Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Književnica koja je zauvijek promijenila pogled na ljubav

Engleska književnica Jane Austen postala je sinonim za romantičnu tematiku, ali to nije jedini smjer kojem je Austen težila.

Jane Austen ime je u svjetskoj literaturi za koje svi znaju, a kojoj također dugujemo mnogo. Jedna je od najvažnijih ženskih autorica koja je otvorila put drugim ženskim spisateljicama, a svojim modernim stilom pisanja, pričanjem o običnim ljudima svog vremena i iskrenim emocijama uvrstila se u bezvremenska i nezaboravna imena svjetske književnosti.

Za svog je života objavila četiri romana: „Razum i osjećaji“ (1811.), „Ponos i predrasude“ (1813.), „Mansfield Park“ (1814.) i „Emma“ (1815.), a nakon smrti objavljeni su joj i romani „Uvjeravanje“ (1818.) i „Opatija Northanger“ (1818.).

Engleska književnica Jane Austen postala je sinonim za romantičnu tematiku, ali to nije jedini smjer kojem je Austen težila; osim ljubavnih tema u njezinim djelima mogu se pronaći i teme koje zadiru u pitanje ondašnjeg društva. Zbog velike popularnosti njezinih djela koja su se prodala u milijunima primjeraka i intrigantnih protagonistica koje traže bezuvjetnu ljubav samo po vlastitim mjerilima ne čudi što postoji na desetke filmskih adaptacija koje su osvojile milijune gledatelja.

Jane Austen bila je snažna ličnost koja ni nakon više od 200 godina nakon svoje smrti ne prestaje intrigirati i tjerati čitatelje da iznova vraćaju njezinim djelima, svaki put pronalazeći u njima neku novu mudrost.

2020. godina počela je u znaku Jane Austen. Dva stoljeća nakon prvog izdanja objavljeno je novo izdanje romana „Emma“ kojeg mnogi smatraju njezinim najboljim djelom ili kako neki vole reći: savršeno štivo s nesavršenom, ali najomiljenijom junakinjom. Roman je s engleskog prevela Vjera Balen Heidl.

Ljubitelje Jane Austen razveselila je i filmska adaptacija romana „Emma“ kojem će glavna konkurencija biti onaj iz 1996. u kojem je naslovnu ulogu utjelovila Gwyneth Paltrow. Dok su i kritika i publika bile podijeljenog mišljenja, Gwyneth je uloga Emme donijela Oscar za najbolju žensku ulogu. Glumačku ekipu u novoj ekranizacije predvode Anya Taylor-Joy u naslovnoj ulozi i Bill Nighy kao njezin otac. Johnny Flynn je novi Mr. Knightley, dok će Gemma Whelan utjeloviti Mrs. Weston, a Mia Goth Harriet.

https://www.instagram.com/p/B_hwIeunwKi/?utm_source=ig_web_copy_link

No, sjetimo se sadržaja….

Poput mnogih djevojaka, Emma Woodhouse misli da zna najbolje. Osjećaji su joj kakvi trebaju i biti, ali razum često nije. Ona je prekrasna, mudra, bogata i ima samo jedno poslanje – pomoći drugima da pronađu ljubavnu sreću. Iako je ljubavno posredovanje njezin omiljen posao, istodobno uopće ne razmišlja kako pronaći ljubav za sebe. Zauzeta traženjem najbolje prilike svojoj novoj prijateljici Harriet Smith, Emma ne primjećuje koliko se sviđa obiteljskom prijatelju gospodinu Knightleyju. No, kad poslovi posredovanja ne krenu onako kako je Emma zamislila, u kratkom će vremenu morati naučiti mnogo o ljudima, ali i o samoj sebi.

Više

Život u dvoje

Noćno kupanje ima neki neopisivi šarm, drugačije je, romantičnije i zabavnije.

She Book Club

Ljepše od raja prvi je roman iz serije o obitelji Smythe-Smith autorice Julie Quinn.

She Book Club

Kad je Valentina Baker bila dijete, majka ju je ostavila i otišla u London bez ikakva objašnjenja.

Zanimljivosti

Ako su vam od barova draži parkovi i volite skrivene kutke s posebnim ugođajem, svake subote u kolovozu od 20 do 24 sata zamijenite...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.