Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Život u dvoje

Koliko dugo patimo nakon razvoda braka?

Razvod nije jedan događaj, u jednom danu. Period razvoda može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Došli ste do točke kada ste shvatili da ovako više ne ide i odlučili poduzeti nešto. Svjesni ste da ćete se kratkoročno naći u vrtlogu boli, patnje, razočaranja i teških trenutaka, ali s vremenom će se i to promijeniti.

Razvod nije jedan događaj, u jednom danu. Period razvoda može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Razvod ne počinje tužbom za razvod braka i ne završava se rješenjem ili presudom. Možemo čak reći i da postoje tri tipa razvoda braka – razvod kao vrsta poslovnog ugovora, prijateljski razvod i visoko konfliktni razvod.

No, kako god bilo, svatko pati drugačije, zar ne?

Pitanje koje sve osobe pred razvodom zanima jest – koliko će dugo bol trajati

Ako je vjerovati rezultatima jedne britanske ankete provedene prije kojih desetak godina, patnja zbog razvoda traje točno 17 mjeseci i 26 dana. Razvedene su osobe spremne nastaviti sa svojim životom tek nakon godinu i pol dana. Ovo je vrijeme odabrano kao razumni okvir unutar kojeg se mogu riješiti sukobi oko skrbništva nad djecom, problemi s nekretninama, te financijske tegobe.

Naravno, ovo je samo “praktična” i racionalna strana razvoda: u priču još ulazi i emocionalno iscrpljujuće stanje koje treba prebroditi.

Šest od deset razvedenih ispitanika je izjavilo kako im je najteže bilo prihvatiti činjenicu neuspjeha. Emocionalni utjecaj rastave braka toliko je velik da je pet posto anketiranih izjavilo kako se nekoliko godina nakon razvoda još uvijek pokušavaju pomiriti s time.

Petina ispitanih hrabro je priznala kako nikada neće u potpunosti preboljeti razvod, dok je on bio najgora stvar koju je osjetilo 55 posto osoba ankete.

Naša anketa

Pokušat ćemo i sami, uz vašu pomoć, doći do nekih odgovora.

Create your own user feedback survey
Svatko je različit

Prema istraživanju, za uspješno skončan razvod je potrebno preko 17 mjeseci, međutim, važno je napomenuti kako su osobe obično razdvojene dugo vremena prije samog čina razvoda, stoga im se može činiti kako je potrebno zaista puno vremena za smirivanje situacije.

Naravno, svatko je različit, pa će nekima trebati više vremena kako bi preboljele slomljeno srce nego drugima. Također ovisi o tome koja je strana zatražila razvod. U početku se čini kako nikad nećete moći preboljeti ovu situaciju, a izlaženje s drugim osobama je zadnje što vam je na pameti. Međutim, polako shvaćate da postoji život nakon razvoda i da je skroz moguće ponovo biti sretan.

Što je s Hrvatskom?

Kako je tijekom 2020. i 2021. zbog epidemioloških mjera došlo do odgađanja ili otkazivanja brojnih savjetovanja i medijacija između bračnih parova, sve se to odrazilo i na manji broj razvoda tijekom 2022. godine. Stoga će nam tek broj razvedenih brakova za 2023. pokazati pravo stanje.

Inače, prosječno trajanje razvedenih brakova je 15,1 godinu. Najviše brakova raspadne se nakon 25 godina braka, zatim između 10 i 14 godina braka te između 20 i 24 godine braka.

A kako volimo brojke, ove će nam možda malo pomoći u promišljanju što se sve promijenilo unatrag desetak godine.

Usporedba 2009. i 2018. godine


Sklopljeni brakovi: 2009. – 22,382, 2018. – 19.921
Razvedeni brakovi: 2009. – 5.076, 2018. – 6.125
Živorođeni: 2009. – 44.577, 2018. – 36.945
Mrtvorođeni – 2009. – 177, 2018. – 164

Kao najčešći uzroci razvoda braka navode se nedostatak komunikacije, varanje partnera, emocionalna nepovezanost, površno poznavanje partnera prije stupanja u brak, promjene u ponašanju supružnika, ali i fizičko i psihičko zlostavljanje.

Izvori: Vecernji.hr, Ordinacija.hr

Ne propustite

Seks

Seks je vrlo važan za intimno povezivanje u braku ili vezi, ali ponekad i neočekivane svakodnevne stvari mogu smanjiti libido

Život u dvoje

8 iritantnih rečenica koje mora podnositi gotovo svaka solo žena!

Drama Queen

Nažalost, neka djeca žive drame i vjerojatno će do kraja života biti obilježeni onim što im se u ime ljubavi učinilo.

Život u dvoje

Svaka treća od četiri žene smatra kako gospodin Savršeni ne postoji te smatra svoje partnere tek 69% savršenima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.