Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

She Book Club

Knjige po kojima gledamo serije 2019. godine

Evo nekoliko književnih prijedloga koje vam preporučujemo pročitati prije nego što ih „pogledate“.

Iako bi se moglo reći da su televizijske serije preuzele popularnost koja je još donedavno bila monopol filmske industrije, najuspješnije su one koje imaju dobar scenarij. A što može biti bolje od izvrsne knjige? Megapopularna „Igra prijestolja“ snimljena je prema romanima, a pomama za književnim predlošcima nastavlja se i ove godine – na sreću čitatelja i gledatelja. Evo nekoliko književnih prijedloga koje vam preporučujemo pročitati prije nego što ih „pogledate“.

Prijelaz – Justin Cronin

Pilot-epizoda istoimene serije upravo je prikazana, a u slijede i ostale u tjednim intervalima. Apokaliptična priča koja se proteže na nekoliko tisuća stranica raspoređenih u trima knjigama u vrijeme objave prvog naslova bila je velika senzacija. Cronin je dodirnuo nešto epsko te to prenio u svijet budućnosti u kojem pratimo borbu čovječanstva s umjetno proizvedenim stvorenjima. Na Zemlju je stiglo nešto puno gore od zombija i vampira. Knjige se odvijaju rasponu od više stotina godina, i na svakoj stranici ćete uživati u Croninovu propovijedanju. Ako volite napetost, horor, distopiju ili samo izvrsnu priču, nemojte propustiti.

Kvaka 22 – Joseph Heller

Veliki i popularni humoristični klasik o apsurdima rata i svijeta općenito. Vojnički strogo rečeno: Kvaka 22 jest satirični, tragikomični proturatni roman. Objavljen u vrijeme Vijetnamskoga rata, ubrzo je stekao kultni status među slobodoumnijim čitateljstvom u SAD-u, da bi ga kasnije prigrlila šira publika diljem svijeta. Tako je priča o članu posade bombardera koji se na sve moguće načine pokušava osloboditi obveze letenja u kratkom roku dosegnula višemilijunsku nakladu. Do danas je to najčitaniji američki roman o Drugome svjetskom ratu, a naslov Kvaka 22 postao je, i ostao, općeprihvaćen izraz za frustrirajuće bezizlaznu situaciju. George Clooney se, osim što ima ulogu u ovoj mini-seriji, upustio i u režiranje.

Male laži – Liane Moriarty

Jedna od najgledanijih serija proteklih godina ulazi u drugu sezonu koja se željno iščekuje. Knjigu prema kojoj je serija snimljena napisala je ludo popularna Liane Moriarty. Njezini su romani posebni po načinu na koji kriminalni čin uvodi u priču te  po kompleksnim likovima koji su isprva obični ljudi, ali im tijekom vremena autorica dodaje sve više slojeva. Obiteljske i prijateljske tajne, ma sve što guramo pod tepih i izbjegavamo u životu – Moriarty to fantastično prikazuje.

Posljednja želja – Andrzej Sapkowski

Nova, posljednja sezona „Igre prijestolja“ uskoro dolazi na televizijske ekrane, a za ljubitelje epske fantastike jedan od najvažnijih događaja bit će emitiranje Netflixova „The Witchera“, koje se očekuje najesen. Posljednja želja prva je knjiga iz serijala po kojem je snimljen Witcher – u nas nazvan vješcem Geraltom. Knjiga se sastoji od nekoliko fascinantnih priča koje nas upoznaju sa svijetom bogate mašte poljskoga autora Andrzeja Sapkowskog. Izdavač se dobro pripremio te nam najavljuje još tri nastavka ove godine, s time da drugi dio serijala u knjižare stiže već u veljači.

Njegova mračna građa – Philip Pullman

Trilogija koja započinje romanom Polarna svjetlost smatra se jednim od najboljih fantasy serijala za mladež u proteklih dvadeset godina. Ta složena i nadasve napeta priča čita se u dahu. Majstorsko pripovijedanje autora, izvrsno ocrtani likovi te dublje značenje koje se iščitava u ovom fantastičnom romanu argumenti su zbog kojih su čitatelji diljem svijeta s oduševljenjem prihvatili roman Polarna svjetlost, a književni kritičari proglasili ga suvremenim klasikom fantastične književnosti. Ako ekranizacija uspije dočarati samo i djelić magije sadržane u knjigama, sigurni smo da će biti dobra. Datum prikazivanja prve epizode zasad je nepoznat, ali postoje naznake da ćete je moći pogledati krajem godine.

Pročitajte još

Zanimljivosti

Druga sezona SF drame „Došljaci iz prošlosti“ počinje potresnim ubojstvom u Oslu.

She Book Club

Ane Riel, 1971., danska spisateljica, autorica četiri romana. Prva su joj tri romana donijela sedam nagrada i dvanaest nominacija u Danskoj i inozemstvu. Debitirala...

Događanja

Marijanu je teško predstaviti u jednoj rečenici. Za mene će ona uvijek biti zblajhana partijanerica, ali i spisateljica, komičarka, imitatorica, voditeljica... 

Događanja

„Prijatelji“ je jedna od najbolje rangiranih serija s nekoliko osvojenih Emmy i Golden Globe nagrada te nebrojeno nominacija.

Advertisement