Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Kako suzbiti nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu?

Nasilje u svijetu rada ugrožava dostojanstvo radnika i radnica, njihovu sigurnost, zdravlje i dobrobit.

Nasilje u svijetu rada ugrožava dostojanstvo radnika i radnica, njihovu sigurnost, zdravlje i dobrobit. Nasilje na radnom mjestu ostavlja izrazito štetne posljedice na mentalno i fizičko zdravlje radnika, ali i čitavih radnih kolektiva, stvara lošu radnu atmosferu i snižava kvalitetu obavljanja radnih zadataka.

Istraživanje provedeno na čak 2340 ispitanika i ispitanica iz 7 sektora rada pokazalo je da je ukupno 26,2% muškaraca i 36,6% žena doživjelo zlostavljanje, uznemiravanje ili mobing na radnom mjestu. Istovremeno, preko 90 % ispitanika koji su doživjeli neki od oblika nasilja i uznemiravanja to nikad nisu prijavili, između ostalog i zato što smatraju da to ne bi ništa promijenilo niti da bi počinitelji na kraju bili kažnjeni.

S druge strane, oni koji prijave nasilje nezadovoljni su brzinom i ishodom postupka, a često se događa i da je žrtva koja podnese prijavu izložena daljnjem nasilju ili u konačnici odlazi s radnog mjesta na kojem je doživjela nasilje.

Preko 90% sudionika istraživanja nije prijavilo doživljeno nasilje i uznemiravanje

Spomenuto istraživanje provedeno je u sklopu projekta “Prema sprečavanju i iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj” koji su proveli Nezavisni cestarski sindikat (NCS), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, uz financijsku podršku Norveškog fonda.

Na temelju rezultata istraživanja Nezavisni cestarski sindikat objavio je i publikaciju Za radna mjesta bez nasilja i uznemiravanja: smjernice za kolektivne ugovore i pravilnike za zaštitu dostojanstva radnika i radnica, namijenjenu predstavnicima radnika i poslodavaca.

Smjernice predstavljene u publikaciji donose niz mjera koje poslodavci i sindikati mogu uvesti na svojim radnim mjestima i tako doprinijeti borbi protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu – kroz kolektivne ugovore, pravilnike za zaštitu dostojanstva radnika i mjere zaštite na radu. Ponuđene mjere uključuju definiranje općih načela za suzbijanje nasilja, uvođenje edukacija i mjera informiranja, poboljšanje postupka zaštite dostojanstva radnika, praćenje provedbe mjera i načina njihova unapređenja kada je potrebno te druge mjere koje su detaljnije predstavljene u publikaciji.

Mjere iz predloženih smjernica su tijekom provedbe projekta implementirane u nekoliko kolektivnih ugovora u poduzećima u kojima organizira Nezavisni cestarski sindikat. Nadamo se da će se takav trend nastaviti i u budućnosti, odnosno da će ove smjernice poslužiti predstavnicima i predstavnicama sindikata i poslodavaca u zajedničkim naporima da iskorijene nasilje i uznemiravanje na radnim mjestima”, poručili su iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Iz sindikata napominju i kako nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i zato treba ozbiljno shvatiti brojne probleme na koje je istraživanje ukazalo, kao što su neprijavljivanje doživljenog nasilja i uznemiravanja, nezadovoljstvo radnika i radnica brzinom i ishodom postupka prijave, nepovjerenje u sustav, neinformiranost o postojanju pravilnika i imenovanim osobama za zaštitu dostojanstva, nedostatak podrške onima koji prijavljuju nasilje i njihova viktimizacija.

S druge strane, kada su na radnom mjestu postavljene jasne politike i prakse koje se dosljedno primjenjuju na sve, jasno je i svim sudionicima koja ponašanja su prihvatljiva, a koja nisu. Tako postavljene politike su dobra polazna točka za poboljšanje organizacijske kulture u smjeru poštivanja i uvažavanja svakog radnika i radnice, poručuju iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Smjernice možete preuzeti OVDJE.

Više

Duh i tijelo

U Hrvatskoj 17,8% žena u dobi od 65 -74 godine izloženo nasilju, dakle prema zadnjem popisu nasilju je izloženo  44.500 žena.

Zanimljivosti

Najveći broj femicida u Hrvatskoj odnosi se na intimni partnerski femicid.

Zanimljivosti

Dio je projekta puSHEd koji je podržan od strane Pučke pravobraniteljice, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže te financiran sredstvima...

Dobar posao

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.