Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kopar
kopar

Brinimo jedna o drugoj

Kopar – daleko više od običnog začina

Kopar obično dodajete u jela zbog njegove fine arome ili kada želite ublažiti probavne tegobe? No, ta je biljka daleko više od običnog začina.

Kopar obično dodajete u jela zbog njegove fine arome ili kada želite ublažiti probavne tegobe? No, ta je biljka daleko više od običnog začina.

Znali su to i drevni narodi, poput starih Egipćana, Grka i Rimljana, kojima je kopar bio ne samo mirodija i simbol bogatstva nego i lijek. Tisućama godina ovaj se začin podjednako koristio i u kulinarske i u medicinske svrhe. Njegovi listovi, sjemenke i eterično ulje donose brojne dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Mnogi ne znaju, primjerice, da je kopar moćan prirodni antibiotik, koji suzbija opasne bakterije, gljivice i plijesan.

Pokazala su to i brojna novija istraživanja, a dokazano je djelotvoran prirodni antibiotik.

Antimikrobno djelovanje

Proveden je veći broj istraživanja o antimikrobnom učinku kopra. Pokazalo se da djeluje protiv otporne bakterije Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) te da suzbija rast patogena koji uzrokuju teške bolesti pšenice i ječma.

Godine 2009. otkriveno je da ekstrakti kopra djeluju protiv gotovo svih vrsta bakterija, osim Klebsielle pneumoniae i jednog soja Pseudomans aeruginose. U sklopu studije iz 2005. godine iz kopra su izolirane tri tvari koje su pokazale moćne učinke protiv brzorastućih mikobakterija.

Eterična ulja iz kopra sadrže monoterpene te imaju snažni antibiotski učinak. Ona djeluju tako da pojačavaju učinak antibiotske tvari nitrofurantoina u borbi protiv enterobakterija, poput E. coli i salmonele.

Neke su studije pokazale i da ekstrakti kopra odlično djeluju i protiv gljivica, poput Candide albicans, koja uzrokuje neugodnu kandidu, te gljivične plijesni Aspergillus niger (udisanjem njezinih spora dobiva se aspergiloza).

Smiruje probavne tegobe i podiže razine energije

Kopar se od davnina koristi za smirenje probavnih tegoba – nadutosti, štucanja i grčeva kod djece, proljeva. Pravi je prirodni karminativ, što znači da smanjuje stvaranje plinova u crijevima.

Zahvaljujući masnim kiselinama, kopar je ujedno i odličan izvor energije.

Djeluje kao prirodni osvježivač daha

Ova biljka pomaže u ublažavanju problema lošeg zadaha. Otac medicine Hipokrat koristio je upravo kopar u svojim receptima za čišćenje usne šupljine.

Ima moćno antioksidativno djelovanje

Kopar sadrži monoterpene, koji aktiviraju enzim glutation-S-transferazu. Taj enzim pomaže antioksidativnoj molekuli glutationu da na sebe veže oksidiranu molekulu, koja inače dovodi do oštećenja stanica. Također, zahvaljujući eteričnim uljima, koja neutraliziraju određene vrste karcinogena, kopru se pripisuju i antikancerogena svojstva.

Pomaže u suzbijanju menstrualnih grčeva

Osim što pomaže probavi, kopar djeluje i kao antispazmodik, stoga može biti odličan izbor ako patite od menstrualnih grčeva. Njegovim uzimanjem doskočit ćete tom neugodnom problemu koji muči mnoge žene.

Pridonosi zdravlju kostiju

Kopar se smatra jako dobrim izvorom kalcija, stoga je odličan dodatak prehrani za sve oni koji žele spriječiti propadanje kostiju, osteoporozu i reumatoidni artritis.

Pomaže kod nesanice

Flavonoidi prisutni u kopru aktiviraju lučenje enzima i hormona koji imaju umirujući učinak. Zahvaljujući tome, kopar može biti vaš prirodni saveznik ako imate problema s lošim snom i učestalim buđenjem noću.

Izvor alternativa-za-vas.com

Ne propustite

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Gastronomija

Spadate li u ljubitelje curryja i kod kuće možete postići efekt onog iz restorana!

Gastronomija

Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.