Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Kontracepcija – kada je uzimati i zašto

Koja metoda kontracepcije je najbolja za mene i odgovara li mom životnom stilu?

Jeste li znali da oko 70% žena u reproduktivnoj dobi u SAD koriste neku od kontracepcijskih metoda kao oblik suvremenog planiranja obitelji, dok je u Europi stopa korištenja oko 60%, s najmanjom stopom u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Parovi koji imaju nezaštićene spolne odnose i ne koriste niti jednu od metoda kontracepcije imaju oko 85% šanse za trudnoću u periodu od godine dana.

Upotreba kontracepcije omogućava parovima da mogu planirati svoju obitelj, da odluče kada je najbolje vrijeme za ostvariti potomstvo, broj djece koje žele imati, te nude efikasnu zaštititi između dvije trudnoće.

Kontracepcija čuva reproduktivno zdravlje žene, te smanjuje postotak neželjenih trudnoća i abortusa. Neke od metoda kontracepcije (kondom) štite i od spolno prenosivih infekcija i HIV-a.

Kako nas kontracepcija štiti od neželjene trudnoće:

  • sprječava ovulaciju
  • stanjuje sluznicu maternice i sprječava ugnježđenje zametka
  • mijenja gustoću cervikalne sluzi koja postaje neprohodna za spermije
  • čini prepreku spermijima na putu do jajne stanice

Uz pravilno korištenje, kontraceptivne metode imaju učinkovitost od 99%, što znači da će tek 1 od 100 žena koje koriste kontracepciju ostati trudna u periodu od godine dana.

Ana Micevska Slavec, dr.med., specijalistica ginekologije i opstetricije s pacijenticom

Koja metoda kontracepcije je najbolja za mene i odgovara li mom životnom stilu

  • ako ste u dobi od 15 do 35 godina, spadate u populaciju niskog rizika za korištenje hormonske oralne kontracepcije (pilule), pa je zbog jednostavnosti primjene to najbolji izbor za vas. Uz pilule se svakako savjetuje korištenje kondoma kao metoda mehaničke kontracepcije koja štiti od spolno prenosivih bolesti.
  • ako ste u dobi od 35 do 45 godine, mogli bi odabrati jednu od kontraceptivnih metoda koja je najviše prilagođena vašem organizmu i životnim navikama: intrauterini uložak (bakrena spirala ili hormonski uložak-Mirena), kontracepcijski naljepak, vaginalni prsten, implantant ili jedna od metoda mehaničke kontracepcije (dijafragma, cervikalna kapa, kondom).
  • u slučaju kada ste ostvarili svoj reproduktivni potencijal ili kada ste donijeli odluku da trudnoća nije vaš odabir, moguće je učiniti sterilizaciju (kirurško presijecanje jajovoda) kao metodu kontracepcije.

Od svih metoda kontracepcije najrasprostranjenija među ženama i s najvećim brojem korisnika je hormonska oralna kontracepcija.

Hormonske metode kontracepcije, osim što pružaju učinkovitu zaštitu od neželjene trudnoće, imaju i niz dobrobiti: reguliraju menstrualni ciklus i smanjuju menstrualno krvarenje, smanjuju menstrualnu bol, učinkovito djeluju na smanjenje akni i povećane dlakavosti.

Kod odabira kontracepcije obavezno se savjetujte s vašim ginekologom koji će na temelju obiteljske i osobne povijesti bolesti, životnih navika i faktora rizika odabrati najbolju moguću kontracepciju za vas.

 

Autorica: Ana Micevska Slavec, dr.med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Ginecej

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Više

Duh i tijelo

Iako užasno rasprostranjen i naveliko korišten, prolazi li Instagram ispod radara racionalnom upravljanju našim vremenom, pažnjom i ponajviše, brizi o mentalnom zdravlju?

Savjeti stručnjaka

Dolazak sezone alergija mnogima je izazovan, stoga je potrebno reagirati na vrijeme i prevenirati .

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.