Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje: Kako ga zaustaviti?

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Debljina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i izazova modernog društva, a u Hrvatskoj od debljine boluje 20 posto odraslog stanovništva.

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane. Karakteriziraju ga epizode prejedanja, kada osoba unosi velike količine hrane, obično veoma brzo i do same granice s fizičkim osjećajem nelagode. Također, osoba će iskusiti osjećanja sramote i krivice nakon ove epizode. Međutim, za razliku od ponašanja prisutnih kod bulimije, neće pribjegavati aktivnostima pročišćavanja organizma.

Koji su dijagnostički kriteriji za kompulzivno prejedanje?

Ponovljene epizode prejedanja:

  • unošenje količine hrane, koja je u periodu od, na primjer 2 sata, značajno veća nego što bi većina osoba u sličnim okolnostima mogla pojesti
  • osjećaj gubitka kontrole nad jelom, odnosno, osjećaj da se ne može kontrolirati kada će stati i koliko hrane će pojesti;

Povezanost s tri ili više sljedećih karakteristika:

  • unošenje hrane je veoma brzo,
  • hrana se unosi do osjećaja neprijatnosti, prepunjenosti,
  • unošenje velike količine hrane iako osoba ne osjeća glad,
  • objedovanje se skriva od drugih zbog stida,
  • osoba osjeća kao da se gadi sebi samoj,
  • prisutna su osjećanja depresivnosti i visok stupanj krivice;

Prisutna je uznemirenost zbog svesti o epizodama prejedanja;

  • prejedanje se ponavlja, u prosjeku najmanje jednom nedjeljno, u periodu od 3 mjeseca;
  • prejedanje nije praćeno aktivnostima pročišćavanja prisutnim kod bulimije i nije povezano sa stanjima koja ukazuju na prisustvo bulimije ili anoreksije.
Jedan dan osobe s poremećajem ishrane pod nazivom kompulzivno prejedanje

Kao što je već spomenuto, osoba se tijekom epizode prejedanja osjeća neprijatno dok jede u prisustvu drugih. Često će okolina, ne znajući da je u pitanju poremećaj ishrane, zbijati šale, zapitkivati neprijatna pitanja (npr. “Gdje ti stane sva ta hrana, kako tako brzo jedeš, čistiš kao usisivač…”), što će osobu s problemom učiniti još ranjivijom i osjećat će se još više postiđeno.

Iskustvo ovakvih reakcija i etiketiranja od strane drugih dovest će do toga da osoba postane još više povučena, da planira svoje epizode prejedanja u izolaciji, krišom od drugih. Ovo dodatno pogoršava situaciju jer se problemu daje snaga, osoba postaje sve više izolirana i sve manje uključena u zajedničke aktivnosti. Zbog čestih promjena tjelesne težine, često će biti na nezdravim dijetama, bez kontrole nutricioniste. Osjećaj gađenja, krivice i nezadovoljstva sobom vodit će je ka razvoju niske slike o sebi, niskom samopouzdanju, zbog čega će sve više tonuti u problem.

Potreba za nekontroliranim unosom namirnica zapravo je potreba za unosom ugode i pozitivnih emocija od kojih se osoba osjeća deprivirano, a to dodatno dolazi do izražaja u stresnim životnim razdobljima.

Zdravstvene posljedice kompulzivnog prejedanja

Zdravstvene posljedice, u zavisnosti od dužine trajanja problema, mogu biti kratkoročne i dugoročne. Neke od kratkoročnih posljedica su bol i otoci zglobova, povišen krvni tlak, problemi probavnih organa, opstipacija, dijareja, hipoglikemija.

Psihičke posljedice su neizostavne i neke od njih su: česte glavobolje, depresivnost, nesanica, česte promjene raspoloženja, težnja za socijalnom izolacijom. Kompulzivno prejedanje ima dugoročne posljedice, a tu su i komplikacije navedenih posljedica, kao i nove, nastale uslijed nezdrave ishrane i prevelike tjelesne težine.

Važno je razumjeti da je problematika poremećaja u prehrani vrlo složena i zahtijeva kontinuiranu podršku raznih stručnjaka (liječnika, nutricionista, psihologa, po potrebi i psihijatra) s obzirom na nužnost paralelnog rada na emocionalnom i tjelesnom aspektu bolesti.

Ne propustite

Gastronomija

Ova salata je vrlo aromatična i osvježavajuća, tako da je idealan izbor za tople dane te ide odlično uz roštilj

Budi fit

U slučaju da mislite da će vam ova kolumna dati quick fix, stanite sad čitati jer ovo nije takav đir.

Darivanje

ALATI predstavljaju dinamičnu, na rezultate usmjerenu vježbu, čiji je cilj čitatelju pružiti neposredno olakšanje od dugotrajnih problema te uspostavu kontrole - i nade.

Savjeti stručnjaka

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.