Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Kampanjom Mi možemo sve obilježava se Svjetski dan psorijaze

“Shvatite psorijazu ozbiljno” slogan je kojim ove godine krovna svjetska udruga oboljelih od psorijaze IFPA obilježava 29. listopad, Svjetski dan psorijaze.

“Shvatite psorijazu ozbiljno” slogan je kojim ove godine krovna svjetska udruga oboljelih od psorijaze IFPA obilježava 29. listopad, Svjetski dan psorijaze. Društvo psorijatičara Hrvatske kao član IFPA predstavlja javnozdravstvenu kampanju „Mi možemo sve“. Cilj ove javnozdravstvene kampanje je upozoriti i podsjetiti oboljele i širu javnost kako je pravovremena i adekvatna terapija dostupna i visokoučinkovita.  

Bez adekvatne, pravovremene i dostupne  terapije, oboljeli od psorijaze suočavali su se s nizom problema u partnerskim i obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo svaki drugi oboljeli trebao je podršku, a kod svakog četvrtog oboljelog, psorijaza je utjecala i na profesionalni život. Međutim, dostupna i visokoučinkovita terapija oboljelima omogućava povratak svakodnevnim aktivnostima, kako privatnim tako i profesionalnim.

Nina Vojnić, Predrag Strunić, Andrija Dragija i Inka Marinić godinama se bore s psorijazom i zaštitna su lica ove javnozdravstvene kampanje kojoj je cilj osvijestiti i oboljele i širu javnost kako oboljeli uz terapiju mogu sve.

Nina Vojnić primijetila je prve simptome psorijaze u ranoj mladosti. Kao i mnogi oboljeli suočavala se s problemom prikrivanja dijelova zahvaćene kože i biranju adekvatne garderobe. Predrag  Strunić bori se s psorijazom već 23 godine. Nakon niza godina aktivne bolesti, sada je u remisiji i uživa s prijateljima i obitelji. Inka Marinić i Andrija Dragija već nekoliko godina koriste biološku terapiju koja ih je vratila punoj radnoj  sposobnosti te pruža mogućnost ponovnog uživanja u sportskim i društvenim aktivnostima.

Oni svi osjećaju da mogu sve što prije nisu mogli zahvaljujući efikasnoj i učinkovitoj terapiji.

Pravovremeno uvedena terapija bitno određuje tijek bolesti i uzročno posljedično stvaranje invaliditeta kod psorijatičnog artritisa, te uključenost ili isključenost pojedinca iz društva.

Uključeni pojedinac doprinosi društvu na svim razinama.

Potrebno je osigurati trajnu dostupnost adekvatne terapije i njeno pravovremeno uvođenje, jer je cost-benefit analizom jednostavno izračunati koliki financijski teret predstavlja isključeni pojedinac sustavu u cjelini.

Važnost ove kampanje i poruke koju prenosi prepoznali su i poznati hrvatski glumac Amar Bukvić, radijska voditeljica i pjevačica Gina Victoria Damjanović, kantautorica i glumica Elis Lovrić te radijska voditeljica Katarina Moškatelo. Svi oni se slažu kako je sudjelovanje u ovakvim projektima nužno kako bi se šira javnost upoznala s problemima oboljelih, ali i mogućnostima liječenja. 

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Aloe vera jedna je od najljekovitijih biljaka na zemlji.

Zdravstveni karton

Kako naučiti živjeti s kroničnom bolešću? Što još mogu naučiti o bolesti, o terapijama, o pretragama i terminologiji?

Savjeti stručnjaka

Roditelje se mora educirati o važnosti suradnje i kontinuiranog specijalističkog liječenja, a oboljeloj djeci kroz lik doktora superheroja otkloniti strah od odlaska liječniku, kao...

Savjeti stručnjaka

Psorijaza – jedna riječ iza koje se kriju brojni simptomi i neugodnosti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.