Knjige uz koje ćete lakše preživjeti „mjesec ljubavi“

Veljača nam je pred vratima, a ona znači jedno: Valentinovo. To je dan zaljubljenih koji se nekim čudom prelio na cijeli mjesec. Dan koji bi trebao biti rezerviran za ljude u ljubavnoj vezi, ali kako su nejasne kategorije o tome što čini vezu ili obitelj, ispalo je da se vrti i oko čestitanja majkama, prijateljicama i ostalim bliskim osobama. Sretno ti Valentinovo, striče!

Naravno, kupuju se nježni pokloni, gledaju se romantični filmovi, čitaju knjige prepune ljubavi i toplih osjećaja. Postoji šansa da vas sve to nimalo ne zanima te biste se željeli posvetiti drugačijim sadržajima. Budući da je ovo klub knjige, preporučit ćemo vam nekoliko naslova u kojima baš i nema previše ljubavi. Nemojte nam zamjeriti, knjige s popisa stvarno su odlične.

Zaslužili su ubojstvo – Peter Swanson

Što je na suprotnoj strani ljubavi? Neki kažu mržnja, ali ona u sebi sadrži osjećaje. Mi smo se odlučili za manipulaciju. U ovom, vrlo otkačenom i neobičnom trileru ljubav se gazi na sve moguće načine. U pitanju su, kao i u puno slučajeva tijekom povijesti, žene koje nazivamo femmes fatales. One zavode, motaju misli muškaraca u nerazmrsiva klupka, potiču ih da čine radnje neprimjerene razumu, osjećaji su njima samo alat kojim će ostvariti svoje ciljeve. Gotovo svi likovi iz ovog romana su trknuti na svoj način, ali autor to jako dobro koristi za priču. Usto, knjiga je prilično smiješna. Neočekivano, postoji nekoliko scena u romanu koje posjeduju neku, gotovo mističnu, dimenziju ljubavi. No to nije ona sigurna varijanta, već hodanje po oštrici koje nerijetko završi smrću i ostalim pripadajućim zločinima. (Znanje, 99,00 kn)

Luda – Chloe Esposito

Chick-lit naslovnica ovog prošlogodišnjeg ljetnog hita mnoge je zavarala te su, čitajući knjigu, doživjeli pravi šok. Najčešće je bio pozitivan jer je autorica duhovita, ali ne za svakog. Naime, naslov puno govori, čak i više nego što mislite. Radi se o dvije blizanke. One su identična fizičkog izgleda, ali im životi ne mogu biti različitiji. Jedna, ujedno i glavna junakinja, živi u Londonu sumornim životom bez smisla. Druga je na Siciliji, uživa u društvu svog prekrasnog muža Talijana, usput se kupajući na osunčanim plažama Mediterana. Naša Londonka krene u posjet sestri (koju ne može smisliti, ali sve je bolje od čemera i jada kišnoga grada), a kada stigne u raj Taormine svari se počinju odvijati vrlo brzo i – intenzivno. Mijenjanju se identiteti, leševi se nižu jedan za drugim, uključuje se mafija, a tu je i međunarodna trgovina ukradenim umjetničkim djelima. Slatko! (Stilus, 99,00 kn)

Sva naša pogrešna sutra – Elan Mastai

Oko Valentinova ćete vjerojatno čuti ili pročitati o prekrasnim, romantičnim stvarima koje je neki muškarac iz snova učinio za svoju dragu. Ali nema šanse da je utopijski svijet budućnosti – u kojem svatko ima dovoljno i previše, svi su sretni iz zadovoljni – pretvorio u mračnu distopiju koja je naša svakodnevica. Ostanite s nama, znamo da ste zbunjeni. Ovo je svojevrsna znanstveno-fantastična priča o putovanju kroz vrijeme, a sve je započelo zbog razočaranja u ljubavi. Jedan od rijetkih romana u kojem je mehanizam skoka iz sadašnjosti u budućnost i obratno prikazan uvjerljivo. Kako vrijeme uistinu ne postoji, tako nikada nećemo dobiti priču koja je u potpunosti realna. No možemo čitati ovakve romane koji nam lijepe smiješak na lice. (Znanje, 99,00 kn)

Loney – Andrew Michael Huley

Najnoviji roman s liste, Loney je vrlo posebna knjiga. Djelomično je to krimić, ali s jakim naglaskom na nadnaravnoj atmosferi. Knjigu bismo najlakše mogli opisati kao gotičku priču iz predgrađa, no to bi je isto moglo ograničiti. Kako je god prikazali, ovo je vrlo snažna priča od koje ćete se naježiti. Idealna bi bila za mračne jesenske večeri, ali poslužit će i za zaljubljenu veljaču. Kao protuotrov. Osim kritičara koji su Loney proglasili modernim klasikom, pun hvale za njega je i majstor horora, veliki Stephen King. Ovo je knjiga o tinejdžerima smještena u daleku 1976., a uključuje ubijenog svećenika, savršeno dočaranu atmosferu strave, čudnu kuću s još čudnijim stanarima, pokoji leš djeteta, te naraciju koja sama po sebi prilično duboko zadire u podsvjesne strahove što nas bude u gluho doba noći. Vrlo neobičan roman, prvijenac koji se sreće svako toliko, ali ostaje s nama dugo, dugo. (Mozaik knjiga, 119, 00 kn)

 

Autor B.M.