Korisne stvari koje su izumile žene

Mislili ste da samo muškarci osvajaju tržišta sa svojim izumima i patentima? Jako se varate! Iako im nije uvijek bilo lako doći do patenta i zasluge koju zaslužuju – žene su zaslužne za mnoge stvari koje dan danas koristimo, a danas vam donosimo nekoliko njihovih izuma.

Plastične vrećice

Amerikanka Margaret Knight je izumila stroj 1868.godine koji je plastičnoj vrećici dao pravokutni oblik. Iako je Charles Annan pokušao ukrasti njen dizajn i patentirati ga, Margaret je podigla tužbu protiv njega te pobijedila na sudu.

Monopoly

Elizabeth Magie je kreirala The Landlord’s Game kako bi proširila teoriju ekonomije i naučila igrače poštenosti i krađi zemlje, prednostima unajmljivanja i sl. Igru je patentirala 1904. godine, a 30 godina kasnije muškarac imena Charles Darrow prodaje Parker Brothers kao Monopoly. Tvrtka je kupila originalni patent za samo 500 dolara

Brisači prozora

Vozači su bili poprilično skeptični kada je Mary Anderson izumila prvi priručnik za brisače prozora 1903. godine. Ubrzo nakon što joj je patent istekao i nije postigao veliki uspjeh, Cadillac je bio prvi koji je brisače prozora uključio u svaki automobil, a sve ostale tvrtke su ih slijedili.

Perilica suđa

1886. godine Josephine Cochrane je patentirala perilicu suđa kakve danas poznajemo. Iako ih sama nikada nije koristila, zasigurno je svojim slugama olakšala posao.

tableware-555203_1920

Signalna baklja

Martha Coston je došla na ideju signalnih baklji tako što je pronašla bilješke u bilježnici pokojnog supruga. 10 godina je radila s kemičarima i pirotehničarima kako bi došli do konačnog rezultata, a na kraju je pokojni gospodin Coston dobio sve zasluge kao izumitelj.

Kompjuter

Grace Hopper i Howard Aiken dizajnirali su Harvardov Mark I kompjuter 1944. godine. Grace je izumila programski prevoditelj koji je prevodio napisani jezik u kompjuterske kodove. 1959. godine Hopper je bila dio tima koji je izumio COBOL, jedan od prvih modernih programskih jezika.