Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Koja vrsta zubne krunice je najbolja opcija za moj osmijeh?

Zubne krunice odabiru se kao rješenje kod pacijenata koji imaju problema s ispucalim ili slomljenim zubima, te ukoliko su zubi deformirani ili pokvareni.

Jedan od najčešćih zahvata u kozmetičkoj i restorativnoj stomatologiji su upravo zubne krunice. 

Zubne krunice odabiru se kao rješenje kod pacijenata koji imaju problema s ispucalim ili slomljenim zubima, te ukoliko su zubi deformirani ili pokvareni.

Iako možda mislite kako se sve zubne krunice rade od istog materijala, to u praksi nije slučaj i upravo je materijal koji je korišten kod izrade zubne krunice, to što definira njenu upotrebu i radi bitnu razliku kod kreiranja željenog rezultata za vaš osmijeh.

U nastavku vam donosimo informacije o različitim materijalima koji se koriste za izradu trajnih zubnih krunica, kako biste mogli znati koji je materijal najprikladniji za vas.

Zlato

Kao materijal za izradu krunica zlato se prije vrlo često koristilo, no razlog tome je ponajprije nedostatak materijala koji su se mogli koristiti, kao što je to slučaj u današnje vrijeme. No, zlato se nije koristilo u izvornom obliku jer je vrlo mekano, već se koristila njegova legura.

Postoji nekoliko razloga zašto je baš legura zlata u prijašnje vrijeme bila preferirani materijal za zubne krunice.

Oblikovanje materijala

Zlato je moguće oblikovati kako bi bilo vrlo tanko, zbog čega se u startu uklanja manje prirodne cakline zuba u odnosu na ostale materijale kod kojih se treba ukloniti više, jer se nanose u debljem sloju.

Izdržljivost

Krunice se nekim osobama stavljaju zbog oštećenja zuba uslijed škrgutanja ili stiskanja zubi i u tim se slučajevima zlato pokazalo kao odlična opcija zbog svoje izdržljivosti, pogotovo kod stavljanja krunica na kutnjake. Zlatne zubne krunice mogu stajati desetljećima bez da ih je potrebno zamijeniti upravo iz tog razloga.

Niska reaktivnost

Zlato se koristilo također iz razloga što manje iritira osjetljiva tkiva unutar usta, iako se radi o metalu.

Nedostaci zlatnih zubnih krunica

Jedini veliki nedostatak kod zlatnih zubnih krunica je estetski izgled, odnosno boja. Kako zlato ima karakterističan sjaj koji svi prepoznajemo, vrlo se teško uklapa s prirodnom bojom zubi.

Iako se prije vrlo često koristilo unatoč očiglednom nedostatku, danas imamo puno širi izbor materijala koji se koriste, a koji izgledom neće iskakati od ostalih zdravih zubi u ustima, već im je zadaća da izgledaju isto ili čak bolje i time naglašavaju ili popravljaju vaš  osmijeh.

Moderni materijali za izradu zubnih krunica

Današnje opcije materijala su vrlo šarolike, a ovisno o problemu s kojim se susrećete i vašim buđetom, variraju od materijala do materijala.

Porculanske zubne krunice

Ako zubne krunice trebate stavljati iz estetskog razloga, odnosno zato jer je zub možda izgubio boju ili je oštećen tada je najbolji izbor porculanska krunica.

Prednosti porculanske zubne krunice su mnoge ali izdvojiti ćemo one najvažnije.

Preciznost

Kod izrade porculanske krunice pazi se na svaki detalj, te će one savršeno odgovarati obliku i veličini vašeg izvornog zuba. Porculan osim toga ima prirodnu transparentnost zbog čega izgleda baš poput pravog zuba.

Čvrstoća

Porculan je vrlo čvrst material te je potrebna velika sila kako bi se imalo oštetila zubna krunica, zbog čega je i vrlo izdržljiv.

Osjetljivost

Porculan će također pružiti odličnu izolaciju zuba od vrućih i hladnih jela i pića, stoga bez problema možete uživati u svoj hrani koju volite.

Nedostaci porculanskih zubnih krunica

Porculan je tvrđi od prirodne cakline naših zubi, pa ukoliko imate jak zagriz ili škrgućete zubima, porculanska krunica može oštetiti i susjedne zube. Upravo iz tog razloga, porculanske se krunice ne preporučuju osobama koje pate od bruksizma.

Porculanske krunice nažalost ne traju vječno, već ih se nakon nekog vremena treba izmijeniti. Trajnost porculanske krunice je od 5 do 15  godina, a vijek trajanja im se može produljiti ako pažljivije žvačete, izbjegavate jesti tvrde slatkiše i led, te ne grizete nokte ili koristite zube za otvaranje razne ambalaže.

