Kozje ili kravlje? Koje mlijeko pijete?

koza

Ljekovita svojstva kozjeg mlijeka spominjao je i Hipokrat koji je isticao sirutku od kozjeg mlijeka kao dobar lijek za plućne bolesti, žuticu, reumu i giht. Isto potvrđuje i Indijska tradicionalna medicina gdje postoje ajurvedski zapisi o korištenju kozjeg mlijeka u liječenju upala i bolova u zglobovima i osnaživanju imuniteta.

Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a obiluje i mineralima (kalcij, fosfor, cink, selen) koji igraju važnu ulogu za čvrstoću kostiju i održavanje imuniteta.

Kozje mlijeko se koristi kao lijek za bronhitis, srčane bolesti, suzbijanje alergija, jačanje pluća i dišnog sustava, te bolesti žuči i žučnih kamenaca. Ima nisku razinu alergena te je vrlo lako probavljivo.

Kozje mlijeko sadrži otprilike iste količine laktoze kao i kravlje mlijeko, ali je lakše probavljivo zbog drukčijeg sastava masnih kiselina. Kod odraslih osoba koje su alergične ili intolerantne na kravlje mlijeko, kozje mlijeko se pokazalo kao moguća dobra zamjena. Naime, istraživanja su utvrdila da kozje mlijeko u čak 40% osoba alergičnih na kravlje mlijeko, ne izaziva iste reakcije. Unatoč sličnom sastavu, pretpostavlja se da se radi o alergijskim reakcijama na laktalbumin iz kravljeg mlijeka.

Unatoč brojnim prednostima, jedan od razloga zašto ljudi manje kupuju kozje mlijeko je i njegova cijena. Skuplje od kravljeg, a problematična je i njegova dostupnost.

Kozje mlijeko

  • lako probavljivo
  • manje alergeno
  • manje upalno
  • visoki udio kalcija i proteina
  • pomaže kod smanjenja kolesterola
  • pomaže u poboljšanju kvalitete kože
  • pomaže u apsorpciji hranjivih tvari

Kravlje mlijeko

  • punomasno mlijeko sjajan je izvor vitamina A i D, kalcija, proteina i ugljikohidrata
  • dobro je za kosti, zube i mišiće
  • pomaže djeci u rastu
  • poboljšava zdravlje mozga
  • pomaže kod mršavljenja