Kako se motivirati?

Jedna od definicija motivacije kaže kako je to utjecaj (poticaj, tjerač) koji izaziva, usmjerava i održava željeno ponašanje ljudi. Uvriježeno je mišljenje kako je važno osjećati se motivirano kako bi nešto napravili. Ili ako smo motivirani to znači da određenu akciju ili ponašanje volimo i želimo.

To je mit! Motivaciju ponekad osjećamo, ponekad ne i zasigurno ne dolazi prije akcije. Što znači da nešto trebate započeti kako bi se mogli osjećati motivirano. Isto tako vjeruje se da motivaciju osjećamo za stvari koje volimo i želimo raditi, no to je samo jedan dio priče ili svjesni nivo razmišljanja.

Motiviran sam kad volim

Ako svaki dan idete na posao koji ne volite, barem jednim djelom ste motivirani za njega. I najčešće to nije svjesno. Naprotiv! Možda osjećate napor i nezadovoljstvo ali podsvjesni dio vas smatra da je taj posao za vas koristan i ima smisla. Zato se unatoč vašem nezadovoljstvu, ustajete svaki dan i odlazite na posao. Može vam razlog biti plaća ali u tom slučaju upravo plaća je motivacija. Glavni zadatak podsvijesti je da nam osigura egzistenciju. Plaća omogućava zadovoljavanje osnovnih potreba i podsvijest će nas motivirati da idemo raditi.

Ja sam noćna ptica

Volim jutro ili ja sam noćna ptica, stvar je navike i ponavljanja, a ne isključivo vašeg karaktera. Karakter se stvara životom i utjecajima kojima ste izloženi. Introvert ili ekstrovert, rezultat je odgoja. Mnogo je varijacija na temu, ali naginjat ćemo istome kao i naša okolina ili baš suprotno.

“Ljudi koji se pitaju je li čaša napola prazna ili puna fulaju smisao. Čaša se može ponovno puniti.”

Nepoznati autor

 Kako sam sebe motivirali?

Navike i sve što radimo svakodnevno često doživljavamo kao „normalno“. No, proces stvaranja tih navika događao se na isti način. Na primjer znate i želite ići vježbati jer se osjećate bolje ali kada se bliži vrijeme vježbanja u stanju ste smisliti tisuću isprika i razloga zašto baš sad ne možete. Ako novo ponašanje želite pretvoriti u naviku iz koje će onda proizlaziti i podsvjesna motivacija, u početku ćete svjesno sami sebe pokrenuti na akciju. Unatoč tome što se ne osjećate se motivirani.

Motivacija je tada svjesna akcija! Ponavljanjem, vježbanje za vašu podsvijest postaje poznati i siguran obrazac. Kada je za podsvijest nešto poznato i sigurno tada kaže, to ima smisla i malo pomalo više ne osjećate unutarnji sukob i otpore.

Idem!

Važno je u da početku budete svjesni unutarnjih sukoba i otpora. Kada znate zbog čega se događaju možete sami sebe motivirati i što je najvažnije napravili potrebnu akciju. U ovom primjeru počnete vježbati. Možete se i podsjećati zbog čega ste odlučili vježbati, prisjetiti se osjećaja nakon vježbanja ili navesti razloge zašto je to dugoročno za vas dobro. Svaki puta kada vježbate taj obrazac postajat će za vas sve “normalniji”.

“Tajna napretka je početi.”

Mark Twain.

Nema čarobne formule

Svi znamo da nema čarobne formule i posebnih rješenja iako ih volimo tražiti. Sve to pripada unutarnjim otporima naše podsvijesti koja nije usvojila novi obrazac.

Vi ste sami sebi motivator!

Što god da odlučite poput učenja stranih jezika, prilagodbe na novi posao ili mjesto stanovanja, proces je isti samo su okolnosti drugačije. Važno se podsjećati i biti svjestan što se događa. Jer najbolji motivator uvijek ste sami sebi!

“Nemoguće je samo mišljenje.”

Paulo Coelho

Rezultat je uvijek vaš!

Tehnike i vježbe koje možete koristiti kako bi si olakšali i ubrzali ovaj proces možete naučiti. Coach vam može biti podrška jer je stručan, objektivan i uvijek na vašoj strani. No najveći dio posla uvijek ostaje na vama. A to je i najbolji aspekt bilo kojeg iskustva jer su i rezultati uvijek samo vaši!

Imati volje i biti motiviran najčešće znači definirati i nadvladati nekonstruktivne obrasce ponašanja. Tada možete svjesno primjenjivati one koji su konstruktivni i pridonose kvaliteti vašeg života.

“Napiši to. Objavi. Heklaj, pirjaj, svejedno. NAPRAVI.”

Joss Whedon

Autorica članka Ivana Song, certificirani trener i osnivačica Mind JuMp edukacije