Metalno keramičke zubne krunice

Za ovu vrstu krunica slobodno možemo reći da su standard koji se danas koristi. Bazu krunica čini metal na koji se slaže keramika i na taj se način pokušava spojiti estetski dio porculanskih krunica s trajnošću i funkcionalnošću metala.

Kod metalno keramičkih zubnih krunica prednost je što su puno izdržljivije od porculanskih krunica ali i to što su cjenovno pristupačnije.

Nedostaci metalno keramičkih zubnih krunica

Kako se radi o kombinaciji metala i porculana češće su alergijske reakcije upravo na metal.

Također, estetski izgled krunice je lošiji jer metalni sloj koji se nalazi ispod transparentnog porculana može se u nekim slučajevima vidjeti kao tamna linija između krunice i zubnog mesa. Zbog netransparentnosti metala krunice nisu jednake kako i ostali zubi, i ne postiže se isti estetski učinak kao kod porculanskih krunica.

Cirkon keramičke zubne krunice

Nedostaci koje smo spomenuli kod metalno keramičkih zubnih krunica mogu se riješiti krunicama na bazi cirkon keramike. Cirkon je izvedenica metala cirkonija koji odlično oponaša svojstva keramičkih materijala.

Cirkon je izuzetno čvrst i odlična je podloga za završni keramički sloj. Ono što je najveća prednost cirkona u kombinaciji sa keramikom je to što se može izraditi u bilo kojoj nijansi kako bi se oponašala prirodna boja zubi. Time dobijemo kombinaciju koja ima svojstva metala ali izgledom oponaša keramiku, te je gotovo nemoguće razlikovati zubne krunice od ostalih zubi.

Dolaskom cirkon keramičkih krunica krenuo je i kompjuterizirani dizajn krunica odnosno CAD-CAM kojim se ostvaruje još veća preciznost i dizajn zubne krunice te optimalna prilagodba prirodnom izgledu vašeg zuba.

Cirkon je bio-kompatibilni materijal koji ne uzrokuje alergijske reakcije, a osim toga na njegovoj se površini zadržava manje bakterija i time se smanjuje mogućnost za upalu zubnog mesa i kosti oko zuba.

Zbog svoje čvrstoće cirkon se koristi za izradu pojedinačnih zubnih krunica ali se također može koristiti i kod izrade zubnih mostova kojim se povezuju svi zubi u čeljusti.

Zamjena krunica

Ako ste razmišljali o promjeni svojih metalno keramičkih krunica zbog dotrajalosti ili ipak iz estetskih razloga, postupak je vrlo jednostavan, brz i bezbolan.

Proces izmjene krunica

Stomatolog će najprije aplicirati lokalnu anesteziju te prerezati stare krunice kako bi ih uklonio. Zub ispod krunica tako ostaje neoštećen i očuvan.

Nakon uklanjanja starih zubnih krunica stomatolog će pregledati stanje vašeg zuba kako bi provjerio je li potrebno primijeniti neke od popravaka (ispuna, liječenje živca, liječenje upale zubnog mesa ili nešto drugo). Ako je terapija potrebna, primijenit će se prije uzimanja finalnog otiska zuba.

Nakon uzimanja otiska u dentalnom studio izradit će se nove cirkon-keramičke krunice koje će se ugraditi na isti način kao što su uklonjene stare krunice, brzo, bezbolno i jednostavno.

Iako sad više znate o vrstama i materijalima zubnih krunica, ali i dalje niste sigurni koje krunice su najbolje rješenje za vas, naručite se za pregled kod svog stomatologa i zajednički donesite najbolju odluku koja će vam omogućiti da postignete ili zadržite svoj prirodni osmijeh.


http://smilestudio.hr/ DRUŠTVENE MREŽE I PROFILI Facebook (Hr) https://www.facebook.com/SmileStudioRijeka Facebook (Ita) https://www.facebook.com/SmileStudioFiume Instagram (Ita) https://www.instagram.com/smilestudio_fiume/

KONTAKT DETALJI

Telefon(1): +385 (0)51 678 678 Telefon(1): +385 (0)51 678 6789 Email: [email protected] ADRESA Bribirska br. 2 (Podmurvice) 51000 Rijeka

Ne propustite

Darivanje

Avon ULTRA COLOUR make-up kolekcija ohrabruje te da budeš sve ono što zamisliš i ona je tu da ti pruži najveću podršku u svim...

Drama Queen

Kakvo je to vrijeme došlo? Kao slobodni smo, a ništa slobodno nije.

Budi fit

Mnogima trčanje postaje jutarnji ritual, svakodnevni bijeg od stresa i omiljena rekreacija.

Savjeti stručnjaka

Bristolska ljestvica stolice pomaže i liječnicima i pacijentima u komunikaciji i olakšava prepoznavanje simptoma i postavljanje dijagnoze, pa je dobro znati da postoji.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.