Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Knjiga Volja – tema o kojoj se treba puno više pričati

Izašla je Volja, treća knjiga iz serijala ŽIVOT koja na drugačiji način priča o temi o kojoj svi trebamo više pričati. Marina i Nataša, poznatije pod pseudonimom Mana Pass, pokrenule su kampanju koja ima za cilj maknuti stigmu s pričanja o depresiji i samoubojstvu.

Jeste li znali da svake godine 703 000 osoba u svijetu izvrši samoubojstvo? Broj osoba koje su pokušale samoubojstvo puno je veći. I jeste li znali da je prošle godine u Hrvatskoj 566 osoba izvršilo suicid? Jeste li znali da mnogi ne znaju da postoji pomoć i rješenje? Upravo je ovo bio razlog pokretanja kampanje koja je na poseban način privukla i usmjerila pažnju na ovu temu.

Priča s kojom se mnogi mogu povezati

Cure su odlučile o ovome progovoriti preko romana koji donosi stvarna iskustva borbe s depresijom, reakcije okoline i načine liječenja. Želja im je svima poslati važne poruke kroz priču s kojom se svi mogu povezati. Problem depresije nešto je o čemu se mora pričati kako bi osobe koje se s time bore znale da pomoć postoji i kako bi osobe koje u blizini imaju nekoga tko se s time bori, znale pomoći.

Kako bi prikazale stvarno stanje, autorice su istražile temu, slučajeve i okružile se stručnjacima koji su im pružili savjete tijekom pisanja. U cijelu su se priču uključile mnoge institucije i pojedinci koji su svoje platforme, znanje i iskustvo iskoristiti kako bi se ova priča proširila. Tako su iza cijelog projekta stali Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Dom zdravlja Zagreb Zapad, Grad Kutina, Udruga Svitanje, Udruga Životna linija i EU projekt Živjeti zdravo.

Drugačija kampanja

Posebnu su podršku kampanji pružili Iva Šulentić koja je snimila audio najmračnijeg dijela knjige na koji su polaznice Učilišta ZKM-a, pod vodstvom Ive Šolćić otplesale emotivnu koreografiju na ulicama grada Zagreba i na taj način riječima iz knjige dale posebnu vizualnu dimenziju.

Osim toga, snimljen je video u kojem su četiri osobe čitale četiri stvarne priče osoba koje su se borile s depresijom i pokušale samoubojstvo. Samo je jedna od te četiri osobe pročitala svoje iskustvo, a cilj je bio osvijestiti da se ovo može dogoditi svima. Važnu poruku ovdje šalju stručnjaci prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić, dr.med. spec.javnozdravstvene medicine, HZJZ/ŠNZ „A.Štampar“, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Roberto Mužić, dr.med. HZJZ, specijalizant psihijatrije. Oni su se uključili kako bi poslali poruku da pomoć postoji, da je depresija bolest koja se uspješno liječi i da rješenje postoji.

Knjiga je izašla 10.10. na Svjetski dan mentalnog zdravlja, a autoricama je glavni cilj da dođe do što većeg broja ljudi. Da potakne čitatelje da o ovome pričaju s bilo kime s kime se osjećaju ugodno i da znaju da pomoć postoji. Upravo su zato pozvale medije, influencere, domaće autore i blogere da platforme koje su stvorili koriste za pokretanje ove teme, na bilo koji način. O ovome treba pričati jer pričanje o ovim stvarima može nekome spasiti život.

Sve informacije o kampanji, programe pomoći koji postoje i načinu kako doći do knjige možete saznati na web stranici: https://put-rukopisa.hr/volja/ 

Pročitajte još

Duh i tijelo

Eterična ulja, te ugodne supstance koje se mogu fino raspršiti, udahnuti ili nanijeti na kožu, jednostavan su, ali vrlo učinkovit, način borbe protiv zimskog...

Savjeti stručnjaka

Svi koji imaju neke bolesti bi se prije uzimanja CBD ulja TREBALI konzultirati sa svojim liječnikom te tako spriječiti moguće nuspojave.

Budi fit

Trčanje je idealan kardio trening, koji ojačava mišiće i djeluje na poboljšanje općeg fizičkog stanja i psihičkog stanja.

Zdravstveni karton

Očima bilježimo sve slike koje kasnije pretvaramo u uspomene.

Advertisement