Karikaturna reforma by Nik Titanik

Hrvatski karikaturist, ilustrator i dizajner Nikola Plečko svakoga nam dana svojim djelima skicira presjek Hrvatske dokazujući iznova kako je pero moćnije od mača. Pa komu pravo, komu krivo. Jedni ga hvale, drugi ga kude, treći umiru od smijeha. No, svi se vesele otvorenju retrospektivne izložbe Nika Titanika povodom 25 godina karijere. Stoga smo ga brzopotezno zamolili za neka pojašnjenja.

Ocijeni od 1 do 10 koliko te Hrvati razumiju

Osam. Utvaram si da me razumije većina i to iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Naime, već na samim počecima svoje karijere političkog karikaturista sam shvatio da većina ljudi ne prati sve vijesti i nije u toku s aktualnim događajima. Mislim, znaju otprilike što se događa u društvu, ali puno puta ne razumiju zašto se nešto događa. E baš zato ja u svojim karikaturama imam jako puno teksta kako bi objasnio neke detalje i tim čitateljima koji ne prate sve i ne znaju zašto sam obradio određenu temu.

Ima li Hrvatima spasa?

Ma, nismo mi ništa puno lošiji, a bogami ni bolji od ostalih naroda. Istina, volimo kukati i često gledati na sve s pozicije “poluprazne čaše”, a to je valjda i razlog zašto volimo humor. Pogotovo na račun naših političara. To nam daje utjehu.

Kad će ti ovaj “posao” dosaditi?

Ovaj moj posao zapravo i nije posao već način života. Crtam doslovno od malih nogu, a siguran sam da ću crtati do kraja života ili bar dok će me služiti oči i ruke. Također, imam tu karikaturističku sreću živjeti u Hrvatskoj, pa bi bilo šteta ne obrađivati i sve one političare koji će tek stupiti na javnu pozornicu.