Koliko znate o vitaminu C?

Vitamin C se smatra herojem sastojaka u našoj svakodnevici. Unosimo ga od ranog jutra, pijenjem čaše soka od naranče, uzimanjem vitaminskih dodataka, a i u slučaju skincare proizvoda jer sve više biramo barem jedan proizvod s tim sastojkom.

Naime, vitamin C igra puno uloga u našem tijelu – kao čisti antioksidant, neutralizirajući slobodne radikale, pomaže smanjiti stres koji nanosimo tijelu. Kada se radi o našoj koži, vitamin C je krucijalan za stvaranje i održavanje kolagena koji pomaže učvrstiti kožu i održati je mladom, a njegov ekstrakt posvjetljuje kože i smanjuje tamne mrlje.

Koliko je dobar vitamin C?

Istraživanja su pokazala da oni koji unose veću količinu vitamina C u tijelo imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, djelomično zbog antioksidativnih svojstava, ali i zato što on smanjuje oksidativni stres (stanje u organizmu koje se javlja kada slobodni radikali nadvladaju mehanizam antioksidativne zaštite organizma).

Vitamin C može pomoći odgoditi ili spriječiti degeneraciju mišića koja dolazi s godinama (očne bolesti koje uzrokuju gubitak vida).

Briga za kožu

Dobro je poznato kako je vitamin C jedan od najmoćnijih antioksidanta u skincare industriji, a može se koristiti na sve tipove kože i tonove kože. Vitamin C igra veliku ulogu u pročišćavanju ili neutralizaciji reaktivnih vrsta kisika izazvane izlaganjem suncu, čime se smanjuje stres na staničnoj funkciji kože te je važno komponenta u održavanju kolagena.

Kraj njegove glavne funkcije, a to je da čini kožu zdravom, vitamin C jedan je od najpopularnijih aktivnih sastojaka u njezi kože. Djeluje tako da pomlađuje kožu, daje joj sjaj i izbjeljuje hiperpigmentacijske mrlje, pomaže pri posvjetljivanju kompleksa kože, smanjuje suhoću kože, jača obranu kože od UV oštećenja te smanjuje fine linije i bore kroz proizvodnju kolagena.