Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kantarionovo ulje
kantarionovo ulje

Istaknuto

Kantarion – crvena je boja zdravlja

Kantarion ili gospina trava, ili kako je još neki nazivaju i trava Svetog Ivana, svojim ljekovitim svojstvima zaslužila je sveto ime.

Kantarion ili gospina trava, ili kako je još neki nazivaju i trava Svetog Ivana, svojim ljekovitim svojstvima zaslužila je sveto ime. Legenda kaže, kapljice vode s ruku Gospe pale su na listove cvjeta i dale mu perforirani izgled, što je i sadržano u latinskom nazivu kantariona.

Svojom rasprostranjenošću od mora, otoka, preko stijena, livada, dolina i planinskih pašnjaka tisućljećima čuva miran san svima koji je poznaju i vjeruju u njenu čudesnu moć. Ono što je narodna medicina oduvijek znala, u novije vrijeme potvrđeno je i kliničkim ispitivanjima. Gospina trava je izvrstan biljni antidepresiv, pomaže kod nesanice, umanjuje umor i iscrpljenost, vraća životnu radost i tjera neutemeljeni strah od života.

Ono izrazito dobro djeluje na oštećenja na koži, stoga se koristi u tretmanima strija, ožiljaka, bora, suhe i suncem oštećene kože. Smiruje iritacije i upale, nezaobilazan je sastojak preparata za tretmane upale živaca i mišića, reume, upaljenih vena ili hemeroida.

kantarion biljkaIako vam se čini da se ono može koristiti za sve i u svakoj prilici, budite oprezni! Usprkos tradiciji, kantarionovo ulje nije pogodno za sunčanje – fototoksično je. Ljudima koji lako tamne može ubrzati tamnjenje kože, no većini ljudi može pojačati opekotine izazvane sunčanjem, te izazvati pojavu mrlja na koži kojih će se riješiti teško ili nikada.

Recept za prirodni lijek

Ulje se dobiva se od cvijeta gospine trave. To je sićušna biljka žutih cvjetova koja raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Ovaj prirodni lijek ne morate kupovati u obližnjoj ljekarni, svatko ga može pripremiti kod kuće.

kantarion uljePotrebni su Gospina trava i maslinovo ulje. U bocu sa širokim grlom staviti jedan dio svježeg cvijeta i lista gospine trave i tri dijela maslinova ulja. Bocu dobro začepiti i držati na suncu 7 tjedana.

Potrebno je svakodnevno bocu dobro protresti. Nakon 7 tjedana ležanja na suncu, ulje se procijedi kroz višestruku gazu. Dobro iscijedite i lišće i cvjetove.

Čak i ako niste pobornici narodne medicine, raznih domaćih pripravaka i savjeta travara – ovo je stvar koju bi svakako trebali imati negdje spremljenu bilo kao ulje ili mast. Kad ništa ne pomaže ili ne znate što bi, ovaj pripravak specifičnog mirisa i boje može vam uskočiti u pomoć i od tada možda postane vaš must have kućni dodatak.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Ljepota

Ulje gospine trave možete koristiti svaki dan, a jedna bočica vam može trajati po godinu dana i više.

Predstavljamo

Treće, besplatno izdanje online časopisa Naturala Health, “Njega kože s potpisom", na jednom je mjestu okupilo 14 stručnjakinja iz područja dermatologije, nutricionizma, kozmetologije, fitoaromaterapije,...

Savjeti i preporuke

Fokusna točka brenda L'ADRIA jasno su objašnjene rutine njege kože.

Beauty report

Avokadu se pripisuje učinak usporavanja starenja, a sadrži vitamine A, D i E, kao i proteine, kalij i beta-karoten.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.