Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Koje materijale kada nositi?

Zašto je dobno nositi neke materijale, a zašto neke izbjegavati u ljetnim mjesecima?

Znojenje je važno jer štiti organizam od pregrijavanja i regulira tjelesnu temperaturu. Znojenje oblikuje zaštitni kiseli plašt na koži koji je štiti od patogena. Međutim, najintenzivnije je znojenje dlanova, znojenje glave i vrata te znojenje stopala jer je na tim mjestima i najveća koncentracija znojnih žlijezda.

Znojenje u ljetnim mjesecima je neizbježno, ali svakako ćete primijetiti razliku ako nosite haljinu od umjetne kože i lanenu haljinu.

Zašto je dobno nositi neke materijale, a zašto neke izbjegavati u ljetnim mjesecima?

Pamuk

Postoji razlog zašto je većina odjeće u našim ormarima upravo od ovog materijala. Pamuk je prirodni materijal koji dopušta vašoj koži da diše. Pamuk u svijetlim bojama je kombinacija s kojom ne možete pogriješiti u ljetnim danima.
Posebno pripazite na oznaku – organski pamuk. Kupnjom proizvoda od organskog pamuka brineš o sebi, svom zdravlju, ali i o okolišu.

Lan

Pletena tkanina koja vašoj koži dopušta disati, a toplini da izlazi iz vašeg tijela, a osim toga se brzo suši i odlično izgleda čak i u izgužvanim varijantama!

Lanene proizvode valja prati blagim deterdžentima, jer jaki mu mogu promijeniti boju ili za sobom ostaviti mrlje. Pranje naravno na niskim temperaturama za osjetljive tkanine. Ako ne morate, ne sušite ga u perilici, jer je sklon gužvanju, pa se teško pegla.

Chambray pamuk

Chambray je vrsta pamuka slična traperu. Odličan je izbor za prijelazne mjeseca kad još nije neizdrživo vruće, ali dobar je i za plažu.

Materijali koje biste trebali izbjegavati u ljetnim mjesecima:

Poliester

Iako je jedan od najizdržljivijih materijala, poliester je prava noćna mora za ljetnu odjeću. Poliester ne upija vlagu što znači da će vaše tijelo praktički biti u vakuumu vlastitog znoja.

Prema različitim procjenama, poliesterska vlakna čine oko 60% tržišta tekstila. Poliester se koristi za šivanje laganih haljina, gornje odjeće, presvlake namještaja, radne odjeće i još mnogo toga.

Umjetna svila

Iako vas izgledom može zavarati, umjetna svila i bilo kakvi sintetički materijali nikada nisu dobar izbor za ljeto.

Traper

Iako ga svi nosimo uvijek pa i u ljetnim mjesecima, traper je težak i otporan materijal koji nije pogodan za ljeto.

Ne propustite

Fashion report

Jeste li znale da iza svake pete pamučne majice, hlača ili nekog drugog odjevnog komada, na policama dućana diljem Europe, moguće stoji prisilni rad...

Savjeti stručnjaka

Pretjerano znojenje, vrtoglavica ili nagli gubitak kilograma ponekad mogu značiti da je vrijeme za brzi posjet liječniku jer u pitanju mogu biti simptomi koji...

Gastronomija

Krekeri se mogu koristiti i kao zamjena za kruh uz drugo jelo, a možete u njima uživati i tako što ćete ih umakati u...

Savjeti i preporuke

Postoji li nešto ljepše od osjećaja da se svaki dan budite u svili?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.