Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Koliko često se trebamo tuširati?

Osim ako ne kampirate u prirodi, vjerujemo da se redovno tuširate i tako održavate higijenu.

Osim ako ne kampirate u prirodi, vjerujemo da se redovno tuširate i tako održavate higijenu. Opće preporuke glase da je dobro tuširati se jednom na dan u toplijim mjesecima godine, dok je u onim zimskim dovoljno i jednom u dva dana, zbog pretjeranog isušivanja kože.

Ali, s time se ne slažu svi, posebno ljudi koji tvrde da koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku loja, koji čuva njen zdrav sjaj i pH vrijednost, pa je po njima pranje tijela najbolje svesti na samo onoliko koliko je nužno.

Upravo je rezultate preskakanja tuša nekoliko dana odlučio da provjeri tim znanstvenika, kako bi otkrili istinu – ima li štete u svakodnevnom kupanju?

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska je koža prekrivena bakterijama (s oko čak 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas i pomažu nam u borbi s onim lošim. Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga naše tijelo postaje ranjivije na razne infekcije i probleme s ne higijenom od bakterija koje pokupimo na različitim mjestima – od javnog prijevoza, teretane, s radnog mjesta i kontakta s drugim ljudima, piše Business Insider.

Ne tuširanje šteti koži

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku osipa i iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu da pogoršaju svoju situaciju izbjegavanjem pranja, a postoji čak i zvanično medicinsko stanje, koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, “dermatis neglecta” (sindrom zapuštene kože).

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posljedica ne tuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neugodan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko tijelo uvijek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rješavanja toksina iz organizma. Bakterije koje se u takvoj situaciji umnožavaju na koži proizvode plinove koji konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, u zavisnosti od prehrane i hormonalnog statusu pojedinca.

Tuš slobodno koristite svakodnevno, ali izbjegavajte svakodnevno korištenje gelova i agresivnih sredstava za pranje kože, pa je, posebno u zimskim mjesecima preporučljivo istuširati se povremeno samo vodom ili bebi sapunom, savjetuju znanstvenici.

Na tržištu se mogu pronaći mnogi prirodni gelovi za tuširanje koji sadrže sastojke organskog podrijetla, te su obogaćeni eteričnim uljima. Eterična ulja osim što gelu daju neodoljiv miris, hrane vašu kožu i štite je od isušivanja.

(Stil.kurir.rs/Bussines Insider)

Pročitajte još

Darivanje

ISDIN je vodeći španjolski dermo-kozmetički brand s više od 400 proizvoda namijenjenih njezi kože i zdravlju.

Darivanje

Upoznajte hijaluronski serum iz linije njemačke kozmetike Sans Soucis.

Darivanje

LUSH je ove godine pripremio sve što bi vam moglo zatrebati u kupaonicama ove Noći vještica.

Savjeti i preporuke

Sve hladniji jesenski dani pozivaju vas da u toplini vlastitog doma napravite zagrijavajuću kupku. 

Advertisement