Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Koliko tračamo, koga i kada?

Anketa provedena na 1033 odrasle osobe u Velikoj Britaniji, pokazala je da petina ispitanika barem tri sata dnevno provedu tračajući, najviše na poslu.

Anketa provedena na 1033 odrasle osobe u Velikoj Britaniji, pokazala je da petina ispitanika barem tri sata dnevno provedu tračajući, najviše na poslu. Najviše tračaju o kolegama i tome tko bi sljedeći mogao biti unaprijeđen, prenosi N1.

Anketa je pokazala da jedan od deset muškaraca voli tračati, dok tračati voli tek 4 posto žena. Osim toga, muškarci će češće nego žene i započeti širenje nekoga trača.

Više od polovice (55 posto) muškaraca reklo je da trača na poslu, dok je to isto potvrdilo 46 posto žena, koje uglavnom tračaju o obiteljskim problemima, starim školskim prijateljima, modnim pogreškama i susjedima.

Muškarci najviše vole tračati o starim školskim prijateljima, najzgodnijoj kolegici na poslu, unapređenjima, plaćama i novoj djevojci svoga najboljeg prijatelja.

Koliko tračaju i koje su najčešće teme uredskih tračeva Hrvata, istražio je MojPosao na više od 300 ispitanika.

Većina ispitanika trača, i to iz dosade

Čak 78% ispitanika smatra da zaposlenici tračaju često i puno, dok ih petina (21%) smatra da se tračanje odvija povremeno. Svega 1% ispitanika misli da zaposlenici ne tračaju.

Povod tračanju prvenstveno su dosada i ljubomora te ‘razbibriga’ tijekom pauze na poslu, smatraju ispitanici.

U tračanju sudjeluju gotovo svi zaposlenici, smatra 77% ispitanika. Njih 22% misli da se tračanjem bavi polovica zaposlenika, dok 1% ispitanika smatra da gotovo nitko ne trača.

Tračanje više ovisi o dobi nego o spolu

Većina ispitanika (64%) smatra da na poslu podjednako tračaju muškarci i žene. Tračanjem se više bave žene, smatra 29% ispitanika, dok za muškarce isto tvrdi njih 7%.

Muškarci u većoj mjeri od žena vjeruju da se tračanjem bavi tek polovica zaposlenika tvrtke: to je stav 34% muških ispitanika, dok u isto vjeruje svega 19% žena.

Muškarci također u nešto većoj mjeri čuju druge kako tračaju (83% muškaraca naspram 78% žena), dok žene u nešto većoj mjeri priznaju da i same sudjeluju u tračanju (75% žena naspram 70% muškaraca).

Čak 80% ispitanika iz velikih i srednjih tvrtki smatra da se na poslu trača često i puno, dok isto smatra manji udio zaposlenika malih tvrtki (71%).

Najviše ispitanika (79%) čulo je druge kolege da tračaju, dok ih tri četvrtine (74%) priznaje da su i sami sudjelovali u tračanju. Veliki broj ispitanika bio je sam meta tračanja (63%), dok ih je malo više od petine (24%) započelo tračanje drugih. Svega 2% ispitanika tvrdi da nisu niti čuli niti sudjelovali u tračanju.

U tračanju više sudjeluju ispitanici mlađi od 30 godina (77%), a najmanje zaposlenici stariji od 41 godine (61%). S druge strane, stariji zaposlenici tvrde da su u većoj mjeri meta tračeva (73%) dok isto za sebe tvrdi 57% ispitanika mlađih od 30 godina.

Koga najčešće tračamo i zašto?

Tračaju se podjednako kolege i nadređeni, navodi 77% ispitanika. Da su drugi zaposlenici najčešća meta tračeva tvrdi 15% ispitanika, dok ih 8% navodi da se najčešće trača nadređeni.

Najčešće teme uredskih tračeva su poslovne situacije poput otkaza, zapošljavanja i poslovnih akvizicija (65%), zatim osobine kolega (64%) i osobni život kolega u što spadaju ljubavni život i osobne financije (61%). Ispitanici se najmanje ‘bave’ komentiranjem privatnog života klijenata (23%) i zdravstvenog stanja kolega (16%).

Najviše se trača usmenim putem (99%) te putem servisa za instant poruke kao što su Facebook messenger, Google Hangouts (43%).

Zabrinjava podatak da 5% ispitanika trača putem svoje službene e-mail adrese pri čemu su muškarci nešto nepažljiviji od žena: 8% muškaraca tračanje prakticira pisanim putem i preko poslovnog maila dok isto čini 5% žena.

Izvor: MojPosao.net

Ne propustite

Drama Queen

I onda kažu da su žene tračerice, osvetoljubive i da se mogu danima svađati!?

Horoskop

Kako opisati svaki znak posebno, ali iz vlastitog iskustva, odnosno na temelju podataka o prijateljima, poznanicima i rodbini?

Suncokreti na oblacima

Rekla bih za sve takve - lako je tuđim po koprivama mlatiti!

Dobar posao

Što učiniti ako ste na radnom mjestu okruženi ljudima koji su skloniji negativnim tračevima? Što ako ste meta upravo vi?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.