Kava kao prirodni tretman ljepote

Ljeto je stiglo! Planiranje godišnjeg odmora i kupnja novog kupaćeg kostima mentalno će vas pripremiti za sezonu i ljetne zabave na suncu! Uz sve to uzbuđenje koje vas okružuje, Lavazza donosi i neke savjete o ljepoti kako bi vam pomogla da izgledate najbolje što možete.

Posljednjih nekoliko godina, neki od rezultata znanstvenih istraživanja o kofeinu(2), uključujući i ona Svjetske zdravstvene organizacije, pokazuju da kava ima mnogo pozitivnih učinaka:

  • može smanjiti rizik od raka(2),
  • može produžiti životni vijek(2), te
  • također tijelu daje antioksidanse (2).

Rizik od smrti redovitih konzumenata kave je za deset posto manji od rizika od smrti ostatka populacije. Krvni tlak također je bolji.

Najnoviji sažeci o kozmetici(1) pokazali su kako se kofein sve više koristi u kozmetičkoj proizvodnji, a srebrna opna kave i njezini ekstrakti smatraju se potencijalnim novim sastojcima za sektor za razvoj novih kozmetičkih formulacija zahvaljujući njihovim svojstvima.

Krenuvši od ove polazne točke, pronašli smo nekoliko načina na koje kavu možete uključiti u svoje rituale ljepote kako biste izgledali i osjećali se bolje! Ljubitelji kave sada imaju razloga radovati se dok mi razotkrivamo njezine brojne pozitivne učinke na kožu!

Međutim, osim onih očiglednih, postoje razlozi koji pokazuju kako kava prožima naše živote. Dok je znanstveno dokazano da ovaj “čudesni napitak”, kada se konzumira umjereno, poboljšava zdravlje(2) i ima svojstva koja vam pomažu da se obranite od bolesti, ljubitelji kave sada imaju razloga radovati se dok mi razotkrivamo njezine brojne pozitivne učinke na kožu!

Evo nekoliko razloga zbog kojih će vam vaša koža biti zahvalna na vanjskom poticaju kavom:

Bogat je izvor antioksidansa(1): Okoliš je pun slobodnih radikala (čestice onečišćenja, itd.) koji oštećuju kožu. Međutim, obogaćivanje kože antioksidansima u kavi štiti je i potiče njezinu prirodnu obranu.

U stvari, studija(1) je pokazala da ekstrakti zrna kave mogu biti odgovorni za očuvanje energije stanica kože zbog svojih svojstava slobodnih radikala.

Štiti od štetnih sunčevih zraka(1): Ultraljubičaste zrake su štetne i mogu dovesti do kompliciranih i smrtonosnih kožnih bolesti. Zaštita vaše kože kofeinom može je zaštititi od UV karcinogena. Prema drugoj studiji, kofein zapravo inhibira reakciju oštećenja DNA, čime se koža štiti od štetnih učinaka ultraljubičastog zračenja. Inhibicija reakcije oštećenja DNA može ponuditi mogućnost liječenja raka kože koji nije melanom.

Čini kožu glatkom i sjajnom(1): Zbog svojih osobina koje signaliziraju oporavak tkiva, kava igra ključnu ulogu u reguliranju ponovnog rasta stanica, što dovodi do zadržane hidratacije (povećanje kolagena) i povećane elastičnosti kože.

Pospješuje cirkulaciju(1): Kava potiče cirkulaciju krvi, što dovodi do zdrave i energizirane kože, učinkovito smanjujući naticanje tkiva i natečenost dijelova kože. Također možete unaprijed napraviti kocke leda od kave i nanijeti ih na pogođeno područje.

Osim što je pijete, kavu možete upotrijebiti i za mnoge recepte za prekrasnu kožu i kosu.

Savjet više

Sjajno djeluje kao eksfolijator i genijalan trik za natečene oči(1).

Kava pospješuje cirkulaciju i pomaže u smanjenju oteklina zahvaljujući svojim visokim antioksidativnim svojstvima. Potiče sužavanje krvnih žila i izvrsno smanjuje natečenost očiju. Kad god skuhate šalicu kave, ostavite talog sa strane i pustite ga neko vrijeme da se ohladi. Nanesite ostatke kave ispod oka i na područje kapka, ostavite da djeluju nekoliko minuta, a zatim ih isperite hladnom vodom.

Kava je također izvrstan eksfolijator za vaše vlasište.

Uzmi pola šalice mljevene kave i masirajte mokru kosu dvije minute. Isperite je svojim uobičajenim šamponom i regeneratorom. To će vam pomoći da se riješite nataloženih višaka proizvoda i mrtvih stanica kože.

Ovaj sastojak djeluje sjajno i kao piling jer nije grub prema koži.

Iskušajte prirodni piling koji ćete dobiti miješanjem mljevene kave, smeđeg šećera i maslinovog ulja. Kada ste ga dobro izmiješali, umasirajte ga na lice kružnim pokretima kako biste uklonili mrtve stanice kože.

(1) Izvor MDPI: srebrna opna kave: pregled potencijalnih primjena u kozmetici, objavljen u prosincu 2018. http://www.mdpi.com/2079-9284/5/1/5

Kava za njegu kože. Izvor: Koo SW, Hirakawa S, Fujii S, Kawasumi M, Nghiem P. Zaštita od oštećenja uzrokovanih suncem lokalnom primjenom kofeina nakon ultraljubičastog zračenja. Br J Dermatol., svibanj 2007.;156(5):957-64
(2) ISIC Institut za znanstvene informacije o kavi, 2018. – https://www.coffeeandhealth.org/