Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Koje sve bolesti liječi sunce?

Mnogi znanstvenici danas smatraju da je, uz pravilnu prehranu i uravnotežen stil života, Sunčeva svjetlost najbolja zaštita od mnogih bolesti.

Sunce je izvor života. Svi prirodni procesi na Zemlji ovise o Suncu. Ljudi, biljke i životinje također ovise o Suncu i prilagođavaju se njegovom ritmu.

Mnogi znanstvenici danas smatraju da je, uz pravilnu prehranu i uravnotežen stil života, Sunčeva svjetlost najbolja zaštita od mnogih bolesti. Izlaganjem Suncu hranimo naš sustav cijelim spektrom ultraljubičastih zraka koje dolaze do Zemlje.

Prije nego što su bili izmišljeni antibiotici, helioterapija (terapija Suncem) je bila najuspješnija metoda liječenja infekcija, ali i drugih bolesti.

Dokazano je da uživanje u suncu pogoduje psihičkom zdravlju, prevenira razna oboljenja i čuva zdravlje kože. Svi smo naučili kako je pretjerano izlaganje suncu može biti štetno za zdravlje kože, ali jeste li znali da, ako ne pretjerujete, od sunca možete imati puno više koristi?

Dokazano je da uživanje u suncu pogoduje psihičkom zdravlju, prevenira razna oboljenja i čuva zdravlje kože. Sunce i psihičko zdravlje Ako izbjegavate sunce morate znati da to utječe na pad razine serotonina, što može voditi do velike depresije koja prati sezonu.

Djelovanje serotonina potiče izlaganje sunčevim zrakama koje prodiru kroz oko, pa je jasno da možemo biti lošijeg raspoloženja u zimskim mjesecima.

Što će još sunce učiniti za naše zdravlje?

Jača kosti Izlaganje suncu utječe na proizvodnju vitamina D, a prema jednoj studiji iz 2018. godine samo 30 minuta u kupačem kostimu će u velikoj mjeri povisiti razinu ovog vitamina koji igra veliku ulogu za vaše zdravlje. Manjak vitamina D je povezan s nastankom osteoporoze. Prevencija raka Iako pretjerano sunčanje može uzrokovati rak kože, umjereno ima pozitivan utjecaj na prevenciju nastanka raka.

Prema istraživanjima, oni koji žive na mjestima gdje nema puno sunca imaju veće šanse da će oboljeti od određene vrste raka, poput raka crijeva, jajnika, prostate ili gušterače. Liječi kožne bolesti Prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije, izlaganje suncu može pomoći pri liječenju ovih kožnih bolesti:

  • psorijaze
  • ekcema
  • akne
  • žuticu

Dok neke terapije nisu za svakoga, dermatolog može preporučiti koliko je tretmana potrebno za određena stanja.

Više

Savjeti stručnjaka

Problem sive mrene se rješava u svega par koraka i minuta – doslovno.

Duh i tijelo

Jedna od najvažnijih funkcija sunca je njegova sposobnost poticanja stvaranja vitamina D u organizmu.

Horoskop

Prva proljetna pomrčina dogodit će se u znaku Bika. Ovaj znak je povezan s materijalnom sferom i s kućom.

Putovanja

Netko je mudar davno rekao Kad pogledam more, čini mi se da njegovi valovi nose moju tugu – pa svi kojima je potreban odmor...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.