Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Koje to navike mogu biti jako štetne za zdravlje zglobova

Artritis je progresivna bolest u kojoj oboljeli pate od oteklina i osjetljivosti u jednom ili više zglobova.

Artritis je progresivna bolest u kojoj oboljeli pate od oteklina i osjetljivosti u jednom ili više zglobova. Glavni su znakovi bol i ukočenost koji se s vremenom samo pogoršavaju. Dijagnostika artritisa još u ranim stadijima bolesti od ključne je važnosti. Ako se bolest na vrijeme detektira i tretira, njezini učinci mogu se svesti na minimum, a sama bolest može doći u stadij kliničke remisije.

Loše navike nalazimo u svakodnevnim malim situacijama, svi ih imamo. Međutim, koje to navike mogu biti jako štetne za zdravlje zglobova ili pak mogu pogoršati probleme, poput artritisa

Ako mislite da nešto radite krivo, reagirajte na vrijeme kako ne biste imali problema sa zglobovima, a samim time i obavljanjem svakodnevnih zadataka.

1. VIŠE SJEDITE NEGO HODATE

Sjediti ili ležati, posebno ako to činite često, sigurno nije dobro za zdravlje zglobova. Razlog je što se protok krvi do zglobova u tom slučaju usporava, što znači da ono nisu opskrbljeni kisikom i nutrijentima koji su im potrebni kako bi ostali u dobrom stanju. Fizička aktivnost vam može pomoći da izbjegnete spomenute probleme.

2. CIGARETE

Određene kemikalije koje se nalaze u cigaretama mogu oštetiti krvne žile. I to je razlog zglobovi neće biti dobro opskrbljeni kisikom i nutrijentima koje prenosi krv. Još je važnije to što stručnjaci upozoravaju kako pušenje cigareta može smanjiti djelovanje određenih lijekova za artritis.

4. STALNO STE POD UTJECAJEM STRESA

Upale mogu utjecati na oticanje zglobova i pojavu boli, a to je razlog zašto je dobro razmisliti o metodama opuštanja koje vam odgovaraju kako biste se što lakše borili protiv stresa. Joga, masaže, slušanje glazbe ili neki zabavan hobi vam mogu puno pomoći.

5. NOŠENJE TEŠKE TORBE

Jasno je da nije potrebno nositi sa sobom stvari koje vam nisu bitne, ali ako vi ipak stalno nosite tešku torbu, morate biti svjesni da tako štetite zdravlju zglobova. Osim njih, patiti mogu i leđa. Ako se ne osjećate ugodno noseći torbu ili vrećice, to znači da je za vas preteška.

6. PONAVLJAJUĆE RADNJE

Nemojte misliti da su samo veliki zglobovi podložni upalama i povredama, čak i oni mali u rukama mogu biti uništeni određenim navikama, poput stalnog tipkanja po mobitelu… 

Rezanje hrane, igranje video igrica i ostale radnje koje zahtijevaju stalne i jednake pokrete rukom mogu biti loše za zdravlje zglobova.

7. Manjak KALCIJA I VITAMINA D

Kalcij i vitamin D su esencijalni za zdrave kosti i zglobove, a ako ne pazite na dovoljan unos namirnica koje su bogate ovim nutrijentima, vaši će zglobovi sigurno patiti. Kalcij možete pronaći u namirnicama poput sira, sardina, soje i zelenog povrća. Gljive, jaja i jetrica su dobar izvor vitamina D.

8. VIŠAK KILOGRAMA

Višak kilograma i pretilost su posebno loši za zdravlje zglobova, a najviše za zglobove u stopalu, ruci, kukovima kao i za donji dio leđa. Nije tajna da je pretilost iznimno loša stvar za cjelokupno zdravlje. Odaberite zdrav način života, što naravno uključuje i prehranu kako biste spriječili nakupljanje viška kilograma.

9. NE SPAVATE DOVOLJNO

Svi znamo da stres može učiniti puno toga lošega za vaše zdravlje. Kako je manjak sna jedan od oblika stresa, ako ne spavate dovoljno, možete patiti zbog nateknutih zglobova i boli. Ako mislite da ne spavate dobro zbog lijekova koje pijete, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Ordinacija.hr

Više

Savjeti stručnjaka

Znate li što i kada jedete, koliko vježbate, koliko ulažete u zdravlje?

Budi fit

Cedevita je pokrenula kampanju pod nazivom “21 dan optimizma” u kojoj građane potiče da kroz sitniCE, svakodnevna mala dobra djela, učine nešto lijepo za...

Zdravstveni karton

Movember je već tradicicionalno poznat kao pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca u kojem je fokus usmjeren na zdravstvene probleme koji pogađaju...

Budi fit

Uz ove kremaste namaze i jednostavno neodoljive kolačiće biraš prirodu, a priroda će uzvratiti boljim osjećajem

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.