Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Kako se najbolje pripremiti za duga putovanja

Svi mi koji volimo putovati, znamo da osim samog odmora moramo izdvojiti dosta vremena za pripremu i organizaciju.

Svi mi koji volimo putovati, znamo da osim samog odmora moramo izdvojiti dosta vremena za pripremu i organizaciju. Često su to stresne situacije kako nešto ne bismo izostavili ili zaboravili, a u tu svrhu dat ćemo vam nekoliko savjeta kako se najbolje pripremiti za duga putovanja.

Budite svjesni kulturno različitih destinacija

Ako ste se odlučili na daleka putovanja u druge zemlje, koje podrazumijevaju drugačiji jezik, navike i pravila, budite spremni prihvatiti kulturološke razlike i prilagoditi im se što bolje kako biste imali ljepše iskustvo.

Vjerojatno ste barem površno razmišljali o tome jer inače ne biste odabrali neku egzotičniju lokaciju za odmor. Razmislite o jeziku kojim se govori tamo gdje putujete i po potrebi nabavite rječnik ili aplikaciju za prijevod. Ako ste u zemlji čiji jezik ne znate, pokušajte naučiti nekoliko fraza ili riječi na jeziku domaćina kako ne biste imali problema u svakodnevnoj komunikaciji.

Prvenstveno će vam trebati u ugostiteljskim objektima, gdje ćete lakše komunicirati s osobljem i dobiti upravo ono što ste tražili. Poznavanje osnova govora pomoći će vam u smještaju i na ulici da se bolje snađete u slučaju da nemate internet ili ako ste ekstrovertirana osoba i želite komunicirati s lokalnim stanovništvom. Naravno, ne možemo naučiti mnogo riječi ako nemamo nikakvo predznanje, pa bi bilo korisno imati sa sobom rječnik stranog jezika ili jednostavno koristiti aplikacije za prevođenje.

Osim jezične razlike, unaprijed se upoznajte s pravilima i zakonima zemlje kako biste bili sigurni što smijete, a što ne možete raditi u javnim i privatnim prostorima. To će vam pomoći kao preventiva i ugodan odmor bez nepredviđenih i stresnih situacija.

Provjerite je li vaš automobile spreman

Ako ste se odlučili na put krenuti vlastitim vozilom, potrebno je prije samog putovanja otići na tehnički pregled vozila i uvjeriti se da možete bez problema obaviti putovanje. U ovom zimskom razdoblju svima je jasno da moramo imati zimske gume i lance, osnovnu opremu koja je sastavni dio vozila, poput sajle za vuču i slično. S druge strane, moramo razmišljati o nečemu što je laicima manje poznato.

Riječ je o popratnim dijelovima autoelektrike i senzorima koji mogu biti ključni čimbenici za 100% sigurnost u prometu. Obratite više pozornosti na to rade li vaše kočnice besprijekorno, jer u slučaju nezgoda na dugim cestama ne smijete se prepustiti sreći. Provjerite senzore i signalizaciju na automobilu. Navedena područja sadrže i značajan broj popratnih dijelova koji reagiraju na osvjetljenje, a nisu vidljivi golim okom i ne mogu se primijetiti.

Brojni dijelovi, kao što je alternator, koriste električnu energiju za mehaničku snagu i ne možemo sami provjeriti ispravnost, ako ne znamo točan rad i proces alternatora i njegovih dijelova. Zato je najbolja prevencija odlazak stručnjaku koji će pregledati i ispitati svaki dio vašeg automobila. Ako niste sigurni kada ste mijenjali dijelove poput elektropokretača, remenica alternatora i slično, inzistirajte da ih mehaničar provjeri kako se ne bi istrošili tijekom samog putovanja.

Mislite o vremenskim uvjetima

Ono što svaki putnik mora provjeriti prije putovanja je vremenska prognoza i oborine, jačina vjetra i slično. Treba se naoružati odjećom za svaki vremenski scenarij, jer svjedoci smo da se klima jako brzo mijenja i ne možemo biti sigurni da će tako biti u trenutku kada smo krenuli i na kraju našeg putovanja, pogotovo ako se odlučimo na putovanja koji traju dulje od 10 dana. Budući da je sada vrijeme kada većina našeg stanovništva odlazi na zimovanje, ponesite toplu odjeću kojoj niska temperatura neće učiniti ništa.

Ne zaboravite na mogućnost oborina, kako snijega, tako i kiše i leda, stoga osigurajte odjeću koja neće propuštati oborine i čuvati vaše zdravlje. S druge strane, u posljednje je vrijeme trend da oni koji nisu ljubitelji zime na ljetovanje odlaze na drugu hemisferu. Često pretpostavljaju da će biti ekstremno visoke temperature, no nerijetko se dogodi da su temperature proljetne. Zato se mora uzeti u obzir mogućnost hladnog ljetnog vremena.

Osim navedenih primjera, imamo još nekoliko savjeta kako se pripremiti za duga putovanja. Provjerite jesu li vaši elektronički uređaji, poput telefona i računala, spremni za put te imate li dovoljno punjenja i memorije.

Priprema za duga putovanja također uključuje mentalnu pripremu i odmor, stoga odvojite vrijeme za meditaciju ili istezanje prije putovanja i ne zaboravite uzeti knjige ili igrice koje će vas zabaviti na putu.

Više

Putovanja

Provela sam tri dana i dvije noći u stogodišnjoj stanciji Sparagna, učeći kako napraviti domaće njoke i istarsku maneštru od bobići dok osluškujem tišinu...

Putovanja

Zahvaljujući specifičnosti Zemljine orbite, svake četiri godine dobivamo dodatan dan, 29. veljače.

Putovanja

Booking.com objavio je dobitnike svoje nagrade Traveller Review Awards koja se dodjeljuje već 12 godina.

Putovanja

Dvorac Celje, mjesto legendi i ukletih grofova, s najvećim srednjovjekovnim dvorcem u Sloveniji; prvi i jedini dječji muzej u Sloveniji, Hermanova jazbina; zeleno zaleđe...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.