Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Financije

Kako uštedjeti u 2021. godini?

Jedan od načina kako je učiniti boljom je definitivno uštedjeti i zaraditi dovoljno novca da si ostvarimo neke želje koje smo morali staviti na pauzu.

2020. godina je po mnogima godina za zaborav. Razloge zašto je to tako već svi dobro znamo, a vrlo vjerojatno svi zajedno želimo imati što bolju 2021. godinu. Jedan od načina kako je učiniti boljom je definitivno uštedjeti i zaraditi dovoljno novca da si ostvarimo neke želje koje smo morali staviti na pauzu. Donosimo vam neke od savjeta na koje načine bi mogli što efikasnije uštedjeti!

Ne morate štedjeti na svemu

Prvi i najvažniji savjet je da svoju štednju ne morate provoditi na svemu. Primjerice, sasvim je u redu štedjeti na stvarima kojih već posjedujete dovoljno, a za primjer uzmimo knjige. Ako volite čitati i želite kupiti neku novu knjigu, a istovremeno imate već nekoliko knjiga doma koje još uvijek niste niti dotaknuli, nema nikakve potrebe kupovati nove. Isti princip se može primijeniti i na stvari poput šminke, odjeće i slično. Ipak, postoje razna mala zadovoljstva koja si ne morate uskraćivati jer bi vas naposljetku to rastužilo. Za svakoga su ona drugačija, a to može biti sve od hrane koju volite pa do povremenog igranja lota ili listića u online kladionicama.

Zapišite si kategorije u kojima trošite najviše

Kao što smo rekli, svatko voli trošiti svoje novce na nešto drugo, a postoje kategorije na koje trošimo više od ostalih. Stavite takve kategorije na papir i pokušajte pronaći način kako uštedjeti u njima. Ako uspijete smanjiti svoje troškove u njima, već ćete polako početi osjećati uspjeh, ali i uštedu te ćete htjeti nastaviti u tom pozitivnom tonu. Možda tek tada i shvatite koliko ste novaca bespotrebno trošili na stvari koje vam nisu od tolike važnosti i potrebe.

Postavite si ograničenje

U skladu s time koliko i kako zarađujete, moći ćete si postaviti ograničenja koliko ćete potrošiti na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi. Ovaj će korak biti vrlo izazovan jer će uvijek postojati želja za nečime, no morate biti dovoljno jaki i odlučni da se suzdržite. Imajte na umu da bi kršenjem ovog koraka mogli sve dosad učinjeno baciti u vodu, a to nikako ne želimo.

Vodite popis

Još jedan način kako bi ostali motivirani duže vremena jest da vodite popis na čemu ste sve uštedjeli i koliko točno novca. Možete uspoređivati i različite vremenske periode s onima prijašnjih godina i definitivno ćete se osjećati bolje zbog cjelokupne štednje kada primijetite koliko ste zapravo napredovali i koliko vaš račun zdravije i bolje izgleda.

Vodite dnevnik

Sukladno vođenju popisa, možete voditi i svojevrsni dnevnik. Ako odlučite nešto si uskratiti ili pak potrošiti novac na nešto drugo, zapišite kako ste se osjećali povodom toga i doći ćete do zaključka je li se sve isplatilo. Ovo je još jedan način za postići dodatnu motivaciju i pobliže razmisliti o svemu što ste dosad postigli.

Novac stavljajte sa strane

Ako ste, primjerice, u siječnju prošle godine potrošili nešto više novca na hranu nego što ste to učinili ove godine, razliku u novcima počnite lagano stavljati sa strane, najbolje na svoj račun. S vremenom će se iznos na računu sve više povećavati, a vi ćete biti zadovoljniji i motiviraniji no ikad nastaviti u tom zacrtanom smjeru.

Pročitajte još

Advertisement