Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Kako prihvatiti nadređeni položaj i ne ugroziti odnose?

Znate onu situaciju na poslu kada neka žena čeka promaknuće u šeficu tima ili šeficu sektora?

Znate onu situaciju na poslu kada neka žena čeka promaknuće u šeficu tima ili šeficu sektora? Možda baš vi očekujete neki novi zadatak, kako se osjećate? Vesele li se vaše kolegice vašem promaknuću ili gunđaju sa strane? Mnoge žene se u ovoj situaciji nalaze na prekretnici.

Neke i odustanu od promaknuća, ne bi li bile manje izložene kritikama i osudama, bez obzira na pohvale koje bi mogle dobiti ili podršku svojih kolegica ili nadređenih. Vjerojatno ste bile u situaciji da ste promaknuće dobile i onda je krenulo sve nizbrdo. Zašto je tome tako?

Dr.Pat Heim, autorica dviju knjiga posvećenih ženama i razlikama muškog i ženskog ponašanja, kaže da postoji logično objašnjenje ove situacije proizašle iz razlika u ponašanju muškaraca i žena od samog odgoja do kasnije dobi.

Odnosi među članovima timova mogu se razlikovati prema intenzitetu. Žene su sklonije imati prijateljske odnose na poslu dok su muškarci skloniji prijateljskom ponašanju. Iako se na prvi pogled čini da je ovo dvoje isto, u zbilji je to vrlo različito. Prijateljsko ponašanje je ugodno, ne ide previše u dubinu i vrlo je neopterećujuće. Ne očekuje se ništa više od ugodnog rada, prijateljskog ponašanja i lakoće. Prijateljstvo, s druge strane, sa sobom donosi puno privatnih događaja, dubljeg odnosa, očekuje se da smo uvijek na istoj strani ili barem da upozorimo prijateljicu da joj ponašanje ponekad nije u redu. Prijateljstvo gradimo dubljim odnosom, razmjenom emocija dok je prijateljsko ponašanje puno ležernije i površnije.

Muškarci često ne razumiju kada žene, u nekim trenutcima, gorljivo zagovaraju odluke svoje prijateljice, a s druge strane su u stanju otpisati tu istu prijateljicu ako im se zamjeri.

Za žene je prijateljica uvijek prijateljica: na ručku, na sastanku, kada šef nije zadovoljan izvedbom zadatka. Žene odrastaju s osjećajem predanosti prijateljima. Muškarci kod prijateljevanja imaju puno ležerniji odnos, taj odnos dolazi i odlazi ovisno o situacijama.

Muškarci su itekako sposobni imati snažne prijateljske odnose, samo ih na poslu puno rjeđe upuštaju u takvu vrstu odnosa.

Jedna od najvećih snaga svake žene je lojalnost prijateljima, ali u poslovnom kontekstu koji je često hijerarhijski, miješanje prijateljstva i hijerarhije često dovodi do „no-win“ situacije. Puno puta se u praksi vidi da predanost prijateljstvu žene često odmiče od napredovanja.

Žene često odbijaju biti promovirane na neku poziciju jer smatraju da će ostaviti svoje suradnike, da će izdati iste ili jednostavno vide da je u konkurenciji muškarac i odustanu.

Tri savjeta za žene kako ne naštetiti odnos:

  1. Izrazite se! Razgovarajte sa svojim kolegicama kako je važno da se ponekad složite da se ne slažete.
  2. Učinite korak dalje. Objasnite da izazovi nisu tu da bi pokvarili odnos nego je stvar u sadržaju neslaganja. „Nemoj sve shvaćati osobno.“ Može naštetiti prijateljstvu i biti razlog za svađu.
  3. Pokrenite se! Jako je važno moći naslagati se s nekim i krenuti dalje a da ne naštetite prijateljstvu.

Uz iskustvo i trening žene mogu nadići taj problem i okuražiti se za novu poziciju.

Javite se za konzultacije na: [email protected]

Više

She Book Club

Kroz jedanaest poglavlja ona vas vodi kroz svoju životnu priču, daje savjete, uči kako preuzeti kontrolu nad vlastitim životom i karijerom i nadasve motivira.

Knjige i glazba

U knjizi nam, Amoruso nudi genijalne savjete o poslovnom uspjehu, ali uvodi i vrlo važan pojam – #GIRLBOSS (u nas se prevodi kao #ŠEFICA)....

Financije

Uspjeh je pozitivan titraj u vama. Privatna stvar. Osjećaj zanosa. Osjećaj moći i saznanje da sve možete.

Dobar posao

Milan Bandić sprema se na 'inventuru' u Zagrebačkom holdingu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.