Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kornjače
kornjače

Kućni ljubimci

Kornjače kao kućni ljubimci? Da, ali ne za svakoga!

Nekonvencionalan kućni ljubimac koji će vam donijeti mir, ali i izmamiti osmijeh na lice

Kornjače kao kućni ljubimci idealne su za osobe koje nemaju puno vremena, jer je riječ o životinjama kojima ne treba posvećivati puno pažnje.

Crvenouhe kornjače poluvodeni su gmazovi porijeklom iz SAD-a, a najčešće se upravo njih drži kao kućne ljubimce. Ove kornjače nalaze se na područjima jezera, bara i močvara, a njihova staništa gusto su obrasla vodenim biljem. Upravo zato im je kao kućnim ljubimcima potreban vodeni prostor gdje obavljaju sve funkcije, kao i suhi, osvjetljeni prostor važan za sintezu vitamina D.

Životni prostor

Svakoj kornjači treba pružiti dovoljno prostora. Minimalna veličina terarija je 250 l, a odrasloj ženki veličina terarija je 400 l. Ne preporučaju se plitke plastične posude iz razloga što nemaju dovoljno prostora za plivanje, a ni za zdravlje jer se u njega ne može postaviti filter i grijač.

Njihov prostor treba biti jednostavno uređen, jedan veći kamen koji im pruža suhi prostor, ali opet ne preveliki. Pokraj malih crvenouhih kornjača akvarijske biljke su dobrodošle, ali kod većih ih je uzaludno stavljati. Osnovni uvjet za kornjače je voda. Minimalna temperatura vode za funkcionalnost njihovih organa mora iznositi 25°C, a najviša zbog kojih neće biti težih posljedica 30°C.

Prehrana

U prirodi se većinom hrane strvinama, ali i vodenim insektima, račićima i puževima. Kako stare, biljke zauzimaju sve veći dio njihove prehrane. Kornjačama kao kućnim ljubimcima treba omogućiti prehranu što sličniju onoj prirodnoj.

Preporuča se izbjegavanje kupovne hrane koja ne sadrži potrebne hranjive sastojke. Iako u njihovu akvarijsku prehranu spadaju puževi i sitne ribe, rado će prihvatiti komadiće sirove i nezačinjene ribe, govedine ili piletine. S obzirom da kornjače ne proizvode pljuvačku, nije pametno davati im hranu izvan vode, jer dolazi do gušenja i na kraju, smrti.

Bolesti koje ih mogu zateći

Nepravilnim održavanjem njihovog prostora za život dolazi do raznih bolesti, stoga se brigom o tih nekoliko stvari mogu spriječiti sljedeći problemi:

Upala oka – uzrokuje je nečista voda, a prepoznaje se naotečenim očima. Lijek za to su razne masti za oči i pojačani unos vitamina A, koji se nalazi u kuhanoj mrkvi.

Upala pluća – smrtonosna bolest za kornjaču koju uzrokuje hladna voda i propuh. Ova bolest prepoznatljiva je po tome što kornjača odbija hranu i pušta piskutave zvukove. Kvalitetnijom prehranom i povisivanjem temperature vode na 30°C pomažete u sprječavanju ove bolesti.

Omekšavanje oklopa – nedostatak vitamina D i kalcija omekšava oklop, koji postaje previše mekan i savitljiv. Tada se kornjačama mora omogućiti UV lampa ili prirodna svjetlost.

Pretilost – uzrok ove bolesti često je prehrana u kojoj dominira meso. Prehranu kompletno treba zamijeniti slatkovodnim ribama, mekušcima i insektima.

Intenzivno guljenje kože – uzrokuje je prebrz rast uslijed premasne prehrane, nedostatak vitamina i neodgovarajuća temperatura vode.

Distocija – nepravilnost koja uzorkuje uginuće oplođenih ženki kojima nije pruženo mjesto za polaganje jaja.

Piramidalan oklop – uzrokovan je rahitisom u ranijoj dobi. Ova bolest nije opasna ukoliko je oklop dovoljno čvrst, ali deformacija se ne može ispraviti.

Zašto kornjaču za kućnog ljubimca?

Iz vlastitog iskustva mogu reći da su idealne i za kuću i za stan. Ne traže puno pažnje zbog toga što je njima dodir od strane ljudi uglavnom stresan. E sad, pitat će netko zašto je onda uopće imati? Osobe koje nemaju mnogo vremena za intenzivnu svakidašnju brigu, kao što je primjerice slučaj kod pasa, ova vrsta ljubimca najjednostavnija je za suživot, a opet imate društvo i nekoga o kome ćete brinuti.

Potrebno im je promijeniti vodu jednom-dva puta tjedno, da ne dolazi do bolesti, a ni ne hrane se često, svakih par dana. Hranu možete kupiti u svakom dućanu za kućne ljubimce, ali ne morate brinuti ako su dućani zatvoreni jer će biti zadovoljne i listom salate, mrkvom ili nekim laganijim mesom.

Autor: Sandra Crnek
Foto: Pixabay.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Kućni ljubimci

Nakon radionice svi prisutni moći će se osvježiti raznovrsnim koktelima humanitarnog karaktera čiji je glavni sastojak Tito's Vodka.

Zanimljivosti

Pet Network International (PNI), vodeći omnichannel trgovački lanac u specijaliziranoj maloprodaji hrane, opreme i veterinarsko-medicinskih proizvoda za kućne ljubimce, u prosincu je preuzeo Zvjerinjak.

Kućni ljubimci

Ni jedna životinja nije uspjela osvojiti čovjekovo srce na način kako je to uspio pas.

Kućni ljubimci

Magbellis je novi, neodoljivi brend na hrvatskom tržištu posvećen dodacima za vaše najbolje prijatelje – pse! Inspiriran vjernim i nestašnim mješancem Jackyjem, Magbellis proizvodi...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.