Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Koji je smisao života?

Veliko je ovo pitanje koje zapravo ima vrlo jednostavan odgovor.

Veliko je ovo pitanje koje zapravo ima vrlo jednostavan odgovor. Ako ogolite bilo što i uđete u srž, sagledate pluseve i minuse bilo koje akcije ili situacije, ona sama po sebi i ima i nema smisla.

Vi i ja

Onaj koji vidi smisao ili ne vidi smisao smo mi sami.  Vi i ja! Dali ovaj tekst ima smisla sam po sebi, upitno je ali ima li meni smisla sasvim je nešto drugo. Nekome od vas će imati potpuni smisao dok netko drugi neće ni kliknuti naslov. Tako je sa svime što živimo! Ja i vi u svakom trenutku i u svakoj situaciji odlučujemo dati ili oduzeti smisao bilo čemu na ovom svijetu.

Filteri uma

Kada sudjelujem u životu tako da dajem smisao tada učim iz svakog iskustva. Kada se dajem u potpunosti tada primam sve što je moguće iz tog iskustva. Ako se zatvorim i kažem da nešto nema smisla propuštam vidjeti sve mogućnosti i ono što je izvan moje comfort zone.

To je način na koji funkcioniraju filteri uma. Filteri uma služe kako bi pročistili informacije, kojih je bezbroj u svakom trenutku i kako bi čovjekov sustav mogao funkcionirati. Jednom kada je sustav čovjeka složen potrebno je puno mentalne energije kako bi u njega ušla nova informacija. To je jedan od razloga zašto nam je, iako ju želimo, teško ostvariti promjenu. Puno je lakše odbiti novu ideju nego ju prihvatiti i realizirati.

Ne vidim i ne čujem

Istovremeno, često, upravo zbog filtera uma ista ta informacija uopće ne može doprijeti u sustav. To objašnjava zašto ljudi ne vide ili nisu čuli ono što ste im rekli.  Često se i sami iznenadimo da prije nismo vidjeli nešto što nam je danas potpuno očito. To se događa i kad tražimo naprimjer ključeve i odjednom se stvore na mjestu gdje smo ih sto puta tražili.

Odmaknite se

Na isti način vaš um briše, distorzira i generalizira informacije koje ne smatra važnima ili ih prilagođava vašem sustavu. Isto se događa s davanjem ili oduzimanjem smisla nekome ili nečemu. Sve je vrlo individualno i sve je promjenjivo. No, to je očito samo ako se dovoljno odmaknete iz vlastite perspektive.

“Smisao života je samo biti živ. To je tako očito i jednostavno. Pa ipak, svi jure okolo u velikoj panici kao da je potrebno postići nešto više od samog sebe.” Alan Watts

Sve ste postigli

I kako kaže veliki mudrac Allan Watts, jedini smisao života je da smo živi. Samom tom činjenicom ostvarili smo sve što smo trebali! Sve drugo dodatak je koji oplemenjuje  savršenstvo koje jesmo oduvijek. Kada tako doživljavate sebe i život možete se prepustiti i uživati u svemu što se događa.

Ima ili nema smisla, dobro, loše, tužno, radosno, ispravno, krivo, dosadno, zanimljivo ili bilo što drugo ovisi samo o vama i vašoj perspektivi. A njom uvijek upravljate samo vi!

Autorica Ivana Song, certificirani trener i osnivačica Mind JuMp edukacije

Pročitajte još

Duh i tijelo

Pogledaj oko sebe! I gore i dolje, ispred i iza. Sve si već što trebaš biti! Trenutkom rođenja sve si napravila.

Duh i tijelo

Ja volim svoj život i zapravo ne želim drugačiji?!

Duh i tijelo

Sram me je jer ovo pišem i što nisam o ovome ranije pisala.

Duh i tijelo

Zamislite nekoga koga volite najviše na svijetu.

Advertisement