Kako zvuči kad se susretnu Sibir i Hrvatska

Iz dalekog Irkutska u Sibiru, mjesta udaljenog 8.000 km od Zagreba, potječe skladatelj klasične glazbe Konstantin Kokourov, a Hrvatsku naziva svojom drugom domovinom. Pred 5 godina njegova obitelj se doselila u Zagreb. „Avantura života, ali ne i snova. Petero Rusa i dva psa s dva auta, šest dana na cesti s jednim ciljem – Hrvatska“, prisjeća se tog putovanja Kokourov. Nastanili su se u zagrebačkim Šestinama gdje i danas žive.

Obitelj se bavi ugostiteljstvom, čime su nastavili i u Hrvatskoj, pa su tako proširili svoj ruski lanac pubova u Hrvatskoj, ali i po Europi, Harat’s.

Neobična je njegova priča, s 11 godina počinje njegov interes za glazbu, ali ne kroz klasično glazbeno obrazovanje nego samostalnim učenjem uz privatne poduke, a već s 15 godina počinje skladati. „Bilo mu je dosadno učiti note pa ih ni danas ne znam čitati niti pisati, ali sam naučio svirati pa tako danas sviram klavir i gitaru“, o svom glazbenom obrazovanju govori Kokourov.

Iako sklada klasičnu glazbu, Kokourov je inicijalno heavy metalac čije su kompozicije inspirirane Sibirom i prirodom. Da je umjetnost njegova velika ljubav govore i brojne tetovaže koje „nemaju nikakvo posebno značenje, one su tu kao svojevrsni umjetnički izričaj“, objašnjava Kokourov, iako nam otkriva ipak otkriva jednu povezanu s njegovim glazbenim stvaralaštvom. Naime, na prsima se nalazi istetoviran portret Babe Jage, poveznica s njegovom skladbom ”In the Witch House” (U vještičjoj kući).

Na skladateljev 27-mi rođendan, u izdanju francuske diskografske kuće Evidence Classics izlazi njegov album prvijenac „Notes“ jednostavnog naziva, ali s 10 snažnih skladbi za solo klavir te klavir i orkestar. Sniman je u berlinskom studiju ”Teldex” pod vodstvom inženjera zvuka Tobiasa Lehmanna, koji surađuje i s glazbenim veličinama kao što su Rammstein, Roger Waters i Nina Hagen. Ovaj album je na zavidnoj produkcijskoj razini. Dostupan je ne samo na CD-u, nego i kao gramofonska ploča, a netom nakon izlaska postaje album mjeseca među novitetima na popularnoj Appleovoj mreži.

„U realizaciji albuma sudjelovalo je ukupno dvjestotinjak ljudi. Sve skladbe s albuma ”Notes” izvode ruski pijanist Pavel Shatskiy i simfonijski orkestar ”Scoring Berlin” pod ravnanjem poznatog njemačkog dirigenta Bernharda Wünscha“, govori Kokourov o svom prvijencu.

Kokourove skladbe su vrlo energične i prepune snažnih dionica koje nas vodi kroz vrijeme i različite glazbene žanrove – od povratka u romantiku kroz glazbu pijanista Charlesa-Valentina Alkana i Edwarda MacDowella, preko maestralnog realizma Modest Musorgskog do mistične epike Glazunove galaksije, no iz klasičnih skladbi probija i njegova strast prema heavy metalu te bendovima koje je slušao u mlađim danima: Death, Pantera, Dragon Force, Satyricon…. “Njegove skladbe su kao mlada duša koja vodi dijalog s glazbom prošlosti i sadašnjosti”, govori cijenjeni dirigent Evgeny Volkov o Kokourovu.

„Ne želim biti most između glazbenih žanrova niti pokušavam u svoju glazbu sakriti neku poruku, već samo radim ono što volim. Premda volim heavy metal, također sam puno slušao i skladatelje poput Mozarta, Prokofjeva, Musogorskog, Gustava Holsta, Schumana… Dosta je sličnosti između te dvije vrste glazbe: unesete li u klasične komade distorziju, zvučat će kao heavy metal, a i struktura skladbi je slična.“

Kako voli mir, često se povuče u osamu, pa je u rodnom Sibiru često boravio u prirodi oko Bajkalskog jezera, a i sada prakticira dosta šetnji prirodom; na Sljeme, odlaske na izlete šatorom, a kad i nije u prirodi, gleda dokumentarce o njoj, što ga uz sviranje opušta. Često se zaputi u šetnju i po omiljenoj mu Zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici i Gornjem gradu.
„Volim gradski ritam Zagreba, sjesti negdje sa strane u Tkalčićevoj ulici i promatrati ljude kako opušteno šetaju i biti

dio te atmosfere. Imam dojam da ljudi ovdje žive opuštenije nego u Sibiru, možda je to produkt ugodne klime, većeg broja toplih sunčanih dana koji sami po sebi prizivaju na boravak vani.“ Stara duša, rekli bi za mladog skladatelja Kokourova, koji je sretan životom u Zagrebu, ali uskoro „bježi“ u malo veću osamu i povezanost s prirodom. U završnoj fazi je rekonstrukcije njegov novi dom u blizini Zaboka. „Pronašao sam lijepo mjesto na jednom brežuljku, na osami, nekoliko minuta od središta Zaboka i uskoro postajem Zagorac. Jako mi se sviđa krajolik, a i susjedi su jako ljubazni i uvijek spremni pomoći.“

Iako je već u pripremi materijal za njegov drugi album, Kokourov planira u prvom kvartalu iduće godine i svjetsku promocije albuma ”Notes”, što će napraviti u svojoj drugoj domovini, u Zagrebu.