Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Kånken Art: Skromni ruksak koji je postao umjetničko djelo

Kånken Art ruksaci također su dio Save The Arctic Fox inicijative, što znači da će se dio prihoda od prodaje preusmjeriti u financiranje daljnje brige za polarnu lisicu, kojoj se populacija nastojanjima aktivista diljem svijeta posljednjih godina počela oporavljati.

Moda je ambivalentna. Često stavlja naglasak na brzinu, na impulzivnost, na trenutak koji se događa sada i u kojem moramo imati baš taj komad odjeće ili obuće. Takav princip ne ostavlja prostor za razmišljanja o posljedicama. Jer utrka za takvom modom je iscrpljujuća – za naša primanja, za naše ormare i ladice, za nas same, za okoliš.
No uz tu brzu modu postoji i ona bezvremenska, koja dopušta svojim proizvodima da traju toliko dugo dok ne postanu ikone, simbol generacija, umjetnička djela. Baš takvoj modi pripada Kånken, najprodavaniji svjetski ruksak i najpoznatiji artikl švedskog outdoor brenda Fjällräven. Kånken nastao 1978. godine, a cilj Åkea Nordina, osnivača Fjällrävena, bio je da ergonomskim dizajnom jednostavnog četvrtastog ruksaka ispravi problem koji su švedski školarci imali s leđima i držanjem.

Baš u toj je priči jasno vidljiva spomenuta ambivalencija mode; naime tada moderne torbe na jedno rame toliko su loše distribuirale teret teških školskih potrepština da su uzrokovale zdravstvene probleme čitavoj generaciji djece. Kao odgovor na to nastao je Kånken, izravnao je leđa švedskoj djeci te usput postao omiljen diljem svijeta, simbol generacija koje su uz njega odrastale. Ikona za one kojima je održivost princip u svemu, pa i modi. Postao je umjetničko djelo. Nije loše za jedan jednostavni,. četvrtasti školski ruksak nastao u jednom skučenom podrumu na sjeveru Švedske.

Kånken kao slikarsko platno

Nakon što je udruženje Svensk Form prije nekoliko Godina Kånkenu dodijelilo status umjetničkog djela, u Fjällrävenu su to odlučili proslaviti sa stilom; predstavljanjem dva posebna izdanja ruksaka Kånken. Švedski umjetnici Cecilia Heikkilä i Erik Olovsson dobili su angažman iz snova: najprodavaniji svjetski ruksak i simbol švedskog i skandinavskog dizajna postao je njihovo prazno slikarsko platno.

Cecilia Heikkilä je grafička dizajnerica koja se u svom radu uglavnom služi motivima nordijske prirode i životinja, pa je pod tim utjecajem nastala Kånken Art Fable linija. Šuma i priroda kao mjesta nepredvidljivosti, istodobno i zastrašujuće opasne i nestvarno lijepe. Priroda koja nas poziva da ju upoznamo, kako bi ju zaštitili. Upravo to prikazuju Kånken Art Green i Blue Fable. Erik Olovsson grafički je dizajner iz Stockholma u čije je djetinjstvo i odrastanje Kånken duboko utkan. Svojim dizajnom evocirao je uspomene na obiteljska planinarenja, vječno promjenjivo vrijeme i okoliš koji su im pred očima stalno slikali nove, sve ljepše slike. Njegovi Kånken Art Spring i Summer Landscape apstraktan su prikaz upravo toga, proljetnog i ljetnog krajolika koji je stalno drukčiji i stalno predivan.

Mogu li umjetnička djela biti funkcionalna?

Naravno da mogu. Kånken svoj kultni status osim ikonskom, svevremenskom dizajnu može zahvaliti i svojoj prilagodljivosti i funkcionalnosti – uklopit će se u gotovo svaki stil odijevanja i života kao takvog.

To se nije promijenilo ni s linijom Kånken Art koji osim Classic inačice dolazi u varijanti Laptop s tri veličine (17″/15″/13″) te u neodoljivoj Mini verziji, koja će očarati djecu, sve one koji se tako žele i dalje osjećati i svakoga kome treba ruksak manjih dimenzija.

Svi Kånken Art modeli izrađeni su od vrlo izdržljivog i vodootpornog materijala G-1000 Heavy Duty koji će sve vaše stvari držati sigurnima i suhima. Zaključak je dakle sljedeći, u Fjällrävenu su dokazali da umjetnost može biti funkcionalna, stvorivši ovom posebnom Kånken linijom umjetnost koja nosi stvari.

Spasimo Polarnu lisicu

Vraćanje duga prirodi duboko je ukorijenjeno u svaki Fjällräven proizvod, a posebno važno mjesto zauzima polarna lisica. Ta ugrožena vrsta dala je Fjällrävenu ime i logo, tako da možemo reći da Fjällrävena kakvog danas poznajemo ne bi ni bilo bez te predivne životinje.

Save The Arctic Fox je inicijativa kojom se 1994. godine Fjällräven se prvi put uključio u istraživanje svoje imenjakinje. Projekt realiziran zahvaljujući timu znanstvenika sa Sveučilišta u Stockholmu na čelu s profesorom Andersom Angerbjörnom. Istraživanje je pomoglo pojasniti i osvijestiti položaj skandinavske polarne lisice te je donijelo mnogo pozitivnih pomaka, a isto postiže i danas, 25 godina nakon pokretanja.

Kånken Art ruksaci također su dio Save The Arctic Fox inicijative, što znači da će se dio prihoda od prodaje preusmjeriti u financiranje daljnje brige za polarnu lisicu, kojoj se populacija nastojanjima aktivista diljem svijeta posljednjih godina počela oporavljati.

Ne propustite

Fashion report

U Fjällrävenu održivost je top tema od osnutka i mi znamo da jedan čovjek neće promijeniti svijet.

Trendovi

Tree-Kånken je posveta Kånkenovom prvom dizajnu iz 1978., koji se tijekom godina tek neznatno mijenjao, čuvajući svoju temeljnu jednostavnost i funkcionalnost.

Fashion report

Od 18. listopada 2021. biti će dostupna web platforma na kojoj ćete moći sami odabrati kako će izgledati vaš Kånken.

Putovanja

Švedski brend Fjällräven savršen je partner za upoznavanju čari boravka na otvorenom i povratak prirodi koji nam je toliko potreban u vremenu kojim dominiraju...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.