnom nastavimo da ih koristimo. I zato je važno tijekom dana uzimati kratke pauze i jednostavno odmarate oči.

Dr William Bates je bio američki oftalmolog koji je osmislio vježbe za jačanje mišića očiju koje će vam pomoći.

Tijekom prve vježbe potrebno je da dlanovima prekrijete oči, ali da ih prije toga protrljate kako biste ih ugrijali. Nakon toga stavite dlanove na oči da napravite potpuni mrak, ali da ne pravite pritisak na oči. Duboko udahnite, opustite se i koncentrirajte se na tamu. Ovu vježbu ponavljajte svakog dana, najmanje 10 minuta.

Druga vježba podrazumijeva da se fokusirate na neki predmet koji je udaljen, to može biti drvo preko puta ili stolica koja se nalazi na drugom kraju prostorije. Nakon toga se njišite s jedne strane na drugu dok vam je fokus konstantno na istom predmetu. Dok radite ovu vježbu veoma je važno da trepćete kako bi oči ostale vlažne.

Kad smo kod treptanja, ne zaboravite da trepćete kada radite neke stvari za koje vam je potreban poseban fokus, kao što je rad za računalom, jer treptanje rehidrira oko i daje mu privremeni odmor.

 

Napisao mr sc. Bojan Kozomara

Pročitajte još

Obitelj

Danas ćemo vam otkriti zašto je nekad dobro biti upravo ovaj - loš roditelj!

Trendovi

Nakon plusića na testu i neopisive sreće, ali i malo straha, kreću pitanja kako se najbolje pripremiti za dolazak bebe.

Trendovi

Najviše pažnje prilikom kupovine uvijek posvećujemo onim najmlađima, naročito kada je u pitanju odabir sezonske odjeće kao što su dječje zimske jakne i skafanderi.

Drama Queen

Moram priznati da mi se ime u pubertetu nije previše sviđalo, ali razumjela sam čak simboliku i razlog zbog kojega sam dobila ime koje...

Advertisement